Кметски прозрения: Като се горят боклуци – няма чист въздух

Фандъкова готви строг контрол върху "топливото" в гетата
62
Кметски прозрения: Като се горят боклуци – няма чист въздух
Снимка: Булфото, архив

Гуми, пластмаси, дрехи – все отпадъци ,с които се топлят в някои части на София, замърсяват въздуха на целия град. Заради това столичният кмет Йорданка Фандъкова се обяви за строг контрол за използването на гориво за битово отопление.

Още по темата

"Става дума за ограничени квартали, но наистина за ситуация, при която едни хора, изгаряйки отпадъци замърсяват въздуха не само за себе си, а и за хората, които живеят на около. Строг контрол, както по-отношение на автомобилите, така и по отношение на изгарянето на отпадъчни материали. От всеки един от нас зависи как се придвижваме, как се отопляваме", коментира тя.

Кметицата обеща, че общината ще разшири през следващата година програмите си за информираност, програмите за комуникация и образования, защото според нея без включването на цялото общество няма как да се справим с тази битка.

А на фона на протеста на жителите на шест столични квартала снощи, тя призна, че и институциите са притеснени, защото "всички живеем в този град".

"Въздухът в града се отразява на всички, най-вече на малките деца. Нашата загриженост се изразява в сериозните и активни мерки", обясни Фандъкова.

По думите й темата за чистота на въздуха не е тема, по която може да се работи една година и която само една институция може да реши.

 


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фандъкова кога ли ще прозре, че благодарение на нея и на екипът й, в София има много лоша организация на движението и паркирането, която лоша организация е източник на повече от половината от замърсяването от двигателите на колите с двигатели с вътрешно горене.
48
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Фандъкова още е доникъде с "прозренията" си. Все още трябва да "прозре", че не само горенето на гуми и пластмаси замърсява в София, а че използването на твърдо гориво, вкл. дърва и въглища, замърсява наднормено в София. Другото, което фандъкова трябва да "прозре" е, че проблемът със наднорменото замърсяване от използването на твърдо гориво не е само в отделни квартали, а е проблем на цяла София. Май беше по-добре Фандъкова да си беше останала учителка по руски.
47
0
 
0
 
! Отговори
alendrag преди 11 месеца
Защо не се направят сезонни пунктове във факултето за събиране на пластмаси и пвц, със сезонно по-висока изкупна цена, така че ромите да са по-мотивирани да ги връщат отколкото да ги горят.
46
1
 
2
 
! Отговори
Нещата се менят преди 11 месеца
Два са основните източници на замърсяване. Най-големият е използването на твърдо гориво, което е сезонно и манипулаторите от общината го дават средногодишно, за да намалят стойността му няколко пъти. Вторият източник са мръсните улици и тротоари. По-рано имаше и трети основен източник - двигателите на колите, но с въвеждането на Евро 3, 4, 5 и 6, колите отпаднаха от основните източници на замърсяване. Сега една горяща цигара замърсява повече от двигателя на кола по Евро 5 или 6.
45
0
 
2
 
! Отговори
Фини прахови частици преди 11 месеца
Мръсните улици и тротоари са източник на замърсяване с фини прахови частици за около 30-35 мкг на куб. метър, а на много места доста повече. Двигателите на колите при тези задръствания в София замърсяват около 12-15 мкг на куб.метър и само на отделни кръстовища като Орлов мост е повече. През лятото използването на твърдо гориво почти го няма, но миналата зима, когато бяха най-студените дни и замърсяването беше над 6 пъти над нормите, то беше около 300 мкг на куб.метър, иначе 50-150 мкг през зима
44
0
 
2
 
! Отговори
До 36 преди 11 месеца
Казваш, че като си нарамите бохчите и си заминете с влака или автобуса на село, София става по-чиста. Ами съгласен съм, по-малко стават тези дето горят дърва, въглища, гуми и т.н.
43
1
 
3
 
! Отговори
До 42 Владо преди 11 месеца
Ти от Луната ли падаш?! Ако им отпуснат дърва и въглища, те ще ги продадат, парите ще ги изпият, и няма да спрат горенето на гуми, пластмаси и т.н., които сега замърсяват София в пъти повече от всички останали замърсители взети заедно, вкл. мръсните улици и тротоари.
42
0
 
2
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
(продължение)
Добре се знае, че най-големият замърсител е използването на твърдо гориво, вкл. горенето на гуми и пластмаси, които замърсяват най-много. Това замърсяване е сезонно в студените дни и като ни го представят средно за годината, то намалява няколко пъти под реалните си стойности. Като обем то стига до десетки пъти над МДН, но обикновено е малко над МДН и като се сумира с замърсяването по други причини, които общо са по-малко от него, става доста голямо замърсяване.
41
1
 
