Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София

Може де се стигне дотам общината да пусне без пари автобусите
77
Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София
Снимка: Булфото, архив

Основният замърсител на въздуха на столичани се оказа битовото отопление през зимата.

"София е с особено географско положение и съчетаването му с ниско атмосферно налягане прави нещата сложни", призна шефката на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева.

Още по темата

Заради това най-отровен е въздухът през зимата, макар че през този сезон са отчетени само два дни с превишаване на нормите с фини прахови частици. Най-високи стойности са отчетени в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово".

Освен фините прахови частици се правят опити и то успешни да няма никакви други превишения в София, каза Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се използват за битово отопление.

"Това е инициатива на Столичната община да въведе стандарти по отношение качеството както на въглищата, така и на дървата, които се предлагат на пазара. Не бива да се предлагат мокри дърва, които влошават качеството на въздуха, не трябва и въглищата да са с високо пепелно съдържание и завишени нива на сяра", коментира тя пред БНТ.

Според нея трябва да се контролира пазарът на горива, за да се избегне това. Другият основен източник на замърсяване на въздуха е транспортът.

Общината се опитва да се справи с този проблем и като мярка иска да направи центъра пешеходна зона и  да насърчи използването на градския транспорт.

Като крайна мярка е и преминаването към безплатен градски транспорт, призна Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
А аз си мислех че,моята кола е най големият замърсител.
72
0
 
2
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Ха-ха-ха, дървата и въглищата които хората от кварталите Дружба, Надежда, Павлово и Хиподрума - най-топлофицираните - използват за отопление. Колите не са виновни нито баровските камини от мутробароците под Витоша.
71
0
 
2
 
! Отговори
boco преди 6 години
Живота на българите се натравя не от печките, а от Джордж Сорос.
70
0
 
0
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 6 години
И мокри............това го забравихте!
69
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не в София горим само био дърва и въглища.
68
1
 
9
 
! Отговори
това е истината преди 6 години
У София се набамка много народ от села и паланки,ядат много боб и въздуха се замърси от газове!
67
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 68Замърсявали околната среда, но не са настъпвали промени в климата, нямало глобално затопляне, нито природни катаклизми, нито разрастване на пустинята и пр. Нямало е масово изсичане на гори. Нито химически заводи и петролна индустрия. Горите са белите дробове на планетата.За газа и електричеството изобщо не е удачно да се говори. Всеки знае как се произвеждат. Газът не е по- малко безопасен от дървата и въглищата. Задръстено е с коли по пътищата, тротоарите, паркингите...
66
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се и преди векове се е замърсявала околната среда от отоплението с дърва,но тогава никой не е измервал чистотата на въздуха и не е имало парно и електричество.Така че нямаме база за сравнение.
65
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С векове човечеството се отоплявало с дърва и въглища. Как така не се е замърсила околната среда, пък в 21. век дървата се оказаха виновни.Глупостите им край нямат!Колите! Колите станаха прекалено много. Там е ключът за палатката.
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И гуми и дрехи втора употреба и всичко,което може да гори.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А на Баце камината в Банкя отделя само чист въздух при горене.
62
7
 
5
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ПРЕЗ 21-ВЕК В СОФИЯ НА ДЪРВА И ВЪГЛИЩА ЛИ СЕ ОТОПЛЯВАТЕ БЕ ?!И ВИЕ СТЕ ГОЛЕМИ РУСНАЦИ , МИЗЕРУВАТЕ ТОЧНО КАТО РУСНАЦИТЕ !
61
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дори и комическа нация да станем, от стиснатост и икономии ще се отопляваме на дърва.
60
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първа мярка трябва да е кастрацията на шведите и след 10-тина години като им намалее популацията ще има чист въздух.
59
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София има един основен проблем - даскалицата по съветски език!
58
0
 
7
 
! Отговори
Супер преди 6 години
21 век, столица в Европа, хората все още нямат нормално отопление, нещастници
57
1
 
10
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
"Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София" и крадлива, подсмърчаща и мрънкаща кметица, която не иска да измие прашните улици и само дрънка глупости и политици - *** и ***! София с право се счита за най-мръсния град!
56
1
 
14
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До Анонимен 48Не се бунтувай, най-малко 1/3 от населението живее и работи в София ? И аз не искам пълчищата които заляха града.
55
2
 
10
 
! Отговори
Joko преди 6 години
За какъв безплатен транспорт говорите и от чие име ? Аз предлагам билетчето да стане поне 3 лв. та тогава да излезем с тоягите.....
54
4
 
15
 
! Отговори
НАрода НЯМА ПАРИ преди 6 години
НАпомняме че НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ след 1989 ограбват жестоко БЪлгария с десетки хиляди милиони годишно.НАд 70% от населението вкл полицаи и военни живеят без доходи за оцеляване.Терористите на власт и тази година заложиха вече в Бюджет 2018 ограбването на десетки хиляди милиони от бедния оставен без доходи народ.Както се знае милиардите ограбени от народа се ПЕРАТ през ОПЕРАТИВНИТЕ ПРОГРАМИ НА Нагло престъпни министерства..