София порасна и не остаря. Но как се промени?

Някои булеварди претърпяха грандиозни ремонти, един паметник си отиде...
Обновена: 27 дек 2017 17:40 | 27 дек 2017 17:36,
100

Снимка: Булфото

Дупки по пътищата, километрични задръствания, безкрайни ремонти и липса на места за паркиране. Това са обичайните оплаквания на столичаните и гостите на София, които настояват да живеят в по-добър град и не пестят недоволството си.

И наистина Столичната община през изминаващата година захвана мащабни проекти, както за да подобри градската среда, така и за да посрещне европредседателството с нов облик. Разбира се, ремонтите не минаха без скандали и без критики за качеството на изпълнението им. Но въпреки всичко, няма съмнение - столичният град се промени и през 2017 г.

Един от най-коментираните и спорни обекти бе столичният булевард "Дондуков". Въпросът дали да останат паветата или да се положи асфалт дълго се предъвкваше и забави реконструкцията на трасето.

В крайна сметка след цяло лято ремонти частта от Министерския съвет до ул. "Г. С. Раковски", която е в историческия център, бе реконструирана с гранитен паваж, а в участъка от бул. "Васил Левски" до ул. "Кракра" бе положена асфалтова настилка. Бе подменен и релсовият път на старото траймвайно трасе, изградена бе велоалея и целият булевард блесна с обновено LED осветление.

Веднага след края на ремонта обаче заваляха обвинения от страна на организации и граждани, че реконструкцията е некачествено изпълнена и новеничкият булевард осъмна с ироничната табелка "Фандъков". Недоволните атакуваха качеството на ремонта и забавянето му, обвиниха, че троаторите са неравни, а използваните технологии – остарели. Дни по-късно като доказателство за некачествената настилка се появи и мистериозен крадец на павета, който нощем ги вади с ръка.

Всичко това доведе до протест "#ДанчеСлез - Протест за цялостно творчество", организиран от "Спаси София",  под прозорците на столичната кметица с искане на оставката й. В това Фандъкова видя политически оттенък и настоя, че опозицията е започнала своята предизборна кампания. От "Спаси София" пък се разграничиха и отказаха да бъдат "инструмент за саморазправа между политическите противници ГЕРБ и БСП".

А след като заваля първият по-обилен сняг за сезона паднаха в жертва и пластмасовите ограничители, които отделят велоалеята от платното. В случая отговорен бе снегорин, а от Столичната община увериха, че щетите ще бъдат отстранени за сметка на фирмата за почистване.

Друг ключов столичен булевард също разпали войната "паваж-асфалт". След многомесечните драми в крайна сметка експертен съвет на Министерството на културата взе решение да се разреши асфалтовата настилка на столичния бул. "Прага". И този ремонт се забави с няколко седмици от предвиденото, а след като бе пуснато движението, още продължаваха довършителни работи по тротоарите.

И тук имаше много защитници на каменната настилка, но от Общината аргументираха избора си за полагане на асфалт с това, че по трасето преминават много тролейбуси, които имат нужда от хубава настилка, която да гарнтира комфортното придвижване на пътниците.

През 2017 г. София се раздели и с един много противоречив, но добре познат символ – паметникът пред НДК. Софиянци го наричаха с най-разнообразни имена, а за премахването му се говореше от години.

И така, това лято монументът бе демонтиран, за да бъде заместен от войнишкия мемориал на Първи и Шести софийски полк, който е бил на това място от 1934 г.  до 1977 г., когато е съборен заради строителството на НДК. Тогава София е трябвало да се сдобие с нов паметник и строежът на "1300 години България" започнал през 1981 г. 

Но въпреки че имаше недоволство и протести от страна на защитници на монумента, а кранът, който извършваше демонтажа беше подпален, художествените пластики бяха свалени, за да бъдат преаранжирани в НИМ. През ноември бе върнат на мястото си и лъвът с картата на Санстефанска България, който е част от разрушения войнишки мемориал на Първи и Шести софийски полк.

