Ремонтиран, стегнат и с нови мокети: Павлова и Банов откриха НДК

Вижте как изглежда Националния дворец на културата след ремонта
18 дек 2017 14:00,
99

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Министърът на културата Боил Банов и ресорният министър Лиляна Павлова откриха ремонтирания за 45 млн. лева НДК.

Готова е Зала 3, където ще се провеждат едни от най-важните събития по време на европредседателството ни, но през празничните дни НДК ще бъде заключено, за да бъде почистено и подготвено за началото на председателството на Съвета на ЕС.

Първото събитие ще е още на 7 януари, когато е организирана среща на деца таланти. На 11 и 12 януари в НДК пък ще заседава Европейската комисия.

"Можете да ходите и да надигате мокетите, но предупреждавам, че охранителните камери работят и всеки, който го направи ще има лична среща с мен", каза Банов на журналистите.

Още по темата

До момента са оправени два теча на сградата на НДК, които са излезли в последните дни. Това е станало по време на Панаира на книгата.

"Все още тестваме как е направен ремонтът, но течовете са тръгнали от места, които не са били ремонтирани", обясни още Банов. Все още обаче доста от окачените тавани не са монтирани плътно, има и доста изцапани с латекс места.

Вход А6 ще е парадният вход за събитията от българското председателство, обясни пък министърката на европредседателството Лиляна Павлова. През него ще влизат ВИП гостите като еврокомисарите, чуждите премиери и пр. За делегатите е предвидено преминаване през вход А4.

Зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво пък е най-уникалната зала в Европа, гарантира Банов. Тя е напълно преправена, сменен е таванът, вкарана е нова модерна техника, обясни Павлова. До нея на територията на бившия ресторант "Скай Плаза" пък ще се хранят делегатите, а в малка странична зала ще са работните обяди на европейските премиери и президенти. За председателството е възстановена кухнята-майка на НДК, която в цялата история на сградата е използвана само веднъж за тринадесетия конгрес на БКП.

Ремонтирани са и залите 7, 8 и 9, които ще поемат събитията, които не са ВИП. Според Павлова през тях ще минат 22 000 души за следващите 6 месеца.

"Тези зали могат да бъдат обзаведени както като конферентни, така и да се редят за кръгли маси. В зала 9 пък ще са по-арт събитията и там ще се седи по земята", разказа Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-важно е кухнята майка да работи!
1
1
 
29
 
! Отговори
Eeee преди 6 години
да е жив и здрав Боршош, че краде така съвестно, можеше и толкова да не остави. GERB - the honest thieves!