Фандъкова за бюджета: Приоритет – околна среда!

Проектобюджетът на София за 2018 г. е 1 433 000 000 лв.
18 дек 2017 15:45, Красимир Ангелов
29
Фандъкова за бюджета: Приоритет – околна среда!
Снимка: БТА

По-чиста околна среда и повишаване качеството на въздуха е големият ангажимент на Столична община за 2018 г., обяви кметът на София Йорданка Фандъкова на семинар в Правец, организиран от Столичния общински съвет на тема "Проект за бюджет на Столична община за 2018 г.".

Проектобюджетът на Столична община за 2018 г. е в размер на 1 433 000 000 лв., което е със 105 млн. лв. повече от 2017 г. По думите на Фандъкова във всеки сектор има увеличение на средствата.

Още по темата
Освен това се запазват нивата на местните данъци, като се повишават приходите чрез мерки за по-висока събираемост и защита на безвъзмездните европейски средства.

По думите на Фандъкова капиталовата програма е в размер на 492 988 000 лв., като по-голямата част от тях са инвестиция в проекти за подобряване на околната среда и качеството на въздуха - модернизация на градския транспорт, строителство на метрото, разширение и поддържане на зелената система. Предвидени са и повече кампании в тази сфера, съобщава БТА.

„До голяма степен решаването на проблема зависи от всеки един гражданин“, подчерта столичният кмет. И посочи, че общината работи в добра координация с министъра на околната среда и водите Нено Димов, и заедно търсят възможности за ограничаване използването на отпадъци за битово отопление. В ход са кампании за събиране на автомобилни гуми в някои квартали на София.

Приоритет за 2018 г. е и транспортната инфраструктура. Вече можем да си позволим да отделим средства и за ремонт на вътрешно квартални улици, каза Фандъкова. Около 103 млн. лв. са отделени за реконструкция на булеварди, улици и трамвайни трасета. Ще се ремонтират трамвайните релси по ул. "Граф Игнатиев", бул. "България" и бул. "Цар Борис Трети".

По трамвайна линия номер 5 ще се движат 13 нови трамвая от 2018 г. Предвижда се пускането в движение на 142 нови автобуса на природен газ и 20 електробуса. Предвижда се изграждането на два нови буферни паркинга - при метростанция "Люлин" и при метростанцията на стадион "Васил Левски".

Образователната инфраструктура също е приоритет, предстои да бъдат цялостно обновени 24 детски градини и училища. Предвижда се изграждането на три нови детски градини - в кв. "Курило", в кв. "Манастирски ливади" и в кв. "Кръстова вада".

Около 5.3 млн. лв. са предвидени за инвестиции в зелената система на София. Заложени са средства за цялостна реконструкция на Западен парк, както и за ремонт на входа на Южния парк от към кв. "Гоце Делчев".

Около 2000 дървета ще бъдат засадени по улиците в София. За миене на улиците са заложени 4.7 млн. лв., като се предвижда през лятото да бъдат мити и тротоарите.

Проектът на бюджет на Столична община ще бъде внесен официално в СОС на 12 януари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
2
 
! Отговори
слез преди 6 години
Данче, с градския транспорт ли ходиш на работа?
26
1
 
2
 
! Отговори
Bit преди 6 години
Не видях отделни пари за ремонт на бул. Дондуков.
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данчеее! Това с околната среда ще е най-тлъстото перо "кражби", нали? Кажи за цената на билетите, докога ще плащаме за 1 спирка по 1.60? Кажи докога тротоарът е мой ако трябва да рина сняг, а става твой ако сложа една сергия за мартеници? И външнана стена на блока е моя ако се сцепи, но твоя ако сложа реклама на нея? Картофена работа!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Околната или оХолната среда за някои "хора"?
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с околната среда ми е дежавю от миналата зима. Това с детските градини свири от латерната вече 10 години. София няма накъде повече да се о*ере, лошото е, че вече повечето на новостоличани и не им пука. Докато не изметем цялото пост БКП в лицето на тая и партията й, на Нинова и партията й, на Каракачнови и пр. бивши агенти ще става все по-зле. Лошото е, че всички пари са в тях и още десетилетия ще си купуват избори ако не стане пак Виденово време... Как се родихме на това място в това време?
22
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Приоритет за ГЕРБ винаги е било краденето.Лично аз не мога да разбера кой ги избира. Може би ония 80-те %.Оставка, некадърници!
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешница. София прилича на азиатска ко-чи-на, а не на европейска столица.
20
2
 
