До 2020-а: 39 български града с модерен градски транспорт!

Европа налива 237 млн. лева по програма "Региони в растеж"
25 дек 2017 13:15,
49
До 2020-а: 39 български града с модерен градски транспорт!
Снимка: архив, Булфото

Градският транспорт в 39 големи български града ще бъде модернизиран с пари по европрограма "Региони в растеж" 2014-2020 г., съобщиха от регионалното министерство.

Средствата, нужни за това са осигурени - 237 млн. лева, пахвалиха се от ведомството.

124 млн.  ще бъдат вложени в транспорта на София. Столичната община ще ремонтира трамвайното трасе по "Цар Борис III" от Съдебната палата до крайната спирка в квартал "Княжево", което ще позволи по-висока скорост на движение.

Предстои реконструкция и на трамвайното трасе по ул. "Каменоделска" от кръстовище с бул. "К. Стоилов" до кв. "Орландовци". Ще бъдат купени и 13 модерни мотриси.

Според урбанистите трамвайният транспорт трябва да е във фокуса на вниманието, защото е не само екологичен, но позволява на хората да се чувстват част от градската среда.

25 "интелигентни" пешеходни пътеки ще гарантират по-голяма безопасност на пешеходците във Варна от догодина. Чрез система от датчици, вградени в пътната настилка, зебрите ще светят автоматично при появата на минувач на пътното платно.

Ще се подобри и диспечерската програма на града – светофарите ще се управляват в реално време, което ще облекчи трафика в пиковите часове. Ще се изграждат "зелени вълни" по кръстовищата, ще се ремонтират основни улици и булеварди, ще бъдат купени и 15 нови екологични автобуси, като стойността на целия проект е 37 млн. лв.

Амбициозни са и проектите на останалите бенефициенти - община Сливен ще се сдобие с 27 дизелови автобуса, а Перник – с 15 автобуса на метан, които ще се движат по най-натоварените линии.

В центъра на Русе ще бъде създадена нова пешеходна зона. Предвидена е реконструкция на бул."Придунавски", който ще стане двупосочен и по него ще минава градският транспорт. Така ще се облекчи трафикът по малките улички. Ще се монтира видеонаблюдение на възлови кръстовища и точки с цел дистанционно регулиране на движението.

През първия програмен период по ОПРР в проекти за подобряване на транспорта в София, Бургас, Пловдив, Варна, Стара Загора, Русе и Плевен бяха инвестирани 413 млн. лв.

Автобусният парк на тези градове беше обновен със 192 нископодови автобуса и 64 тролейбуса. Изградени бяха скоростни отсечки с дължина 32 км, които осигуряват по-бързо придвижване на градските превозни средства.

"Реализацията на тези проекти е проява на европейската солидарност и за пореден път показва ползите от европейските средства за подобряване на качеството на живот в българските градове и региони и намаляване на различията между тях", настояват от МРРБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
8
 
! Отговори
Ядосан преди 6 години
Видяхте сметката на около 6 града като им ликвидирахте тролейбусния транспорт!!! Дано ви изсъхнат ръцете!!! С вашите *** проекти за воден цикъл бъзикате хората!! И вкарвате *** на метан за да печелят метанстанциите!! Ама държите старите ***!!
36
1
 
8
 
! Отговори
екологист преди 6 години
А в ГАБРОВО на икаруси и *** на метан тъй ли стана??! Да ви се невиди простотията!!
35
1
 
8
 
! Отговори
Депотат преди 6 години
Еха, колко пари ще има за нас, ъъъъъ , така де, за вас.
34
1
 
5
 
! Отговори
професор Вучков преди 6 години
Гледам и не вярвам на ушите си
33
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Премахват тролеите и вкарват турски рейсове трета употреба, много модерно.
32
2
 
4
 
! Отговори
... преди 6 години
До АнонименДа ти си от хората които дават заем ии после не си ги искат ?!
31
5
 
7
 
! Отговори
... преди 6 години
Абе стига с тая отрицателност ... много е лесно да стоим и да плуем ,а в същото време никой от нас не стана кмет :Д
30
4
 
5
 
! Отговори
Разоряват общините преди 6 години
Проектанската мафия ползва пси активни спец оръжия за обезпечаване на десетки милиарди поръчки годишно.Колкото повече милиони з а даден обект ограбят от народа толкова по КРУПНИ хонорарчета ЗЕМАТ мизерниците.Проверяваме нагло корупционни обекти маскирани като уж"пречиствателни станции".УЖАС И БЕЗУМИЕ. Един телевизор и две камери стигат за патогенизиране ,мутагенизиране,мутафициране и...на трилиони живи организми ..чкл недопустими за сушата моретата и океаните.
29
4
 
5
 
! Отговори
Разоряват общините преди 6 години
Нагли престъпници на власт в София крадат десетки милиарди от народа и ги ПЕРАТ през НАГЛО КОРУПЦИОННИ ОБЕКТИ.НЯмате на представа какъв ужас е след въвеждането в експлоатация на тн"Водни цикли".МИлиони метри от канцерогенни остротоксични водопроводи.Тежко токсични канцерогенни смеси текат от чешмите вместо ЛЕчебна питейна воДа..Отровено цялото население НЕЛЕЧИМО.НА ПАзара Отровена бира и отровен хляб..ПОХАрчени са милиарди ограбени от народа живи левове
28
5
 
6
 
! Отговори
Разоряват общините преди 6 години
Да се докладва колко милиарда са преведени от Брюксел за София за заплащане на десетките милиарди ограбени от БЪлгарския народ живи левове насочени към тн "европроекти"..Твърди се че Брюксел не превежда нито евроцент за тези обекти неносещи никакви доходи на народа обратно разорили вее всички общини/терористите на власт искат до 30 % общинско участие
27
4
 
14
 
! Отговори
Тита преди 6 години
39 големи! града! За Бога, ние толкова големи села нямаме.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Госпожо Директор пак започна с ремонтите - пешеходци автомобили трамваи тролеи всички са в движението
25
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София се пооправи, вече няма Икаруси да дрънчи та не можеш да си чуеш мислите и вътре *** студ зимата.
24
8
 
8
 
! Отговори
Динко преди 6 години
В Бургас съм доволен от транспорта.С цена от 1.30 се надявам да редуцират саполивите пенсионери.Единственото , което куца е поддръжката.Не може да правиш нещо за стотици милиони и да няма после кой да ги почисти!
23
5
 
7
 
! Отговори
ТАТО преди 6 години
Столицата или нищо. Прованса да лапка.
22
2
 
11
 
! Отговори
Бургазлия преди 6 години
В Бургас имахме 3 основни автобусни линии 12,12а,211.След изграждаждането на така наречвните бързи линии резултатите са следните:1.множество автобусни линии 2.поскъпване на билета с 30% 3.по-бавно придвижване4.спирки по 40000лв едната (големи,ветровити и с така нареченото подово отопление ,против лед ,но през миналата зима 3 4 човека се пребиха.)5.некачествен ремонт (улици на няма и 2 години с кръпки ,неравности и дупки)6.умни светофари ,който трябваше бързата линия да контролира,ноНеСтана
21
3
 
7
 
! Отговори
Хурнелия Неновна преди 6 години
Крадци.Мошеници.Късе е прокуратурата?!
20
1
 
3
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 14ВасилевАми прав си.Нови автобуси след 5г изглеждат като 30 годишни.
19
6
 
20
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Европа налива пари, а ГЕРБ ги краде и имитира, че нещо се прави.
18
9
 
14
 
! Отговори
ами да преди 6 години
Европа налива пари,а българинът лежи и хленчи