Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!

Неоснователни са опасенията за балон на пазара засега
Обновена: 8 дек 2017 07:10 | 8 дек 2017 07:00, Елка Василева
148
Новото строителство в София – от ?900 за квадрат нагоре!
Снимка: Pixabay

Офертите за готови апартаменти ново строителство в София тръгват от 900 евро за квадратен метър, а сделки под това ниво са дефицит. Цените на имотите в града отбелязват минимално покачване през 2017 година, което е в рамките на 2-4% и е само за определени райони на столицата. Опасенията за балон или срив на пазара на този етап са неоснователни, обявиха пред "Труд" от агенция "Имотека".

Според брокерите най-търсени продължават да са двустайните апартаменти, а най-предпочитани квартали от купувачите са южните, засилено търсене има и в целия район “Младост”.

Имотите в центъра на София се продават за по-малко от месец и се купуват главно с цел инвестиция, но предлагането е изключително ограничено.

Друга тенденция, която наблюдават експертите през годината, е, че цената вече не е водещ фактор в избора на жилище. Това, което се гледа, е районът, средата, начинът на живот и стандартът на квартала.

Младите семейства предпочитат покупка на жилище в комплекс, където условията са по-добри и които предлагат повече комфорт, докато по-възрастните в повечето случаи търсят имот с цел инвестиция.

Според Люба Атанасова, изпълнителен директор на компанията, е нормално повече хора да искат да инвестират парите си в имот предвид ниските лихви по депозитите. За някаква истерия покрай кредитите обаче не може да се говори. Много рядко се търси 100% финансиране, най-често то е между 30 и 40%.

"Прогнозите, че 2017 г. ще бъде годината на жилищата с 2 спални, не се сбъднаха", казва Атанасова. Тя коментира, че напоследък клиентите имат изискване за повече от 1 баня, особено в по-големите жилища.

Очакванията за 2018 г. са да продължи тенденцията за спокоен и умерен пазар, освен ако не станем свидетели на големи международни събития, които могат да преобърнат нещата. В противен случай прогнозите са за лек ръст и балансиран имотен сектор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
4
 
6
 
! Отговори
Боко преди 6 години
Я, пък имам имоти, къщи, апартаменти.Как бера пари ли? Давам Ви пример. Вчера докторчето ми вика:- Боко, приеми закон да има такса медицинска бележка от 5 лв за три годишни деца.Я, му рекох:- За мен каква е далаверата? Доктор Ох, Боли:- Че ти давам 10%Боко:- Съгласе, че язе ако не крадна от децата? Все пак безплатно здравеопазване съм им дал.
52
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До като чакате балона да се спука, мен ми е добре щото такива специалисти ми плащат наем равен на месечната вноска по ипотеката. Благодаря ви, че ви има!
51
2
 
12
 
! Отговори
Корни преди 6 години
Аз си купих Техноимпекс, не ме занимавайте с апартаментчета
50
5
 
10
 
! Отговори
Цвъчко преди 6 години
Аз си купих 10 апартамента.
49
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балонът ще се спукааа***а
48
2
 
23
 
! Отговори
до 50 преди 6 години
*** кой ще живее в тия жилища бе, хората се скъсват да емигрират, ти си дръж апартаментчето за инвестиция, плащай му данъци, такси, ремонти и поддръжка и си живей във виртуалния свят колко поскъпва на хартия
47
4
 
6
 
! Отговори
До един българин преди 6 години
Да един апартамент струваше колкото пиле ,кило леща 1000лева.Тогава станаха големите ,,мушии".За това сме на това дередже.Винаги се стига до тук когато трябва да се оправят бакиите на комунистите/уж социалисти/ Живков,Луканов,Виденов-след тях-потоп.Аз съм на 69 и съм преживял всичко това.А какво правим с панелките след 10-15 години? 2 и половина милиона живеят в тях.Кой ще е виновен тогавашните управляващи?Всичко днес е следствие от ,,недоносчето социализъм".Ще трябватоще 15-20г.за да ,,тръгнем"
46
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината е че за тези пари човек може да си купи жилище на много по-добро място от София.
45
3
 
