Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!

Неоснователни са опасенията за балон на пазара засега
Обновена: 8 дек 2017 07:10 | 8 дек 2017 07:00, Елка Василева
148
Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!
Снимка: Pixabay

Офертите за готови апартаменти ново строителство в София тръгват от 900 евро за квадратен метър, а сделки под това ниво са дефицит. Цените на имотите в града отбелязват минимално покачване през 2017 година, което е в рамките на 2-4% и е само за определени райони на столицата. Опасенията за балон или срив на пазара на този етап са неоснователни, обявиха пред "Труд" от агенция "Имотека".

Според брокерите най-търсени продължават да са двустайните апартаменти, а най-предпочитани квартали от купувачите са южните, засилено търсене има и в целия район “Младост”.

Имотите в центъра на София се продават за по-малко от месец и се купуват главно с цел инвестиция, но предлагането е изключително ограничено.

Друга тенденция, която наблюдават експертите през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандартът на квартала.

Младите семейства предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните в повечето случаи търсят имот с цел инвестиция.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията, е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот предвид ниските лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.

"Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални, не се сбъднаха", казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
29
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че като тръгнеш да търсиш жилище, даже и ако имаш парите за него, на практика не можеш да намериш нищо подходящо. Сега строят едни еднотипни маломерни апартаментчета, в които кухнята е част от хола. Ако искаш голям хол, отделна кухня, 2 или 3 спални, поне две бани с тоалетна, поне едно помещение като килер и поне едно паркомясто, няма да намериш такова, т.е. не можеш да намериш нещо подобно на старите тристайни или четиристайни апартаменти плюс гараж.
72
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 95635: Съгласен съм, ако строителството беше нормален бизнес, а не пране на пари. И в момента има хиляди празни апартаменти, но на мутрагените-собственици не им пука; и без това няма къде да денат крадените денги.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истинатами купи си, с цел инвестиция, ако не ти трябва. И какво правим когато наемодателите станат повече от наемателите?
70
5
 
7
 
! Отговори
Съветите на Шимон преди 6 години
Хора, концентрирайте се, над това, да правите парички. Всеки ден лягайте и ставайте с паричките в главата. Те са най-добрия мотиватор. Работете и учете, като не спирате да търсите начини, да правите парички. Вместо да чакате, след работа да заспите, търсете парички, как да справите. Ако само за това мислите и се трудите, ще стане. Тогава, защото имате повече жилища, дори ще се радвате, на непосилните цени ...
69
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и вчера слушам същата по радиото и разпавя, че имало пазарна ниша на пазара, а именно тези под 900 евро, та който иска; да се ориентира към тази ниша. Това не му викат точно ниша, но иначе си беше явен призив да се понамали малко, но как пак да каже, че иначе очакват ръст. И на каква база стъпи че не се търси 100 процента финансиране? това се търси, обаче като му обясбнят на купувача, че само него ще го уредят с такъв кредит, а другите щото не можели затова не купували и т.н...
68
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоест и два процента от населението не може да си позволи ново жилище. Даже прехвалените специалистите няма да могат. 1800 лева на 75 квадрата прави 135000 лева. Че с 1200 лева, след данъците 940, Ще ми трябват 24 години, ако харча само половината. Ако е на кредит, то ще е по 800 лева на месец, за 30 години. Направо е за учудване, че нямаме армия от стотици хиляди бездомници по улиците ....
67
7
 
2
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че трябва да се мисли трезво. Аз не съм брокер, както доста глуповато си мисли един тук, а просто следя какво става на пазара на имоти заради мои цели. Да, жилищата по себестойност са много по-евтини в сравнение с цената, на която ги продават, но никой не продава по себестойност, а и няма всеки да се прави на строител и сам да строи блока, в който ще живее. При това и по себестойност жилищата поскъпнаха много. Изводът е ясен: жилищата няма да поевтинеят, тенеденцията е поскъпване.
66
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
правих огледи през пролетта на едни двустайни кутийки в люлин, тогава ми предложиха най малките в кооперацията за нещо в рамките на 55-60000 евро, а сега 45000 големите двустайни в същата. Това дето отчита ръст, се втърдява в крайна точка, после изригва и пак омекне и ръста е долу. Върпоса е в чий интерес и в чий ущръб ще изригне и при условие, че не е моя, не искам да съм наблизо. Инач 1200 евро кв метър панелно в Младост, изключително справедлива и ненадута цена :)
65
0
 
6
 
! Отговори
До един българин преди 6 години
,,Батко" ти помниш ли когато се строеше ЦУМ.Там играехме в разкопките.А помниш ли Ариана каква разкошна кръчма ,беше.Кога преместиха орлите на Орлов мост.А къде си служил,защото нашиятнабор ни задържаха по време на Чехската криза 68ма.Така че батко трябва да си роден преди 1948г И последно голямата ми дъщеря е женена в Тулон.За това не ти говоря празни приказки
64
1
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 64Да те питам като си толкова умен, знаеш ли коя е Маргарет Хамилтън?Само едно нещо да ти подскажа: Родена е през 1936-та година.Пък после пак ни обиждай "възрастните" хора, как не сме разбирали от компютри и сме ползвали компютъра в краен случай само като пишеща машина!!!Във Франция не съм бил но съм бил във Швеция, САЩ, Англия, Унгария, Украйна и Ливан!Това че живея в реалния свят не означава че не разбирам нищо от компютри и не ползвам интернет и фейсбук!!!
63
3
 
