"Въздушен геноцид": На второ място сме по смъртни случаи заради въздуха

Гражданите поискаха повече измервателни станции в София
20 дек 2017 11:00, Петя Славова
97

Според Световната здравна организация (СЗО) България се нарежда на второ място по смъртни случаи на глава на населението заради мръсния въздух. Вчера шест столични квартала излязоха на протест срещу "въздушния геноцид".

Гражданите поискаха от Столичната община поставяне на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха.

Още по темата

"Вече е възможно да се прогнозира състоянието на атмосферата, а ако са известни източниците и концентрациите на замърсяването за срок между 48 и 72 часа могат да се вземат управленски решения", посочи проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ за "България сутрин".

Той обясни, че системата за ранно предупреждение на въздуха в София показва потенциала на атмосферата, който определя замърсяването за следващите 72 часа в различни райони.

"След като данните бъдат изчислени, информацията се подава до Столичната община. Допустимата стойност на замърсяване е 50 микрограма, а гражданите могат да следят нивата онлайн на сайта на общината", каза още проф. д-р Христомир Брънзов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
9
 
! Отговори
Ceko преди 6 години
Цялата история е в следствие горенето на ***, стари гуми, пластмасови отпадъци и какво ли не още за отопление през зимата от най-бедните прослойки (*** махали). Не са такъв проблем автомобилите и трафика - просто са най-удобни за едно данъче и вземането на едни пари. Там е ключа на палатката!
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко са нивата и може ли да се видят в реално време от някъде? Или едни ги гледат и изкарват сводки,че миналата седмица били 50 пъти над нормата. Да,но аз вече съм се надишал и ако ще и 1000 пъти да са били,това вече е история!
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Направете киловата 30 ст и билетчето 2 лева и чакайте мещата да се оправят) смешници
46
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До ЧужденецДнес в Бг тарикатите работят (млад)Борисовец Герберчук.Живота им е уреден тогава.
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може би част от решението е трамвайте и тролейте да бъдат безплатни! Така много от хората ще изоставят автомобилите си! Фандъкова да измисли нещо, а не да се чуди какво да открадне!!!!!!!!
44
5
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 6 години
Въздуха е мръсен откакто масово започна да се пуши само на открито. Пушачите са найнаглото племе и тровят всички и всичко.
43
15
 
4
 
! Отговори
мд преди 6 години
Това билетче от 1-2 години е 1.60 и някои *** още мрънкат. А това, че в продължение на 10 години беше 1 лв. въпреки очевадното подобрение в градския транспорт (не че е супер) и увеличението на горивата никой не го отчита. Стига сте мрънкали. София има един от най-евтините билети в Европа. И не минавайте с това, че в другите държави заплатите са по-големи - автобусите и горивата са на същите цени. Нормално е и градския транспорт да е на съпоставими цени. Учете и си намерете по-добра работа!
42
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забрана за дизеловите леки коли. Това е решението.
41
0
 
2
 
! Отговори
НЕ лепете холограми преди 6 години
Пробивите причинени от белите скенери и холограмите качени на автомобили са исключително жестоки в големите градове.Там има и остър електромагнитен смог и хиляди обемно увреждани от камери региони.тези обеми се пълнят с токсични газове.Вижте ги от Витоша..В някой бензиностанции продават вместо чиста нафта смес отделяща хлор токсични газове.Отравят огромни обеми и миришат лошо.КАТ да направи хайки
40
2
 
6
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
А на кое сме по тютюнопушене? А? Отровен ни бил въздух? Спрете автомобилите и отоплението на твърди горива и готово. С какво да ви го чистят. Има метро и градски транспорт на газ и ток! Пребориха се с онези кръвопиици от профсъюзите и спряха Кремиковци. Където има велоалеи, точно там се разхождате и паркирате. Не били удобни? Видяла жабата, че подковават коня! От всеки от нас зависи. Не си купувай дизелов автомобил на 15 години. Минавай реален технически преглед. Аааа, а пари за цигари?
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MenСамо да не е от дизел- и подобните гейтове с нагодения софтуер, че язък за екологичния ти стандарт.Питам, щото както и да го погледнеш един двигател гори каквото му сипеш. Дотук никой не отваря въпрос за качеството на горивата и тяхното съдържание. Но те са в основата на газовете и остатъците изкарвани през ауспуха. А и немалко шофЕри са установили, че автомобилите им внезапно стават по-икономични, по-мощни и се държат по-добре, след зареждането на бензиностанции на запад от Белград.
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ха-хакато гледам, тия, които тук се възмущават от маалите и техните печки, са същите със 30 годишни таралясници, които не слизат от колите, да не би да заслабнат, и все ромовете са им виновни за всичко, само сакън да не им забранят 30 годишните БМВ-та и опели, че после какво ще правят без коли ....гъзарите.
37
0
 
5
 
! Отговори
Чиновник преди 6 години
Геноцид ли? Тогава се оплачете на БХК. Пишете уведомление-заявление, че сте дискриминирани от общината.
36
0
 
11
 
! Отговори
Фалш преди 6 години
Затова продължавайте да купуватв жилища в София на космически цени и въздуха така ще стане още по чист.София стана извратен град отвсякъде.
35
1
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
Забранете отоплението с дърва и въглища и проблемът ще се реши. Ама пък тогава какви протести ще тръгнат :) И ще протестират същите дето реват че въздуха е мръсен ...
34
3
 
11
 
! Отговори
боян преди 6 години
на шведите им плащаме всичко, включително и помощи, а те се отблагодаряват подобаващо, като тровят нас и децата ни.<3
33
2
 
8
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Баш тия незаконни мааали са проблема, и да не са от вчера, още от тошово време са, ама преди се грееха с дърва, а сега с каквото им падне, отделно кюнците са им изведени от бараките директно на височината на човешки ръст, относно автобилите, да те са проблем, но не псновния, защото у нас масово се използва газ за гориво
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде сега, пак ромовете са ви виновни за мръсния въздух.И за липсата на държава пак те са ви ви виновни, със сигурност, нали .В Младост колко къщи има , които се топлят на въглища , колко маали има? Или са само блокове там. Младост е близо до планината, има в течение, ама като сте го застроили по-нагъсто и от Бомбай и всеки столичанин е яхнал 25 годишен западен автомобил, така ще е.
31
7
 
6
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Незаконните маали не са от 5 години, и те и до сега не са се топлели на газ.Проблема е презастрояването и многото коли.Решението е освен да се спре всякакво строителство по паркове градинки и междублокови пространства,, да се забранят всякакви коли над 5 години за леки автомобили и над 10 години за всички останали.Да се намали цената на градския транспорт, и да се увеличат драстично данъците и цените за зоните. Че то сега е по-изгодно да караш отровен курник , вместо да се буташ с ромите по трамваите.
30
5
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
забранете дизеловите автомобили всички минаваме на електрически от люлин 1 и 2няма редовна врьзка с метрото няма и контрола за проверка на нередовните пьтници