Подготовката за европредседателството, което започва в първия ден на новата година, и по-точно ремонтът на НДК, също не се размина без скандали. Изпълнителният директор на Двореца на културата Мирослав Боршош се раздели с поста си заради обвинения в нецелесъобразно разходване на средства от бюджета на НДК, предвидени за европредседателството, а комисия в Народното събрание се захвана да нищи скандала.

В крайна сметка след месеци ремонтни дейности ресорният министър Лиляна Павлова и министърът на културата Боил Банов откриха обновения за 45 млн. лева НДК дни преди старта на еврошефството. Зала 3 на НДК, в която ще се състоят 32 събития на високо ниво, е напълно преправена, сменен е таванът, вкарана е и нова модерна техника. Ремонтирани са и залите 7, 8 и 9, които ще поемат събитията, които не са ВИП.

За да има по-пряк път до летището, отново заради председателството на Съвета на ЕС, започна и строежа на 350-метров мост, който да свързва бул. "Брюксел" с Терминал 2. И докато европейците ще се придвижват по-бързо, това няма да може да се каже и за гражданите. Еврошефството започва с предупреждения за задръствания, а плановете са  за определени периоди да бъдат затваряни цели пътни артерии, например от летището до НДК. Но властите успокояват – хората ще бъдат предупреждавани за това ден по-рано.

Един от основните проблеми в София – паркирането, също намери известно разрешение, но разгневи някои. От октомври зелената зона се разшири в районите "Средец" и "Лозенец" и така общо платените места за паркиране в столицата станаха 21 хил. Живеещите в долната част на "Лозенец" и около ул. "Иван Асен II" веднага отчетоха, че колите в района са намалели и няма неправилно паркирали.

Въвеждането на новите паркоместа обаче доведе и до куриозни ситуации. Така живущите в блок в "Лозенец" се обединиха и поставиха бариера пред паркинга на блока си, която да спира "пришълци", които заемат местата им. Така се получавало, защото работещите в района избягвали платените места и търсели безплатни.

В момента текат обсъждания и се очаква догодина зелена зона да се въведе и в районите "Възраждане" и "Красно село".

Жителите на южните квартали очакват с нетърпение и изграждането на третия лъч на метрото. Но докато това стане, гражданите там изпитват сериозни затруднения с придвижването заради затворените ключови улици и кръстовища.

Но пък "трай, бабо, за хубост", обещанията са подземната железница да заработи през септември 2019 г. и да улесни значително трафика в района.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуснете си новините и чуйте как говорят. Сравнете го с говора във Велико Търново.Софиянци можем да говорим на западен диалект, а можем и "чисто", докато вие говорите по-скоро български с руски-акцент.
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГаляГовора от Велико Търновско е обявен за литературен,книжовен и стандартен,защото е бил столица и в сърцето на България.Софиянци също говорят на диалект.Присмял се хърбел на щърбел,това е истината!И смятам коментирането на тази тема за напълно излишно.
76
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам много приятели дошли от други градове и никога не съм имал проблеем с това. Но има едни люде които смятат че всички са им длъжни и "Те имат права" точно като един специален етнос! Живеят от 5+ години в столицата но нито на личната карта си личи нито на табелата на колата! Това "било излишно" и те били подкрепяли своите градове...... Ама после се натъжават като в някоя компания просто не искат да си говорят с тях! Свиквайте и си търсете подобно на вашето обкръжение!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бъдете щастливи, че си имате село за уикенда, ние нямаме!
74
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обичам 'кореняци' софиянци да ми казват да си ходя на село. А вие, драги.. петък, събота и неделя на къде пътувате с празните бурканчета?
73
1
 
