София без таксита! Данъкът им висок, искат левче за километър

На 21 декември е насочен протест на жълтите коли из столицата
20 дек 2017 11:15,
94
София без таксита! Данъкът им висок, искат левче за километър
Снимка: архив, Булфото

От седмица такситата в София са кът. Оказва се, че в навечерието на празниците около 20% от колите са блокирани заради бюрокрация, твърдят от бранша.

Те трябва да платят данък, близо 850 лева, за да могат да работят и през 2018 г. и това била причината повечето от тях да не са по стоянките, а да висят в данъчните служби.

През последните дни да поръчаш такси се оказва истинско предизвикателство. В пиковите часове може да се чака и до 30-40 минути.

Недоволните таксиджии готвят протест на 21 декември с искане Столичната община да въведе минимална тарифа от 1 лв. на километър. В момента големите компании в София возят на 0,79 лв. за дневна и на 0,90 лв. за нощна тарифа.

"Смятам, че искането им за минимална тарифа от 1 лв. не е обосновано, защото всяка фирма и сега може да си сложи цена, каквато иска, стига да не надвишава горната граница, пък хората сами ще решат, дали да се качат и возят на такси за 1 лв. или за 0,79 лв. на километър. Твърдението, че като се повиши цената на таксиметровата услуга ще има повече таксита не е вярно, защото пазарът определя цената", настоя с писмо до медиите инж. Симеон Славчев, член на постоянната комисия по транспорт и туризъм в Столичната община.

По думите му таксиметровите компани и в момента не са ограничени да си вдигнат тарифата, ако преценят, тъй като Столичната община е определила само горната граница на таксиметровата тарифа и тя е 1.60 лв.

"Таксиметровите шофьори имаха девет години така наречената данъчна ваканция и не плащаха абсолютно никакъв данък. След въвеждането на патентния данък по-голяма част от нелегалните таксита отпаднаха. Не мога да приема и аргумента, че патентният данък на такситата в София, който е в размер на 850 лв. на година, е висок. В София има 6000 таксита и ако разделим данъка на дните в годината ще се получи, че всяко такси плаща по 2,30 лв. на ден. Това е напълно поносимо", настоява общинарят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Левче искали?А *** не искат ли?
84
1
 
2
 
! Отговори
Софиянец преди 6 години
Левче искат?А *** не искат ли?
83
0
 
3
 
! Отговори
играч преди 6 години
освен такситата и копърката в дясно на фотоса протестира ! тъг лайф майна
82
0
 
10
 
! Отговори
аз преди 6 години
е ако искат да го направят и 2 лв./км. КОй ги спира. Ще има 5 човека на ден дето да се возят и готово! Ама те искат хем да е скъпо, хем всички да с возят и да има работа за всички! И ако може ДЪРЖАВАТА да направи така! Направо всеки да е длъжен, поне веднъж в седмицата да се вози. Ако не иска да иде до най-близкото такси и да му даде 10 лв.
81
4
 
4
 
! Отговори
Богдан преди 6 години
Защо не вдигнат началната такса, да стане 2 лв. примерно? Над лев на км., е твърде много за София
80
5
 
11
 
! Отговори
бай паско с таксито преди 6 години
защо не протестирате за високите цени на ток вода парно храни от първа необходимост лекарства таксито не е НЕОБХОДИМОСТ '
79
11
 
9
 
! Отговори
бай паско с таксито преди 6 години
Таксито е лукс който не е за прошляци от село като повечето коментиращи
78
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за данъка - Ами на някой хора, това ни е месечен данък - какво - да седнем и да се гънем и да ревем ли ?
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От това, което се случи с Uber, и от това, че съм виждал, как едни таксиджии, пред камери, вряката "Ша та заколя уа !", защото други таксиджии предлагли по-добри цени ....От тогава ... От тогава не са ми на сърцето ...
76
3
 
2
 
! Отговори
Men преди 6 години
Edvali nqkoi bakshish vadi po 3 , 4 hilqdi na mesec
75
5
 
11
 
! Отговори
И без бакшиши можем преди 6 години
Абе като не им отърва на бакшишите да затварят кепенците и да ги няма. Вече всеки има кола, че и по две. И без това само проблеми създават по пътищата.
74
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АзПротеста е срещу колегите - да не би да си оставят цената, че тогава греда.70лв данък на месец - бакшиш се изпусна, че вадел 3-4000. А е голям данъка, като на човек с 630лв чиста заплата.
73
4
 
4
 
! Отговори
Lina преди 6 години
Хммм, интересно. Прочетох всичко излято до момента - съгласна съм , че има абсолютни недоразумения сред таксиметровите шофьори, но има и висшисти, има и хора , които карат вечер след работа - така, за сметките. Мисля да гледам " Посоки" на 26 януари и да замълча, защото повечето тсксиметрови шофьори са излезли на пътя не на разх.
72
1
 
7
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Нещо не разбрах за какво ще протестират?! Да си вдигнат цената ако искат и на 1,50 и готово. Нали са в пазарни условия. Според мен отдавна трябваше да са ги направили. Каква е целта на протеста?
71
10
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
До 123какво означава да се хванат на работа, каква работа, карането на такси не е ли работа? познавам доста хора от този бранш, повечето са средностатистически хора със семейства, деца, родители и куп проблеми. важното е тук да си дрънкаме зъбите/пръстите и да оплюваме всичко що прочетем, кой знае повечето тук какво работят и работят ли изобщо нещо
70
7
 
14
 
! Отговори
1 преди 6 години
всеки бранш си е прав за себе си, на който не му харесва да не ходи на лекар, да не учи, да ходи пеша, това е в БГ. Хората в демократичните държави се подкрепят, когато един бранш стачкува го подкрепят всички, защото така се извоюват права а ние плюем ли плюем пък после друг ни е виновен за мизерния си живот.
69
8
 
16
 
! Отговори
extremist преди 6 години
0,5лв. /1км. ТРЯБВА ДА Е ЦЕНАТА; 850лв ДАНЪК ЗА БАКШИШИТЕ Е СМЕШНО НИСКА СУМА И Е СЪИЗМЕРИМА С ДАНЪЦИТЕ КОИТО ВНАСЯ ВСЕКИ ДАНЪКОПЛАТЕЦ МЕСЕЧНО ПРИ ЗАПЛАТА ОТ 1200-1400лв
68
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
To и 1.60 лв за билетче в Градския изглеждаше абсурдно, ама не само се случи, ами и всички / без ромеите, естествено / си плащат като попове...Та..магарето носи колкото го натоваришА от българина по-голямо няма....
67
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАТЕНТНИ ИМ ДАНЪК Е НОРМАЛЕН ,70ЛВ.МЕСЕЧНО ИЛИ МАЛКО НАД 2 ЛВ.ДНЕВНО.ПРИ ЗАПЛАТА ОТ 700 ЛВ.ДАНЪКА ЩЕ ИМ Е СЪЩИЯ.НАГЛИ СА В ПРИТЕНЦИИТЕ СИ.АКО НЕ ИМ ХАРЕСВА ДА СИ СТОЯТ В КЪЩИ.ДА НЕ КОМЕНТИРАМЕ ФАКТА,ЧЕ ГОЛЯМ ПРОЦЕНТ ОТ ТЯХ СА НЕГРАМОТНИ, ВЪПРЕКИ КУПЕНИТЕ ДИПЛОМИ ЗА ОСНОВНО И СЪЩО ТАКА ШОФЬОРСКИ КНИЖКИ.
66
13
 
15
 
! Отговори
ТHE Патриот преди 6 години
за гнусни бакшиши и гнусната София да не съм чул повече,коледа е все пак :)