Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София

Може де се стигне дотам общината да пусне без пари автобусите
77
Мокри дърва, пепеливи въглища ... това трови въздуха в София
Снимка: Булфото, архив

Основният замърсител на въздуха на столичани се оказа битовото отопление през зимата.

"София е с особено географско положение и съчетаването му с ниско атмосферно налягане прави нещата сложни", призна шефката на екокомисията към Столичния общински съвет Лорита Радева.

Още по темата

Заради това най-отровен е въздухът през зимата, макар че през този сезон са отчетени само два дни с превишаване на нормите с фини прахови частици. Най-високи стойности са отчетени в "Дружба", "Надежда", "Хиподрума" и "Павлово".

Освен фините прахови частици се правят опити и то успешни да няма никакви други превишения в София, каза Радева и добави, че се нуждаем се от стандарти за горивата, които се използват за битово отопление.

"Това е инициатива на Столичната община да въведе стандарти по отношение качеството както на въглищата, така и на дървата, които се предлагат на пазара. Не бива да се предлагат мокри дърва, които влошават качеството на въздуха, не трябва и въглищата да са с високо пепелно съдържание и завишени нива на сяра", коментира тя пред БНТ.

Според нея трябва да се контролира пазарът на горива, за да се избегне това. Другият основен източник на замърсяване на въздуха е транспортът.

Общината се опитва да се справи с този проблем и като мярка иска да направи центъра пешеходна зона и  да насърчи използването на градския транспорт.

Като крайна мярка е и преминаването към безплатен градски транспорт, призна Радева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Добре де не могат да ограничат какво се гори по печките това значи ли че ако взема една печка и я сложа пред общината и седна да си грея ръцете на нея , мога да си я захранвам с изрезки от гума например ?
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
още не са ви казали че смятат да увеличат таксата за синя зона нали ? със 100 % :)
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в кв. Х.Ботев масово се горяд гуми и ПДЧ-та. там е постоянна мъгла. Излезнеш ли от квартала, няма мъгла, няма и гадна смрад.
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Почвайте да завеждате дела срещу СО заради опасния за здравето въздух в София иначе селянката няма да си мръдне пръста да реши проблема.
9
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и във Варна вечер не се диша. Всичкото селяни на дърва!
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А 2-та милиона 15 годишни дръгели с избушени двигатели не тровят въздуха нали?
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото градския транспорт е изхвърлените автобуси от Австрия на газ, та някой да прилапа милионите от сделката, а и фъндъкова не я бръсне че в всеки автобус мирише на газ даже и се хвалят нов транспорт в София, а те изхвърлените автобуси от Австрия те защо са ги сменили някой попита ли защо събираме старите барутарници от Германия Австрия Холандия. Австрийците си ги подмениха с такива на ток и кво айде старите за незаменим си колко милиона в България да се до отрови народа с газ.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3Макар и малко спорно, за старите е ясно. Но ако резултатите от пробите захлебят първия у нас и пореден в света дизелгейт за новите автомобили, тогава к'во?
5
0
 
18
 
! Отговори
ДВА ПРОБЛЕМА преди 6 години
След падането на СОЦА се очертаха ДВА Проблема - Ромите и Отоплението през Зимата .
4
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бавно започнаха да разбират крадльовците от Столичнс община, че горенето на въглища, дърва, *** - гуми, пластмаси и стари дрехи от шведите е основен проблем. София е в дупка, няма ли вятър през зимата, за 2 дни има замърсяване. Не сме покрай морето, където има винаги бриз за съжаление.Не знам кой ще отиде в махалите и забрани горенето на ***?Защото гласуват за Картофка, но срещу 50 кинта.Да се прехвърля всичко на транспорта е отклоняване на вниманието и страх от загуба на местенцата в СО
3
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе това трови въздуха изобщо не е това, въздуха го тровят пунктовете за годишен технически преглед, даваш 20 или 30 и онзи уред дето се закача на ауспуха за вредни емисии се закача не на ауспуха, а на буркан с бързоварче и чистичката пара от водата докато ври на уредите показва че е чисто нова, а те пушат повече от кумина на теца а не тия глупости където пишете дърва и кво ли не а всичко идва от едно бързоварче и тия хиляди стари коли на по 200 300 хиляди километра.
2
1
 
23
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Нали бяха автомобилите? Я проверете как са нещата покрай Виетнамските общежития и другите гeтa, замърсяването е 20 пъти над нормата.
1
8
 
11
 
! Отговори
Йордан преди 6 години
Старите дизели и тецовете не са ли на пепеливи въглища и мазут????