11
 
! Отговори
Ей,славяни преди 6 години
Всъщност от вас по,, долуподписаните"има ли някой собственно жилище.И като гледам всички сте при мама и тате но сте вещи във всичко.А и на работа не ходите щом висите по това време в нета.Какви цени обсъждате като досега не сте изработили и един лев в живота си Ако така продължавате не само няма да си купите нищо,ами ще трябва да продавате и завещаното от родителите си.Още сте малки или млади и не го проумявате но реалният живот не е като в интернет.
62
2
 
7
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 64Нъцки, не позна! Това че съм "на ти" с интернета и прочее висши технологии (ми такава ми е работата ко да прая), не значи че не съм ти набор, а даже може и да съм ти батко!Живял съм във времена в които нямахме дори черно-бял телевизор и домашен телефон, камо ли компютър!Детето ми е от интернет поколението и постоянно се разправяме с него затова че има друг, реален свят.И винаги се дразня, когато започнат да ми говорят за "компютърни курсове за възрастни хора".
61
7
 
11
 
! Отговори
До един българин преди 6 години
Абе това вие интернет поколението сте страхотни .За вас живота е в Интернет.Намерил той Къде намери,пак в нета ли? Ти бил ли си там бе юнак.Тръгни от Монпелие и стигни до италианската граница по ривиерата и си купи жилище за 700евро квадрата.Абе пубере /явно си такъв/отиди ,виж и тогава обяснявай на хора видели и живели.А провинциални къщи има и тук по 5000лева на 30 км от морето вДюлинският проход и с 2декара двор.ДЕчко,дечкоо
60
3
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 58Ама добре бе, гявол, дай пари и веднага ще купя! К'ъф ти е проблема?Да купуваме викаш, юрюш на маслините казваш... ама с какво???Иначе ме нави с една дума! Ще купя, ама като имам да връщам едни пари а ги нямам, и като искам да си купя - пак ще ми искат пари, откъде? От черната дупка ли да ги извадя???Ама сте умни, ей, и хитри, като цяло стадо лисици!Щом се вдигат цените защо ревете тогава??? Радвайте се бе! Но не ни закачайте, ние дето ги нямаме тия пари!!!
59
5
 
14
 
! Отговори
ГРОБ преди 6 години
НИЕ ОТ ПАРТИ@ ГРОБ имаме много имоти Пари берем от всеки: - минирани сме цяла България с платен паркинг - взимаме пари от децата за мед. бележка - на всяка улица по три камери за по 400К долара броя. Глоби бол
58
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това което спасява българите е че си живеят в мизери.ята и никой не го интерусува.Преди 7 години построиха едно каре с 8 еднотипни блока боядисани в синьо, и миналата година извикаха фирма и ги пребоядисаха, защото взеха да избеляват и никой не те пита дали искаш или не. За поддръжка на общи части и асансьор плащам 39?/месец, в бг 5 лв да им поискаш и ти оревават ортълъка, ама все с претенции.
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярно е, че отвсякъде банки, строителни фирми, брокери, Държава, се опитват да притискат хората и да ги вкарват в ситуации, в които вземане на грешно решение е най лесното. Да те объркат, за да те заблудят както казва законът на Мърфи. Но нека бъдем като маслините,когато ги мачкат дават най доброто от себе си
56
8
 
1
 
! Отговори
хахаха преди 6 години
Българинът е уникално животно, от една страна разправя, че е по-добре да си купиш жилище, за да не плащаш наем и накрая да имаш нещо, от друга страна, че било по-добре да инвестираш в жилище, от което да печелиш от наеми
55
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аааа ама недейте изобщо да купувате сега. Чакайте още 15-20 год докато станете пенсионери и започнат проблемите с панелните блокове които са на общински терени. Да видим тогава ако сме живи и здрави какви ще са цените на монолитното строителство. Колкото и калпаво да е то е с хоризонт за експлоатация поне 250 годА като влезем и в еврозоната и ще има пляс с ръчички на 2200-2500 еврака на квадрат.Това райско място няма да остане ненаселено спокойно
54
4
 
12
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 45Е добре де, намерих жилища за 2400 евро квадрата на Лазурния бряг.С 1000 може и да не намеря (но нищо не е сигурно).А не е ли срамота да сравняваме прашлясала София с Лазурния бряг?Прочее, намерих хубава провинциална къща на 2 часа и половина път от Париж с кола за по-малко от 700 лева на квадрат!А за 1000 лева квадрата намерих друга, на час и половина от Бордо, 50 квадрата 50 бона в евро!!! Разкошна природна гледка, да не говорим за инфраструктура (излишно е нали?).