Кошчета, стълбове, светофари... София грейва в един цвят!

Общината предвижда сериозно намаление на рекламните пана
19 дек 2017 21:30, Анисия Иванова
57
Кошчета, стълбове, светофари... София грейва в един цвят!
Архив: Булфото

София ще има свой цвят като Париж и Лондон, а в него ще бъдат боядисани всички елементи на градския дизайн - кошчета, стълбове, светофари и други. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков на семинар за бюджет 2018 на София в Правец.

"Догодина ще въведем унифициран цвят за София. Той ще бъде избран от експерти. Дали ще е шоколадово кафяво като на Париж, специфично зелено като на Лондон или пък графитено сиво, но София трябва да намери своя цвят и всички стълбчета и светофари ще се боядисат с него", поясни арх. Здравков.

Създаването на стандартите ще стане с новата наредба за градския дизайн. Приемането й зависи от влизането в сила на промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които са внесени в парламента.

Здравков се надява промените в закона да бъдат приети до март, а 6 месеца след това трябва да е готова и наредбата. По цветовите решения обаче ще започне да се работи още в началото на 2018 г.

Подготвят се и методически указания със стандарти за летните градини на заведенията по "Витошка" - от вида на съоръженията до тези на "чадърчетата и мястото на реклама по тях".

Догодина направление "Архитектура и градоустройство” ще стартира серия конкурси за знакови места и обекти в София. С конкурс ще се търси нова визия на пл. "Св. Неделя" и експониране на разкритите находки от древна Сердика там. Ще се търси и решение за свързване на пешеходната зона на "Витошка" през площада покрай ул. "Съборна" с Градската градина, а от другата страна с ларгото, а "защо не и бул. "Мария Луиза" в бъдеще".

Архитектурен конкурс ще има и за площада пред Централна жп гара. За него общината имаше идеи да стане зона за изкуство и култура, после пък го даде на "Пазари Възраждане", които подготвяха проект за възстановяването му.

"Този район има огромен потенциал за развитие. На 15 минути пеша е от центъра, има всякакъв транспорт, само самолети няма. Надявам се с конкурса за площада и обновяването му да привлечем инвестиции в целия район по подобие на площада пред гарата в Ротердам", обясни арх. Здравков.

Догодина трябва да започне и реализацията на проекта, с който старата топлоцентрала на НДК трябва да се превърне в център за съвременно изкуство.

Конкурс ще има и за визията на мемориала на Първи и Шести Софийски пехотен полк, защото е "ясно, че няма как в XXI век паметникът да се възстанови в оригиналния му вид".

През 2018 г. ще стартира и конкурсът за обновяване на зоната в центъра, в която влизат жълтите павета и Градската градина.

Разработване на инвестиционни проекти ще бъде възложено за обновяването на сградата на Столичната библиотека, за реконструкция на връзката на бул. "Дондуков" с ул. "Московска" при улиците "Малко Търново" и "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и за параклис-мавзолей в памет на загиналите в Първата световна война в парка на Военна академия.

Работи се и по разширението с още 20 дка на парк "Възраждане". Там ще се направи миниаквапарк с басейн 25 на 12 м с минерална вода.

Планира се и пускане на нова е-услуга през сайта на НАГ - предоставяне на справки от общия устройствен план.

В началото на 2018 г. ще е готова и новата наредба за рекламата, която предвижда сериозно намаление на елементите в града. Предлага се общинското предприятие "Софинвест" да отговаря за слагането и махането на рекламни елементи.

"Трябва да има ясно правила за рекламата, наясно съм, че ще има сериозен отпор", заяви арх. Здравков, цитиран от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
37
 
! Отговори
Станислава преди 6 години
Ойооо колега и аз така мисля. Търговишката стафида обича ташунки.
28
3
 
41
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
"София грейва в един цвят!"В розов! :-D
27
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви кажа че анти-терористичните ограждения са пълен ТАШ*АК.Видял съм в много европейски градове как изглеждат подобни съоръжения и мога да ви уверя че софийските са пълна смешка.Молете се да не дойдат лудите с камионите че .............
26
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Магнолиево пембено.
25
2
 
46
 
! Отговори
Девил преди 6 години
На тоа *** град най-ше му тича кафево!
24
0
 
43
 
! Отговори
БАЙ ПИДАЛ преди 6 години
ПРЕДЛАГАМ РОЗОВО :D
23
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам тъмно лилаво.
22
3
 
52
 
! Отговори
Мастър ъф суджукинг преди 6 години
То и сега цветът е един. Крадливо-сиво-ръждив.
21
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва ли да се тръгне от стандарти за външността на сградите? В съчетание с бутане на пристройки от тип "колиба" върху покривите на блоковете? И уеднаквяване на усвоените балкони? Защото проблеми като тези не се решават с една боя.
20
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от експерти!Предлагам да се направи допитване до софиянци !
19
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А градският транспорт кога ще е в един цвят? Колкото автобуси, трамваи, тролеи и метро, толкова са и различните цветове...
18
1
 
42
 
! Отговори
ПеУник преди 6 години
Ще ходим на кафе и кафЕво в кафява София. СупеУ!
17
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Викам да е като цвета на бидето на Фандъкова на Витошка! Да припомня - под натиск преди няколко години СО направи анкета какво да се случи се него и категоричния победител беше да се премахне. И тъй като циреят си седи необезпокояван и работещ на новото софийско стъргало без никакви признаци, че ще се махне - нека бежАвия му цвят е победител.
16
0
 
39
 
! Отговори
Къньо преди 6 години
Като се замисля ЖЪЛТ цвят щото всички политици наши са за жълти книжки! Демек лудницата го зове! Иначе червено -комунисти, синьо-гробари, зелено-екофишеци, сиво-разруха, кафяво-осрано, лилаво-ненорлно по Фройд, оранжево-на някой луд му е светнала лампата, черно -умряло, остана един бял цвят непорочен ама то в нашата държва всичко е опорочено, а бе ЖЪЛТО да е жълт Картон за политиците!
15
0
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те това е!Другите области пак "офащяха зарзалите" - Трябва боя да се купува!!!А с к'ва боя ще боядисат гетото, през което се минава с такси от летището до гарата???
14
0
 
44
 
! Отговори
d преди 6 години
а защо хвърлиха 18млн. за ръждясващи жълти светофари
13
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
К'во се трепете да измисляте цветове?Цветът ще бъде като цвета на вратовръзката на "Командира" (ББ)!
12
7
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Син - като синята зона за центъра!
11
3
 
42
 
! Отговори
Джемини преди 6 години
ПРИКАНВАМ ЛГТБ НА столичен МАРШ пред НДК като поемем председателството! Нека дружно с цветовете на дъгата да посрещнем всички гейове и лесбийки разбира се да не забравяме и третополовите /пол тринити/ от Европарламента!
10
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи пак ще има разхищения на бюджета, държавни поръчки за специални фирми и кухо отчитане на дейност без полза и реален резултат. Ако софиянци не бяха толкова тъпо самодоволни, отдавна щяха да са разбрали какви *** имат за кмет и общински съвет.