В София следят 3000 камери. Готови за еврошефството!

Министър Валентин Радев: Внимавайте, МВР ви наблюдава
15 дек 2017 20:48, Анисия Иванова
15
В София следят 3000 камери. Готови за еврошефството!
Снимка: БТА

За да подсили сигурността по време на европредседателството, общината ще разположи в София още 300 камери за видеонаблюдение. Те ще бъдат монтирани по трасето от летището по бул. "Цариградско шосе" през НДК до кв. "Бояна". Това каза столичният кмет Йорданка Фандъкова, която заедно с вътрешния министър Валентин Радев представи единната система за сигурност на София.

Други близо 50 камери ще бъдат монтирани в метрото, уточни Фандъкова. Така в столицата от 1 януари ще има близо 3000 камери. Част от новата система е изградена с получените 2 млн. лв. от правителството, а общината е добавила от бюджета си 1,1 млн. лв., посочи Фандъкова.

С новите камери се записват номерата на автомобилите и ако бъде засечена издирвана кола, системата ще индикира това на операторите.

"Модерното видеонаблюдение може да анализира частично нарушенията на движението в столицата, но за да бъдат установявани всички, каращи с превишена скорост например, системата ще бъде надграждана", посочи още Фандъкова, цитирана от БТА.

"Внимавайте, МВР ви наблюдава", каза на свой ред вътрешният министър Валентин Радев.

"Тук всичко се вижда. Такъв център съм виждал само в ГДБОП. Впечатлен съм от многото камери", отбеляза той.

"Наблюдението е първата стъпка към превенцията – да не се случи нещо, което досега не се е случвало и аз много вярвам, че няма да ни се случи и по време на председателството. С този център, където усилено се наблюдава, ще се свали престъпността", посочи още той, като уточни, че от 6 до 8 души от МВР ще могат да работят в центъра и да получават информация директно оттам.

"Колегите и гостите, които дойдат тук, трябва да усетят същата грижа и не по-голям или по-малък пропускателен режим, какъвто има в Европа. Трябва да има усещане за сигурност и да мислим само как да подобряваме нещата", каза още той.

В столицата ще бъдат поставени още камери за скорост, каза кметът.

"По големите булевард се кара изключително бързо, няма дисциплина, налага ни се да слагаме повдигнати пешеходни пътеки и неравности. Затова ще закупим допълнителни камери за скорост, които ще предадем на СДВР и "Пътна полиция", заяви Фандъкова.

Младен Петров, директор на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" към МВР, отбеляза, че 200 от поставените камери в столицата могат да разпознават номера на автомобили, които да бъдат използвани за последващи анализ.

Директорът на СДВР Ивайло Иванов поясни, че за момента записите от тези камери не могат да бъдат използвани за изпращането на електронни фишове на водачите, хванати в нарушение, но има идея след председателството това да бъде надградено.

"Идеята на този проект е не само камерите на СДВР и на Столичната община да бъдат използвани, а да бъдат интегрирани в един общ модел, за да можем да използваме камерите и на други институции – на аерогарата, на други министерства - на първо място за превенция, а ако нещо се случи, да можем да реагираме по най-адекватния и бърз начин", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
ФАКТ преди 6 години
И КОЛКО ДУШИ ЩЕ ГЛЕДАТ ОБРАЗА ОТ КАМЕРИТЕ
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А *** се крадат и обират стари хора без никой да им пречи-БРАВО ФАНДЪК. Ама смееш ли да кажеш нещо на тартора ви.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Йорданке, защо не ползваш градския транспорт?
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готови сте за голямата кльопачка на гърба на хората които изобщо не ги интересуват европейските ви безмислици
9
0
 
6
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
тез камери що не ловят ромите - джапчийки крадци и извършители на грабежиили пак се освуиха дени парикервана си върви кучета го лаятза това председателство бая пари се откраднахана това му се казва ДЕМОКРАЦИЯ
8
0
 
9
 
! Отговори
българин преди 6 години
Нали щяхте да преасфалтирате бул. ,, България" , бе нещастници , общинари !? Няма по- отвратителен и скапан град в Европа от София ! Един обикновен ремонт на ,,Дондуков " не можахте да направите като хората ! И да ви напомня , че маркировките на улиците се опресняват по-често , а не през 10 години !!!
7
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Даа, София ще стане едно още по приятно място за живеене.
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ба ти милиционерската държава става
5
0
 
8
 
! Отговори
Минко 47г. ерген преди 6 години
Европейските ни гост яко се пазят от народната "любов". Защо? Има ли причина?
4
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** управлява София ПОЗОР!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Превърнаха родният ми град в селски кeнеф. Добре че преди 20 години се изнесох че сега незнам каква ли щуротия щях да направя. С моя ненормален характер сигурно щях да напрява група за бързо реагиране. На това трябва да са благодарни селските тарикатчета че такива като мен сме навън и сме си устроили живота и най важното създали сме бъдеще за децата си. Тези които са останали не ги виждам в близките години да им се промени стандарта. Щом за 28 г. са на 250 евро заплати което е жива подигравка.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Камери има ама сфетофарите още ги командват ръчно с шалтера щото с копчета е сложно да пуснеш зеленото и червеното а пък ако се командват от камери ще стане един хаос не ми се мисли.
1
0
 
20
 
! Отговори
бай х преди 6 години
камери има , .. ама старшина Ушев не разбира от компютри