19
 
! Отговори
до Истината преди 6 години
Брокерче бездарно, от коя агенцийка пред фалит си, истината е да НЕ се купува сега!
44
19
 
5
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че трябва да се мисли дългосрочно за жилищата, т.е. поне 20-30 години напред. И разбира се да не се забравя, че животът си минава, а някои вече станаха на 100 години и още чакат да се спука имотния балон. Може и да се спука, но каква полза, ако си чакал 30 години да се спука? Много малко е вероятността жилищата да поевтинеят много. По-скоро може да стане като през 2009-та леко поевтиняване, последвано от още по-голям скок в цените, вкл. и на наемите.
43
2
 
9
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 43Да, истината е, че един мармот ще раздава ключовете на новите (и скъпи) жилища.Вервайте ми! Блажени са верващите!
42
6
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 6 години
Ти с тези 1000 евро не можеш АБСОЛЮТНО НИЩО да си купиш на Лазурния бряг.Там цените са убийственни.В Монако апартаментче 30-40кв.беше 3 милиона.А в Тулон който е по,,никакъв град същото се купува за около 500 хиляди..
41
2
 
4
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 39 (Истината)Коя "истина"? Твоята? На ГЕРБ? Или някоя друга "истина"?Каквото и да си говорим, законът на Нютон си остава в сила.Ако скочиш от балкон от 13-тия етаж на някоя сграда не е на късмет, защото почти сигурно е че няма да останеш жив.Така е и с истината. Истинската истина, а не тая, която си подмятаме насам-натам по форумите.Ти ако включваш и времето на Жан Виденов и преди него, моите родители така си изплатиха кредита за апартамента - струваше колкото едно пиле!
40
17
 
8
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Балон или не, истината е, че жилищата няма да поевтинеят, а ще поскъпват. Истината е, че заради поскъпването на жилищата и наемите, е по-изгодно да вземеш заем и да си купиш жилището, а не да живееш в него под наем. Вноските по кредита са съизмерими с наема, но накрая оставаш с жилище, а като плащаш наем, оставаш без нищо. Това винаги си е било така - и преди 1989-та и след 1989-та. Купил си жилище през 1992 за 20 бона, сега то струва 120 бона, наемът вече е 3 пъти по-голям от вноската по заема
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е слабоумен, да купува, все едно си берат парите от дърветата, затова ги мятат от балконите, докато има овце, ще има и вълци
38
2
 
10
 
! Отговори
До: 27 преди 6 години
Ми то не останаха хора в България ти за пазари ми говориш?Повечето останали са пенсионери с по 200 - 300 лева пенсия (сигурно затова мятат "пачки с хилядарки" през балконите на "ало измамници"?)Събуди се бе, човече!Имай си и 30 апартамента ако искаш. Лошо няма!
37
4
 
9
 
! Отговори
Да беее преди 6 години
Това са поредните спекулации от брокерчетата. Ще им се пак да се гушат ама нема. Народа нема 2 лева в джеба а тия ми говоят за 1800 лв/метър. Нещастници!
36
6
 
15
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Дали има или няма балон, не знам, но знам, че цените на имотите се вдигат непрекъснато след 1989-та година. От време на време има малки спадове в цените, но като цяло тенденцията е нагоре. При това става дума за всички жилища, а не само за новите. Една двустайна панелка в ж.к.Младост в София, помните ли за колко се продаваше в първите години след 1989-та, а знаете ли колко пъти по-скъпо се продава сега, въпреки че е остаряла с 25-28 години? Наемите също се вдигат непрекъснато.
35
4
 
28
 
! Отговори
Банкера преди 6 години
В момента се наду ИМОТЕН БАЛОН,заради отрицателните лихви по парите на гражданите.Банките упражняват геноцид върху спестяванията на хората и това води до колосално надуване на.цените на жилищата.Имотните агенции пишат платени статии и надуват допълнително балона като качват оферти за продажба със завишени цени.Не купувайте на тези цени защото до една година лихвите ще тръгнат нагоре и балона ще се спука
34
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без пари да ми дават жилкще в софиа няма да взема. Най скапания град в света.