Анкета в школата: Деца, колко взимат мама и тате? Как се топлите?

Столичната община възложи на пловдивска фирма да пита столичани
37
Анкета в школата: Деца, колко взимат мама и тате? Как се топлите?
Снимка: Булфото, архив

След като стана ясно, че софиянци дишат един от най-мръсният въздух, Столичната община възложи проучване на Енергийна агенция Пловдив, за да стане ясно най-накрая с какво се топлят жителите на столицата и дали колите или отоплението тровят повече въздуха.

Още по темата

За да се добие реална представа за това обаче е било нужно да се проучат поне 6000 домакинства в София. Най-лесният начин това да стане бил като се пуснат анкети в училищата и децата да ги дадат на родителите си, които пък ако искат да ги попълват, ако не искат да не ги.

От Енергийна агенция Пловдив, изпълнител на проекта, обясниха пред Dnes.bg, че са били наясно, че проучването ще мине и като анкета в училищата, но на практика на въпросите ще отговарят родителите им, при това доброволно.

След като съберат нужния брой проучвания, от агенцията ще обобщят данните, които ще представят на Столичната община. От кметството пък трябва да решат какви стъпки да предприемат, за да се намали замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Анкетата е пусната в около 20 основни столични училища. В нея има въпроси като: Кога е построено жилището, сменена ли е дограмата му, колко квадрата е то, колко горе-долу е средният доход на член от домакинството, дали пускате отоплението през целия ден или само сутрин, вечер или на обед, дали се топлите с  парно, ток, газ, дали сте доволни от сегашното си отопление или искате то да бъде сменено.

"Това е своеобразно изследване на потреблението на енергия, което е мощен образователен инструмент", коментира началникът на РУО Ваня Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
Ади преди 6 години
Павлик морозовщини не щем!
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те учителките винаги си ги задават тези въпроси в училищата и ДГ. Първа тема в първия час с нов учител е какво работят вашите, къде живеете, как идваш на училище и с кой. След вакация - къде бяхте, за колко време, купи ли ми магнитче, чаша, ключодържател? А понягога предварително си поръчват подарък ако разберът, че ще пътувате накъде.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, вие добре ли сте?! За това ли ходят децата на училище? За да разпространяват лични данни за семейството си? Колко квадрата бил апартамента, какви били доходите... алооооо...
30
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак Българска си работа. При всеки технически преглед, трябва да се мерят и изгорелите газове. Вижда се , че това не се прави. Сега с два газ анализатора ще решат ли проблема? Както винаги само ще тормозят гражданите за да им покажат , че нещо правят за тях.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
мама и тате чрез *** произвеждат топлина.
28
1
 
4
 
! Отговори
Affin преди 6 години
S kakvo li sa topliat bulgarite s 200 euro pensia?! 2,5 miliona bul pensioneri?!
27
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като изсечете и Пирин ще чистим въздуха с на баба ми хвърчилото.
26
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дето горят гуми и какво ли не, не пращат децата си на училище. Какви резултати ше даде анкета, която се провежда само сред децата живеещи на парно?!
25
0
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Столична община пак симулира дейност и едни средства отиват на вятъра. Цялата им необходима информация вече я имат, под различни форми и в различни ведомства. Достатъчно е да обиколят града и да видят от къде идва замърсяването, да видят бай *** как се отоплява и ще им се изяснят всички прахови частици одмах.
24
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе опитах се да си грея семейството с ел.печка духалка. После минах на уж икономичните кварцови ел.печки. След това на конверторни накрая на климатик и сега имам толкова ел. енергия за плащане че сигурно 3 години ще я изплащам. Накраят си купих една ромска любов на дърва и въглища. Сега чадя толкова красиво че комшиите са си сложили противогази. Какво да се прави демоникратите ни върнаха в каменната ера. А пък да си оставя бебе на 5 месеца в студа няма как да стане! Нали?
23
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фандъкова да не би да работи за нацистка Германия та следи какви заплати взимат хората или за да знае колко да ги одере за зелените училища на дъщеря и!?
22
1
 
16
 
! Отговори
един там преди 6 години
анкетата спонсорирана от ЕС да проверят как живеят *** от колониите. Може ли още да ги одерем и вече нищо не е останалочестита Европа загубеняци
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тези които са от софия да се качат над алеко и от там да видят няколко постоянно работещи комина.Познайте чии са.
20
2
 
16
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Таз анкета у Софето,лъска имиджа на кмета.Ще проучват мръсен въздухи наивните ще "вържат".
19
18
 
7
 
! Отговори
Потърпевш преди 6 години
До Тъпня Нещо много избирателно подхождаш...Основният замърсител на въздуха в града ни са скапаните вехти трошки, които кара населението...Но...*** за нищо на света няма да се качат в градския транспорт, щото по родните места такъв не са имали - нямат навици, просто.
18
0
 
11
 
! Отговори
Пипилота преди 6 години
До Анонимен Не е платено от нашите данъци, а от европари за различни програми. Потресаващо е обаче как се усвояват тези пари! Срам, срам, срам...
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До BurzumНапи ли се бе, човек?
16
6
 
15
 
! Отговори
Не е сефте преди 6 години
По времето на късния социализъм, веднъж в класната стая влезе директорката на училището заедно с още една, непозната жена. Тихо казаха нещо на учителка ни, която след това накара определени деца да станат. После посочи и мен. Станах, попита ме: "Баща ти член ли е на Партията?"Чистосърдечно отговорих: "Не знам."Учителката каза на директорката: "Ще питам техните (тоест моите родители), за другите деца съм сигурна."Бяхме във втори клас.Веднъж пък, за домашно, ни поръчаха да опишем жилищата си.
15
0
 
16
 
! Отговори
трън преди 6 години
защо въпроси за възрастни трябва да се раздават по училищата?!! във всяко домакинство сигурно има дете и то е в учищна възраст...
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С просто око се виждат пушеците, стелещи се над гетата и най-близките им квартали! Какви анкети, каква Енергийна агенция Пловдив?? По празниците нямаше автомобилно движение и пак миришеше ужасно. Ама в гетата не смеят да влязат.