"Въздушен геноцид": На второ място сме по смъртни случаи заради въздуха

Гражданите поискаха повече измервателни станции в София
20 дек 2017 11:00, Петя Славова
97

Според Световната здравна организация (СЗО) България се нарежда на второ място по смъртни случаи на глава на населението заради мръсния въздух. Вчера шест столични квартала излязоха на протест срещу "въздушния геноцид".

Гражданите поискаха от Столичната община поставяне на повече измервателни станции за съдържанието на фини прахови частици и вредни емисии във въздуха.

Още по темата

"Вече е възможно да се прогнозира състоянието на атмосферата, а ако са известни източниците и концентрациите на замърсяването за срок между 48 и 72 часа могат да се вземат управленски решения", посочи проф. д-р Христомир Брънзов, директор на НИМХ за "България сутрин".

Той обясни, че системата за ранно предупреждение на въздуха в София показва потенциала на атмосферата, който определя замърсяването за следващите 72 часа в различни райони.

"След като данните бъдат изчислени, информацията се подава до Столичната община. Допустимата стойност на замърсяване е 50 микрограма, а гражданите могат да следят нивата онлайн на сайта на общината", каза още проф. д-р Христомир Брънзов пред Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълна забрана на Центъра за автомобили.Това е спасението.Градът е за хората, а не за тенекиите.
8
1
 
20
 
! Отговори
sport преди 6 години
Важното е, че излезе г-жа Лорета Радева и обясни как няма проблеми и гражданите, които имали предложения са добре дошли в ден вторник. Т.е. поредното отбиване на номера от СО. Така работят политиците, на които НИЕ плащаме заплатите.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Използванеъо на дърва не е проблем, проблем са всякакви други боклуции-гуми, пластмаси, напоени с горено масло трупчета и т.н., всички тия неща за отопление се използват в едни махали с множество незаконни бараки, всъщност всичко това показва как нерешаеането на един проблем, води до появата на друг
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то не може всеки селянин, довлякъл се в София заедно с 20-годишния си таралясник да бълва СО. Селянката и тя с таралясник да е модерна.А пък и на двете селянчета, навършили пълнолетие - подарък от мама и тате - 20-годишни БМВ-та.Така де, нали са вече софиАнчета.
5
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странна работа! Опушваме сами въздуха с печки и камини, с 30 годишни таралясници, сечем масово горите, а после искаме чист въздух! Как да стане, а?
4
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За вредните емисии във въздуха ясно. Ама за праховите частици май на никой не му е удобно да каже от къде идват. А да не би пък случайно да е от разбитите ни и мръсни улици
3
5
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Вой:Въздушен геноцид.От бездушен полителит.Има ли във въздуха ацид ?!Българина - намаляващ вид.
2
1
 
26
 
! Отговори
Дидо преди 6 години
Измервателни станции не ни трябват, то е ясно и ВИДИМО, че дишаме ***. Дела трябват от ония умрелтаци Общината.... Да не говорим за ония *** кмета на общината...
1
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То това не е само в столицата.. така е почти в цяла България. Дори във Варна нощно време е някакъв абсурд да си отвориш прозореца или да излезеш за разходка. Не се диша и това е центъра на града...