Кошчета, стълбове, светофари... София грейва в един цвят!

Общината предвижда сериозно намаление на рекламните пана
19 дек 2017 21:30, Анисия Иванова
57
Кошчета, стълбове, светофари... София грейва в един цвят!
Архив: Булфото

София ще има свой цвят като Париж и Лондон, а в него ще бъдат боядисани всички елементи на градския дизайн - кошчета, стълбове, светофари и други. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков на семинар за бюджет 2018 на София в Правец.

"Догодина ще въведем унифициран цвят за София. Той ще бъде избран от експерти. Дали ще е шоколадово кафяво като на Париж, специфично зелено като на Лондон или пък графитено сиво, но София трябва да намери своя цвят и всички стълбчета и светофари ще се боядисат с него", поясни арх. Здравков.

Създаването на стандартите ще стане с новата наредба за градския дизайн. Приемането й зависи от влизането в сила на промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които са внесени в парламента.

Здравков се надява промените в закона да бъдат приети до март, а 6 месеца след това трябва да е готова и наредбата. По цветовите решения обаче ще започне да се работи още в началото на 2018 г.

Подготвят се и методически указания със стандарти за летните градини на заведенията по "Витошка" - от вида на съоръженията до тези на "чадърчетата и мястото на реклама по тях".

Догодина направление "Архитектура и градоустройство” ще стартира серия конкурси за знакови места и обекти в София. С конкурс ще се търси нова визия на пл. "Св. Неделя" и експониране на разкритите находки от древна Сердика там. Ще се търси и решение за свързване на пешеходната зона на "Витошка" през площада покрай ул. "Съборна" с Градската градина, а от другата страна с ларгото, а "защо не и бул. "Мария Луиза" в бъдеще".

Архитектурен конкурс ще има и за площада пред Централна жп гара. За него общината имаше идеи да стане зона за изкуство и култура, после пък го даде на "Пазари Възраждане", които подготвяха проект за възстановяването му.

"Този район има огромен потенциал за развитие. На 15 минути пеша е от центъра, има всякакъв транспорт, само самолети няма. Надявам се с конкурса за площада и обновяването му да привлечем инвестиции в целия район по подобие на площада пред гарата в Ротердам", обясни арх. Здравков.

Догодина трябва да започне и реализацията на проекта, с който старата топлоцентрала на НДК трябва да се превърне в център за съвременно изкуство.

Конкурс ще има и за визията на мемориала на Първи и Шести Софийски пехотен полк, защото е "ясно, че няма как в XXI век паметникът да се възстанови в оригиналния му вид".

През 2018 г. ще стартира и конкурсът за обновяване на зоната в центъра, в която влизат жълтите павета и Градската градина.

Разработване на инвестиционни проекти ще бъде възложено за обновяването на сградата на Столичната библиотека, за реконструкция на връзката на бул. "Дондуков" с ул. "Московска" при улиците "Малко Търново" и "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и за параклис-мавзолей в памет на загиналите в Първата световна война в парка на Военна академия.

Работи се и по разширението с още 20 дка на парк "Възраждане". Там ще се направи миниаквапарк с басейн 25 на 12 м с минерална вода.

Планира се и пускане на нова е-услуга през сайта на НАГ - предоставяне на справки от общия устройствен план.

В началото на 2018 г. ще е готова и новата наредба за рекламата, която предвижда сериозно намаление на елементите в града. Предлага се общинското предприятие "Софинвест" да отговаря за слагането и махането на рекламни елементи.

"Трябва да има ясно правила за рекламата, наясно съм, че ще има сериозен отпор", заяви арх. Здравков, цитиран от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
32
 
! Отговори
Каракочев преди 6 години
Всичката Мара втасала, само .....та си не вчесала.
48
1
 
33
 
! Отговори
666 преди 6 години
И без това всичко е сиво и мрачно, няма нужда от цвят "графит". Най-добре ще е зеленичко.
47
0
 
32
 
! Отговори
Софиян Провансов преди 6 години
Господин/госпожо редактор, цензор или какъвто сте там в dnes.bg, моля да ми разясните думата "***", по-*** ли е от "***". В действителност контейнерите за отпадъци по града са също толкова мръсни, вонящи, потрошени и разхвърляни безразборно, като кофите за ***. Спорна работа!
46
0
 