7
 
! Отговори
Фкдсшт преди 6 години
Пак ли се джавкате кой как говори по оста столица - провинция? Смешни сте. България не е София, София е България, но България не е центърът на света. И да се лаете едни други, на НИКОГО извън България не му дреме кой от къде е дошъл в София и как говори. В един истински космополитен град хората нямат време да губят по такива педантични проблеми. Хайде със здраве на всички ви; и успешна Нова Година!
72
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живях в София 11г. Хубав, перспективен и развиващ се град. Всяка година се натъжавам като чета коментарите свързани с разделянето на нацията. Разбирам че хората са озлобени от трудният живот в България, но умът ми не побира защо българите от години продължаваме да сме разделени и всеки да е сам за себе си. Ето заради това мислене сме в текущата сигуация. Толкова злоба и омраза се излива от българи към българи, наистина много, много жалко. После не се чудете защо държавата е в това положоние..
71
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обвинявайте Жельо Же.лев за селяните. Панелните комплекси са на 90% запълнени с провинциалисти, второ и трето поколение вече. Те никога не са станали софиянци.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Галя, нека всеки да си говори както е научен, но когато е нагости да се съобразява с домакините, иначе става обидно и се намразваме.
69
5
 
3
 
! Отговори
диалекти ли? преди 6 години
Софийският говор си е характерен за тук. Аз горе-долу съм го забравил, майка ми го използва понякога, баба ми не се е отучила от него, а ако можеше да чуете прабаба ми как говореше... Не е редно да вие да дойдете тук и да ми казвате как да говорим ние местните. И не е редно да си говорите с вашия западен диалект, нарочно го првите! Съобразявайте се. Щеше ли да ви е приятно да се изспипем няколко стотин хиляди човека във вашето родня място и да не уважаваме традициите ви?
68
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ли да напускам бе паламуд.Вие дойдохте не само със смешните си диалекти,но и с манталитетът си, аграрните си мутри,селянчетата и таралясниците си.Продадохте си нивите и с безумни кредити купихте жилища в Манастирски ливади и Лозенец,щото сте чули че били елитни.Искаш парко място пред моя блок *** ти в градина,а ти още пикаеш пред вратата на входа и си мяташ *** от балкона.Жалки сте и нагли.Много нагли.
67
3
 
25
 
! Отговори
Новите софиянци преди 6 години
София е град-мечта,тук на работа ела!викна Жельо от врататаи получи се белята..С викове: Оле! и Еври Бари!заприиждаха клошари,злобни мекащи злобари,селски тетки и чичаци,тарикати и ***.И сега добрия граде потънал в тази смрад
66
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"недейте да говорите на меко" - '"не говорете меко''Който го дразни мекото,да напусне или да си запуши ушите.
65
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГаляВ кой закон е записано,че не може да говорим меко или на диалект?Коя си ти,че да даваш наклон на ... на хората какво ще говорят,след като ти самата говориш на диалект и се изразяваш неправилно,хаха!Всички държави си имат диалекти,а в някои дори са узаконени.
64
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тя София порасна ,ама софиянци все повече я намразяват . И я псуват....Фандъкова . Явно има защо .
63
6
 
19
 
! Отговори
Ангелина преди 6 години
Гледам 2/3 от тези, които се правят на столичани, не харесват София. Ами какво правите тук, мили хора. 21-ви век е, идете където ви харесва, хейтете другаде.
62
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изобщо не завиждам на софиянци...Освен една Витошка нищо друго хубаво не видях в центъра...Тесни и разбити улици с ужасен трафик...Трагедия! Елате в Стара Загора да разберете какво е град от 21-век , а не руини от 19-ти.
61
1
 
2
 
! Отговори
111111 преди 6 години
За Анонимен _)_
60
3
 
9
 
! Отговори
( '_' ) преди 6 години
А пък на нас , в северозапада ни изстина супата от духане !
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами тия дето си ги гледал да си говорят сами може и да са от некое село,в селата от безпаричие възрастните ги хваща деменцията и не само от това де