ТАСС в анализ: България и Полша не пазят съветските паметници

Паметникът на Съветската армия в центъра на София често осъмва с обидни надписи
27 дек 2017 21:35,
380
ТАСС в анализ: България и Полша не пазят съветските паметници
Снимка: Булфото

В българското общество оценките за събитията през 1944 година не са еднозначни - десните сили определят тези времена като "окупация на България" и настояват, че в страната не трябва да има паметници на завоеватели. Това пише руската информационна агенция ТАСС в обзор за състоянието на паметниците на съветската армия в Източна Европа.

От друга страна, допълва агенцията, представителите на левите партии отбелязват 9 септември 1944 година като освобождението на страната от фашизма.

Каквито и да са настроенията в обществото обаче паметниците на Съветската армия в България, както и българските паметници на територията на Русия, са обект на двустранни споразумения за опазване на историческото наследство. Охраната на тези паметници обаче е трудна.

Паметникът на Съветската армия в центъра на София, построен през 1954 година, често осъмва с обидни надписи, маски на скулптурите, или дори изрисуван като герои в американски комикси. Въпросът с охраната на паметника нееднократно е повдиган от посолството на Русия в България, но си остава нерешен, пише още ТАСС.

Според двустранните споразумения полицията трябва да охранява паметника, но досега не е предприела необходимите мерки, а "местната администрация не се интересува от неговата съдба".

Руската агенция разказва още, че системата за видеоохрна на паметника в София ще коства 3 млн. лева. Неправителствени организации обаче са успели да наберат едва 45 хил. лева за изграждането й.

Епизодични акции има и срещу паметника на Альоша в Пловдив, посочва още руската агенция. Те остават безнаказани, а след разговори на руския почетен консул в Пловдив Георги Гергов местната власт е обещала засилено полицейско присъствие.

В България има 128 паметника на съветските войски

В своя обзор ТАСС обръща внимание на охраната на паметниците на Съветската армия във Варшава, Букурещ, Прага, Виена и Будапеща. Унгарците се отнасят с уважение към съветските паметници - в "последно време" е регистриран само един случай на вандализъм и мерки като засилено полицейско присъствие или видеонаблюдение не е необходимо, допълва още агенцията.

Редки са посегателствата и във Виена, а в цяла Австрия съветските мемориали са над 200.

Във Варшава обаче паметникът на Червената армия непрекъснато се руши и осквернява от вандали с "мълчаливото съгласие" на местните власти. Ситуацията със съветските паметници в Полша се влошава с приемането на закона за декомунизцията, който предвижда премахването на монументи, символизирщи комунизма или друг тоталитарен строй.

Гробищата на съветските войници не попадат в тази категория и те няма да бъдат разрушавани, уверяват полските власти.

В първите години след края на комунистическия строй Румъния демонтира множество съветски паметници, но днес обществото изглежда по-благосклонно и местните жители поддържат в добро състояние могилите, военните гробища и други паметници на съветските войски, се чете в анализа.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


380
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
249
0
 
5
 
! Отговори
българин преди 5 години
Да си приберат паметниците у тях и да им се наслаждават .Имат достатъчно територия.Срамно е за нас самите да има паметници на чужда армия окупирала страната и осъществила геноцид над българския духовен ,политически и стопански елит.
248
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се взривят паметниците на престъпната армия, незаконно окупирала България
247
3
 
13
 
! Отговори
Самба преди 6 години
Руските управници са супер нагли! Кой трябва да се грижи за символите на окупаторите си? Тъй наречената "червена армия" навлиза в Източна Европа и окупира, включително и България, налагайки нечовешкия комунистически режим. Резултатът от "съветското" минало се вижда навсякъде - олигархия, простащина и безизходица. И те искат да се "грижат" потърпевшите за символите, определили нещастното им настояще, а може би и такова бъдеще!
246
13
 
4
 
! Отговори
КРАЛИ МАРКО преди 6 години
РУСИЯ ФОРЕВЪР !!!
245
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
249 Смотаняко не Референдума повече от Референдум имаше 2001 на Парламентарните избори когато излязоха 75% да гласуват и нито една партия не беше против членството
244
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбрахте ли че Русия губи втори космчиески кораб за две седмици. Тъпацитее го настроили като да излети от Байконур а той излитал от новата площадка в Далечния изток
243
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МиялБългария е пропита с руска кръв......................НАТО-вци и евроатлантици , ходете на майната си!!!
242
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е член на НАТО незаконно, там, ни вкара ревлюто с трабанта Соломон Паси-тоя предател и антибългарин.Имаше ли референдум за НАТО?Не, ясно ли е , евроатлантици смотани и ***?
241
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, над Крим се вее руското знаме, а не знамето на НАТО или на САЩ!!!
240
4
 
10
 
! Отговори
Миял преди 6 години
До Анонимен-242;Казвал ли ти е някой колко си глупав?Крим е АМЕРИКАНСКИ .Другаря ви Ленин 1920,взема $500 милиона от САЩ ,като залага Крим. Заема не е върнат. 1954г Хрушчов го дава на Украйна за да го спаси от САЩ.Ясно ли ти е бре неграмотен?
239
3
 
13
 
! Отговори
Миял преди 6 години
До Анонимен-233;Прословутото" освобождение" от турците ни струва 21 236 500,86 рубли = 65 ТОНА ЗЛАТО плащаме половината. Окупацията след ДЕВЕТИ ни струва 140 милиарда лв.
238
3
 
13
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Като чуя комунизъм и се хващам за кобура!
237
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДаГоДу ТАСС и Путин.
236
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и тъпанарите от СДС, ДСБ, реформатори, освен да драскат паметници, друго не могат..............даже мавзолея не успяха да бутнат от първия път, толкова са *** и елементарни..............освен това са предатели и антибългари.Психодесни *** ................
235
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли лицемерите от Англия, Франция и САЩ и слугите им в България?
234
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски!
233
3
 
15
 
! Отговори
До браво бугъри преди 6 години
Ти чуваш ли се? Кой ти дава и 5 пари за руснаците, пък камо ли да се страхува от тях.Що се отнся до "краварите" единствените които ги мислят непрекъснато сте вие русофилчетата.
232
2
 
13
 
! Отговори
??? преди 6 години
Някой охранява ли паметници на хора , които наистина са дали нещо на(за) България ? Чудно защо съветските (а не руските) ще ги охраняват ?
231
11
 
3
 
! Отговори
браво бугъри преди 6 години
Явно НПОтата бавят новогодишните подаяния за европеидно ориентираните бета стански русофоби. В резултат страхуващите се от Съветския Съюз фоби ще си счупят артритните пръстчета да пълнят пространството с воплите на краварите. Рижавата крава каза, че кравите са спечелили ВСВ, къде пък вие ги намерихте тези руснаци или рижата крава лъже?
230
4
 
23
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 202 :А защо не кажеш ,Русия колко пъти обявиха война на България за последните 100г ? А че ни бомбардираха черноморието.....а Добрич ? Това ,че разположиха 100 хилядна войска до границата ни с Румъния и искаха да навлизат в България ,защо не го кажеш ? Русофилите сте най-промитите мозъци.