33
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
"шоколадово кафяво" - гласувам за това. Защото ще хармонира с кучешко кафяво по тротоари, разкаляни градинки и в съчетание със завърсен въздух ще дава неповторим нюанс
45
0
 
32
 
! Отговори
Софиян Провансов преди 6 години
Предлагам турско-синьо или розово с виолетов оттенък, но задължително с пайети! Така цвета на столицата ще отвлече вниманието от калните и разбити улици и тротоари, мръсните кофи за ***, порутените фасади с течащи улуци и най-вече ще се хареса на голяма част от населението! А за предстоящите "прекрасни" проекти, ще кажа -ПОМОЩ!!! БЛАГОУСТРОЙВАТ НИ!!! Отново! Скъпичко, но пък грозно, недомислено и нефункционално. Отново!
44
6
 
44
 
! Отговори
1 преди 6 години
Всичката Мара/София/ втасала, та цвят и липсва! Да оправят плюещите плочки и да вземат мерки за решаване проблема с паркирането навсякъде е пъти по-важно!!!!
43
3
 
42
 
! Отговори
Someone преди 6 години
Закърпете дупките, наредете паветата както трябва, реконструирайте всички паркове И ако случайно дупките не са се отворили докато ги закърпите всичките и паветата не са пропаднали .... тогава ... тогава купете боята за 10 млн. лева която сте подготвили да усвоите :)
42
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Здравкоооо що не ходиш да боядисваш Червен бряг.Кой те доведе в София бе Здравко.Диков щеше да маха климатиците и дограмата,ти ще правиш пешоходни зони в град дето цяла България е дошла с колите си.Даваха примери с Източна Германия,ама там жилищата бяха държавни.Тук са си наши и ще правим каквото си искаме с тях.Разбра ли Здравко.
41
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И колко милиона ще струва боята?
40
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер, а сега някой да изчисти полицейските ленти които се търкалят по земята и храстчетата от към булевард България повече от две седмици.
39
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
за да не се избият в парламента сините и червените, я боядисайте в лилаво.......или пък като станислав от фермата : понеже кравата яде зелена трева,ама има червена кръв - подпрете се на кафявото,което изкарва на края.
38
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На площада пред гарата дръннете един 50 етажен небостъргач с 2-3 мола и сте го "развили района".След това боядисайте всичко в шоколадово, да отговаря на цвета на гащите ви.И се радвайте, че още народът не ви е пребил с камъни.
37
0
 
44
 
! Отговори
асанко преди 6 години
И около виетнамските общежития грее.......и пуши!
36
0
 
38
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Сега е моментът - барем я позлатете цялата...
35
4
 
44
 
! Отговори
к0нсерва преди 6 години
най-добрият избор очевидно е "шоколадово кафяво", защото е в унисон, в синхрония, с цвета на съдържанието на септична яма, а София отдавна е отвъд септично тресавище!!
34
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпреди 27 години имахме и трамваен завод---------------В България никога не е имало трамваен завод.Това, което сте нарочили за трамваен завод, произвеждаше опасни за здравето ламаринени чудовища, мнооого далече от трамваи.
33
3
 
41
 
! Отговори
такива са преди 6 години
Боко и Данчето комунисти :)
32
5
 
47
 
! Отговори
Дивия изток преди 6 години
Хахах, Фандъка се гаври с материала и всички мълчат. То всичко се разпада, с боя ще го лекуват :)
31
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже, боже, зАлуден поп телета кръщава!Всичко Мара втасала...Трамваи - дарен скраб от Полша, Германия, Чехия, в които трябва да се качваш със скрипец от удобство отпреди 60-70 години, тук-там от Швейцария (инвалидите и хората над 50 г. тях ги чакат с часове на студа, за да могат да се качат), едни нови, комфортни от Полша (внасяме ги, нищо че преди 27 години имахме и трамваен завод) предназначени за мутренския квартал към Бояна и Драгалевци... Тъкмо делегациите да се почувстват в стара Европа.
30
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гербави Циркаджии.И крадльовци също.