2
 
! Отговори
Владо преди 11 месеца
Защо ли си мисля,че държавата ще отпусне средства на въпросните по-тъмни хора за дърва и въглища,за да не горят боклуци....нали е София,а и нали поемаме председателството :)
А и Б Б и Й Ф трябва да тушират напрежението,да не изпуснат кокала :)
40
0
 
3
 
! Отговори
Истината преди 11 месеца
Знае се кой колко замърсява в София.
Третият по големина замърсител са колите с двигатели с вътрешно горене. Това, което излиза от ауспусите им, замърсяват около 25-30% от максимално допустимите норми (МДН), като ако има нормална организация на движението и паркирането, това замърсяване ще 2-3 пъти по-малко.
Вторият замърсител са неизмитите улици и тротоари с замърсяване 60-70% от МДН. Вятърът и всичко движещо се вдига това замърсяване във въздуха - пешеходци, колоездачи, тролеи, коли, автобуси
39
2
 
4
 
! Отговори
Софиянец кореняк преди 11 месеца
Живея в Гео Милев в блок. От както се помня се отоплявам на дърва и въглища. Всяка вечер към 10 часа слагам една кофа въглища в печката и държи топло до сутринта. Сега дали се замърсява въздуха или не, не знам.. Паля печка от Ноември поне до края на Април. Това е!!! Ако ви изнася, изнася ако не ви не ме интересува...
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Много ясно че автомобилите са основен замърсител.Дали малко повече или малко по-малко от горенето на твърди горива,зависи от района,но това са двата основни източника на замърсяване.Тецовете също разбира се-и те горят твърди горива-въглища,мазут,брикети.Всичката мръсотия пада по земята и като не се мият улиците колите минават и я разнасят отново.Дървата които се горят масово са мокри-това е забранено във всички нормални държави,защото мокрото дърво замърсява въздуха 10 пъти повече от сухото.
37
1
 
9
 
! Отговори
рускиня преди 11 месеца
"Нашата загриженост се изразява в сериозните и активни мерки", обясни Фандъкова.
Бла-бла-бла-бла - тя е специалист по НИЩОГОВОРЕНЕ.
Фъндъкова - питам те кота за последно сте измили улици в квартали? Кога сте контролирали строителни машини, които разнасят кал с гумите?
Какви са мерки, плямпало жалко?
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Автомобилите са основен замърсител също. Не знам защо някой тук пише по 5 коментара, че не е така. Доказателството е елементарно - в неделя въздухът в София е съвсем различен от в останалите дни.
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Защо заглавието не е написано правилно?
Кметски прозрения: Фандъкова - аз съм проста!
34
0
 
3
 
! Отговори
Десетки години преди 11 месеца
съм работила в медицинска библиотека( и при "грижата за човека" при социализма).След като от СЗо са написани предписания, дисертации как НЕ ТРЯБВА да се ГОРИ ЛИСТНА МАСА, всяка есен виждах( и виждам как НАВСЯКЪДЕ( и в дворовете на болнични заведения) се гори шума.Да не говорим за жилищни блокове, села, вилни зони, улици и булеварди.
И за какво се пишат дисертации, получавт заплати, предписания на СЗО- от пусто в празно.
33
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Do 34

Ами като е толкова лоша що печели срещу кандидата на Курнелка с 8:1 на изборите??
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тая смотана и крадлива учителница да си събира потурите и ходи на село. Защо се мълчи и крие, че проблема не е транспорта, гетата пълни с оядени Мангоджеровци, на които не им дреме за нищо? Но крадливата смотанячка не ги пипа, щото минат хората на Суджука от Бянкя, кихнат им по една петдесетарка, и тая нещастница става най-добрия кмет!!! Като ги изнерВирГа, ще минат от бесепету и те ще гладуват за тях. И чао кинти, далавера, кражби от ремонти и всякаква общинска дейност.
31
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
До CrossFire

Че то ние сме като в дивия запад. Абе в кой свят живеете? Иди на *** му вземи 1000лв. за глобата или да видим къде точно ще го изселиш, щото то извън София и 4-5 големи града всичко друго е опоскано.
30
3
 
7
 
! Отговори
CrossFire преди 11 месеца
Решението е елеменарно - пълна забрана на отоплението с твърдо гориво. Или централно парно или на електричество. Нищо повече. Ако гориш каквото и да било - първо предупреждение. При втори път - 1000 лв. глоба. Ако не можеш да платиш - арест и марш от София. Точка. Или ще има ред или ще станем като в дивия запад.