2017 г. - годината на любовта в столичния зоопарк

2018-а ще е под мотото: "Щастливи животни, щастливи хора"
8 яну 2018 20:28, Анисия Иванова
0
2017 г. - годината на любовта в столичния зоопарк
Архив: Булфото

2017 г. беше годината на любовта за много от животните в столичния зоопарк, каза неговият директор ланд. арх. Добромир Бориславов. В интервю пред "Фокус" той обясни, че една от най-важните цели през миналата година е била да се осигурят партньори на онези животни, които са останали сами.

"Това, което се опитахме да направим през 2017 г., беше да създадем колкото се може повече двойки от видове, при които имаме само мъжки или само женски представител. При сурикатите – имахме две групи, но заради остаряването им, ни остана една женска от едната група, докато другата си е пълна. Затова се свързахме със зоопарка в Честър – един от най-хубавите в Европа, който се води третата по посещаемост забележителност в Англия, и те веднага ни изпратиха два мъжки. Това се случи през лятото, след което създадохме нова група и в момента имаме малки сурикати както от новата група, така и от старата", каза още Бориславов.

И двойката египетски лешояди си има малко, което расте и се развива успешно и щастливо, успяхме да се сдобием с още една двойка бели лебеди и с два представителя на белоглавите лешояди, допълни той.

"През "Годината на любовта" успяхме да попълним и една от двойките ни от евроазиатски рисове, тъй като имаме един млад мъжки, който сме взели от зоопарка във Виена преди години, и той беше самотен, но с помощта на зоопарка в Мюнхен успяхме да доведем женска и сега си имаме нова двойка. Така че се надяваме скоро, дай Боже, да има малки", каза още директорът на Софийския зоопарк.

Бориславов обясни, че през 2017 г. са направени много промени в инфраструктурата на парка – реконструкция на централния вход откъм Симеоновско шосе, на зоната за големите котки, на външните помещения на сурикатите, на мечкарниците и др.

А през 2018 г. предстои да започне ремонт и на трите маймунарника, на сектор "Примати", на вътрешната част на аквариумите, както и на цялостната визия на Зоологическата градина.

"Предстоят още много нови неща, очакваме нови видове и искаме нашето мото "Щастливи животни, щастливи хора" да продължава да се реализира на 100%", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари