Кошчета, стълбове, светофари... София грейва в един цвят!

Общината предвижда сериозно намаление на рекламните пана
19 дек 2017 21:30, Анисия Иванова
57
Кошчета, стълбове, светофари... София грейва в един цвят!
Архив: Булфото

София ще има свой цвят като Париж и Лондон, а в него ще бъдат боядисани всички елементи на градския дизайн - кошчета, стълбове, светофари и други. Това съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков на семинар за бюджет 2018 на София в Правец.

"Догодина ще въведем унифициран цвят за София. Той ще бъде избран от експерти. Дали ще е шоколадово кафяво като на Париж, специфично зелено като на Лондон или пък графитено сиво, но София трябва да намери своя цвят и всички стълбчета и светофари ще се боядисат с него", поясни арх. Здравков.

Създаването на стандартите ще стане с новата наредба за градския дизайн. Приемането й зависи от влизането в сила на промените в Закона за устройството и застрояването на Столичната община, които са внесени в парламента.

Здравков се надява промените в закона да бъдат приети до март, а 6 месеца след това трябва да е готова и наредбата. По цветовите решения обаче ще започне да се работи още в началото на 2018 г.

Подготвят се и методически указания със стандарти за летните градини на заведенията по "Витошка" - от вида на съоръженията до тези на "чадърчетата и мястото на реклама по тях".

Догодина направление "Архитектура и градоустройство” ще стартира серия конкурси за знакови места и обекти в София. С конкурс ще се търси нова визия на пл. "Св. Неделя" и експониране на разкритите находки от древна Сердика там. Ще се търси и решение за свързване на пешеходната зона на "Витошка" през площада покрай ул. "Съборна" с Градската градина, а от другата страна с ларгото, а "защо не и бул. "Мария Луиза" в бъдеще".

Архитектурен конкурс ще има и за площада пред Централна жп гара. За него общината имаше идеи да стане зона за изкуство и култура, после пък го даде на "Пазари Възраждане", които подготвяха проект за възстановяването му.

"Този район има огромен потенциал за развитие. На 15 минути пеша е от центъра, има всякакъв транспорт, само самолети няма. Надявам се с конкурса за площада и обновяването му да привлечем инвестиции в целия район по подобие на площада пред гарата в Ротердам", обясни арх. Здравков.

Догодина трябва да започне и реализацията на проекта, с който старата топлоцентрала на НДК трябва да се превърне в център за съвременно изкуство.

Конкурс ще има и за визията на мемориала на Първи и Шести Софийски пехотен полк, защото е "ясно, че няма как в XXI век паметникът да се възстанови в оригиналния му вид".

През 2018 г. ще стартира и конкурсът за обновяване на зоната в центъра, в която влизат жълтите павета и Градската градина.

Разработване на инвестиционни проекти ще бъде възложено за обновяването на сградата на Столичната библиотека, за реконструкция на връзката на бул. "Дондуков" с ул. "Московска" при улиците "Малко Търново" и "Будапеща" с изграждане на асансьор и площадка за наблюдение и за параклис-мавзолей в памет на загиналите в Първата световна война в парка на Военна академия.

Работи се и по разширението с още 20 дка на парк "Възраждане". Там ще се направи миниаквапарк с басейн 25 на 12 м с минерална вода.

Планира се и пускане на нова е-услуга през сайта на НАГ - предоставяне на справки от общия устройствен план.

В началото на 2018 г. ще е готова и новата наредба за рекламата, която предвижда сериозно намаление на елементите в града. Предлага се общинското предприятие "Софинвест" да отговаря за слагането и махането на рекламни елементи.

"Трябва да има ясно правила за рекламата, наясно съм, че ще има сериозен отпор", заяви арх. Здравков, цитиран от "24 часа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая красота и гостите, които чакаме е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО гейпарадите да са поне веднъж седмично.
8
3
 
53
 
! Отговори
Рашко преди 6 години
Мисля, че кафявото е цвета на София. Кафяво с дискретни чевени орнаменти, като обелки от домат или пиперка.
7
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато мине прецедателството де
6
11
 
54
 
! Отговори
Юнал Джемилов преди 6 години
Ахахахахаха гетото софия ша я сравнават с Лондон и Париж йехехехехехе
5
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И така докато мине прегледате острото ,след това познатия редко кафев цвят.
4
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кошчетата ясно, а къде са 7 МИЛИАРДА от биткойни?
3
5
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що в един цвят?Знамето на гейовете е многоцветно,това ще направи добро впечатление на Брюксел!
2
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оооооооо,оранжево небето,оранжево полето,оранжеви цветята,оранжев и градът...........
1
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете ги розови на сърчица.