МОСВ прати станция да "диша" в "Красна поляна". Чака данни, пък после...

Според екоминистъра проблемът бил социално-икономически
17
МОСВ прати станция да "диша" в "Красна поляна". Чака данни, пък после...
Кадър: bTV

МОСВ прати мобилна автоматична станция за контрол на качеството на въздуха в "Красна поляна", след като хората от няколко квартала пропищяха от обгазяваното, на което се подложени от ромските Виетнамски общежития и Факултета.

Снощи дори цели шест столични квартала излязоха на протест срещу мръсния въздух в София.

Станцията мери от 18 до 22 декември в две точки в "Красна поляна". На 15 декември пък тя е била на "Ботевградско шосе".

Още по темата

Така че, след като излязат резултатите от измерванията, от екоминистреството ще направят препоръки до Столичната община, която е длъжна да вземе мерки за отровния въздух.

Всичко това обяснява в писмен отговор на депутатски въпрос министърът на околната среда Нено Димов.

Той признава, че през зимата в гетата се горят всякакви отпадъци - гуми, дрехи, пластмасови опаковки, нещо което е забранено от закона, но пък явно нормите не важат за всички.

Ромите, освен че незаконно изсякоха голяма част от Западния парк, сега са минали на алтернативно гориво – дрехи втора употреба и пластмасови бутилки, защото излизало много евтино.

А Нено Димов обяснява, че в основаната си проблемът е социално-икономически и решаването му изисква ефективни мерки и контрол върху тях от цял куп институции.

Иначе контролът върху битовото отопление не било работа на МОСВ, а на Столичната община, която си имала програма за намаляването на фините прахови частици, чийто основен източник са изгорелите газове от колите и битовото отопление, и трябвало да си я спазва.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че въздуха е мръсен, мръсен е. Ама имам усещането че тези измервания ще ги ползват за вдигане на някои данъци, такси и т.н.
10
2
 
1
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Чакайте картофената даскалица да ви реши проблема, правейки каквото и да било срещу *** си избиратели... Тоя проблем се решава с пушещи комини, отпреди 70 години, и един мустакат чичко.
9
0
 
0
 
! Отговори
да бе да преди 1 година
Вместо със забрани на това или онова, да бяха направили цената на електроенергията за битови нужди и на парното жълти стотинки.
8
3
 
9
 
! Отговори
??? преди 1 година
То няма какво да се мери. Трябваше отдавна, както направих в Лондон след Големият смог от 1952 година, да се забрани използването на твърдо гориво. Проблемът е, че това засяга преди всичко електората на ГЕРБ. какво като измерят замърсяване примерно 1000 пъти над максимално допустимите норми!? Нещо ще направят ли? Нищо няма да се промени и никой няма да санкционира тези дето горят какво ли не.
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като и мобилната станция отчете хилядократно превишаване на нормите, идва ред на държавата да намери място, където да изсели унтерменшите. Как се релокира гето? А гето, в което живеят не хора, а друг вид същества?
6
0
 
8
 
! Отговори
Край преди 1 година
"Глоба за клошари" Номер 3 ти с какво мислиш. Мисли се с главата , а на дирника се седи.
5
0
 
4
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Извинете.Каментара ми № 5 е за данъчния шеф. Кампютъра ми изигра шега.
4
0
 
1
 
! Отговори
Питам преди 1 година
Кво стана бе? Вчера ДДС от горива , днес от месо, утре от китайско бельо.Егати истинските новини.Ама ние нали сме глупаци , четем ли четем.
3
3
 
23
 
! Отговори
А лятото?! преди 1 година
Моля, начетен съфорумец да обясни... Защо лятото каре: Софийски, Гешов, Борис, Славейков - не се диша? Улиците не трябва ли да се мият?! Защо преди 3 г. чувствах, че дишам фин пясък, буквално За 28 г. улицата ми е мита 5 пъти. Това нормално ли е?! Защо събота и неделя, и по празници въздухът е по-чист?!
1.Миене на улици, всяка нощ. 2. Забрана в С-я на дърва и въглища. 3. Автомобили без гараж в широк център - нямат право да влизат в него. 4. Глоби за клошари и непочистени фекалии на куче.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Нено Димов обяснява, че в основаната си проблемът е социално-икономически

Тоя е тотално неадекватен проблемът е в културно етническите особености .
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откакто столичани в повече управляват София всичко отива в нищото. Елементарни хора с малки възможности и ограничен мироглед не могат да се грижат за столицата на която и да е страна. Те са си само едни послушковци.