12
 
! Отговори
Оооох,Фандъковааа! преди 6 години
Толкова ми писна И от теб.
19
2
 
15
 
! Отговори
Софиян Провансов преди 6 години
5 милиона за миене на улици?! Това са 130 000 лева на ден за цистерни с вода и работа на ден. Като извадим зимните месеци и сумата става на 250 000 лв. Може да измият и нашата улица догодина или по-следващата. Страшни крадци!!! Не съм видял през 2017г. да мият Графа или Витошка, какво остава за други по сбутани, като Царя или Раковска. По документи, сигурно ги мият всеки месец. Безкрайно нагли простаци ни управляват!!!
18
2
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 6 години
А софийското жителство кога? Или управляващите ги е страх, че няма да се уредят?
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Върна старите цени на Билетите и Картите и Хората ще се възползват от услугите на Градския Транспорт.Заради тебе се качиха на строшените дизели защото им е по евтино.60% вдигна услугата за един ден,После Мръсен въздуха Приоритет ЕГАТИ ЛИЦЕМЕРИЕТО.
16
1
 
11
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Фандъчка пак ще изтупва брашнения чувал от шофьори в столицата. Като има *** да и гласуват доверие така ще е!
15
2
 
17
 
! Отговори
София-кочина! преди 6 години
Тая да се маха по-бързо! Все повече и повече при тая управа София е заприличала на *** с мръсни,немити с месеци кални улици пълни с дупки и локви по които се скитат въшливи бездомни кучета.Врабчетата изчезнаха кой знае къде,само гарвани тъжно грачат в сивото софийско небе.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това недоразумение Даскалицата, да си взима потурите и цървулите, да ходи да пасе овцете в Белчин Баня. Интересна държава е България, вместо архитект, смотана и крадлива даскалица по Руски език, шеф на НС, полуграмотен инженер, премиер е пожарникар, малокултурен и бивш бандюга, един няма на място. Щяла са мир улиците и тротоарите, ужас!!! При Тошо се миеха всяка нощ, София беше чист град без пей//зановци. Тая от село, онзи Крусев от Червен бряг, дошъл тук и прескачал трамвайните линии.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква зелена система, като се вижда издаването на разрешителни за строеж именно е зелени зони и междублокови пространства без спазване на закона за отстояние между срадите? Кога кмет и община ще се хванат да оправят безобразието топлофикация и да газифицират нетоплофицираните квартали. Кога ще се прекрати фиктивното минаване на ГТП. Ето това ще даде реални резултати
12
3
 
17
 
! Отговори
extremist преди 6 години
До голяма степен решаването на проблема зависи от всеки един гражданин - ТОЧНО НА МЯСТО; ПРОБЛЕМА ЩЕ СЕ РЕШИ КОГАТО ВСЕКИ ЕДИН ГРАЖДАНИН СЕ ВДИГНЕ ЗА ДА ИЗМЕТЕМ УПРАВЛЯВАЩАТА МАФИЯ
11
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
леле,щели да се мият и тротоарите муахахахахахахахаха,фАНДЪК ТИ СИ ПЪЛЕН РЕЗИЛ,на всичките приказки как София произвежда 40% от БВП КОЕТО Е ЕДНА ОПАШАТА ЛЪЖА на всичките хвалби след 10 години в ЕС тя ЩЯЛА ДА МИЕ и ТРОТОАРИТЕ МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХАХААХАХАХАХАХАХАХАХААХ.ЖИВА ДА НЕ СЪМ........
10
3
 
18
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Данче,твоя приоритет е да крадеш,не ти ли стигнаха 60млн.откраднати от метрото!?
9
3
 
15
 
! Отговори
extremist преди 6 години
разширение и поддържане на зелената система - КЪДЕ ДА ГО ВИДИМ ТОВА РАЗШИРЕНИЕ ???? ГРАДА Е ПРЕЗАСТРОЕН И НЕ СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ ТЕНДЕНЦИЯТА ДА СПИРА; КУПУВАШ СИ ЕДИН КМЕТ НА РАЙОН И МОЖЕ ДА СТРОИШ КЪДЕТО ИСКАШ И КВОТО ТИ ПАДНЕ
8
3
 
13
 
! Отговори
extremist преди 6 години
Фандъкова за бюджета: Приоритет околна среда - В ДОБРУДЖА НЯКВИ ТИХОМЪЛКОМ СЕ ГЛАСЯТ ДОБИВАТ ШИСТОВ ГАЗ.....ДРУГАРКО ФАНДАКОВА, БЪЛГАРИЯ НЕ Е САМО СОФИЯ, И СЪЩО МИ НАПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КАК ПОКРАЙ САГАТА С БУЛЕВАРД "ФАНДЪКОВ", ПАВИРАНТА НАСТИЛКА ДО НОВ БЪЛГАРСКИ, НЯКЪДЕ ИЗЧЕЗНА И СЕ ЗАМЕНИ С ТЪНИЧЪК АСФАЛТ(ОНЯ ДЕН ПУСНАХА УЧАСТЪКА, МАРКИРОВКАТА ВЕЧЕ ИЗБЛЕДНЯВА)