Няма да питат децата: Колко взимат мама и тате? Само: Как се топлите?

Анкетата в 83 софийски училища, ще бъде преработена
58
Няма да питат децата: Колко взимат мама и тате? Само: Как се топлите?
Снимка: Булфото, архив

След възмущението на родителите и на НПО-тата анкетата, разпространена в 83 столични основни училища свързана с отоплението ще бъде преработена.

До нея се стигна заради проучванията, че софиянци дишат един от най-мръсният въздух.

Столичната община възложи проучване на Енергийна агенция Пловдив, за да стане ясно най-накрая с какво се топлят жителите на столицата и дали колите или отоплението тровят повече въздуха.

Още по темата

За да се добие реална представа за това обаче е било нужно да се проучат поне 6000 домакинства в София. Най-лесният начин това да стане бил като се пуснат анкети в училищата и децата да ги дадат на родителите си, които пък ако искат да ги попълват, ако не искат да не ги.

В нея има въпроси като: Кога е построено жилището, сменена ли е дограмата му, колко квадрата е то, дали пускате отоплението през целия ден или само сутрин, вечер или на обед, дали се топлите с парно, ток, газ, дали сте доволни от сегашното си отопление или искате то да бъде сменено.

Въпрос обаче, който провокира недоволството на обществото, е колко е средният доход на член от домакинството на месец.

"Всичко, което притеснява родителите трябва да се преработи. Не е необходимо да се задават въпроси за доходите, а само за начина на отопление на домакинствата", отсече пък кметът на София Йорданка Фандъкова.

Така че от въпросника до родители, раздаден на ученици от 2-и до 5-и клас, ще бъдат премахнати питанията за месечния доход на член от домакинството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Информацията не отива за правилните хора, защото е стил мафиотско питане. Някой в анкетата каже, че има бизнес и край с него тази година. Заплахата си се съвсем реална"Извинявай, но за 500 лева, имам човек, който ще ми опише цялата финансова история на теб и на семействотот ти. А и повярвай ми, пвоечето хора с бизнес, кйто си струва да се открадне, НЕ живеят в панелки и е лесно да идентифицираш някого, когато си паркия новия джип, пред къщата за 800 000 лева.
50
1
 
0
 
! Отговори
руснака преди 6 години
До АнонименТова е поредната тъпотия, с която занимават обществото, мен това ме дразни. Разбери ме правилно, вместо да се занимаваме с полезни неща, дори дискутирането по темата е пълна глупост с която нни занимават в момента, особено нас двамата. После колко губела икономиката от почивен ден, поредната манипулация, защото тя не губи а е пропусната печалба на гърба на работника. Затова.И да крия, според законите(паяжината) които не са в полза на мухите, осите си вършеят без проблем.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Проблема е,че децата са откровенни и в тях няма поквара."За поквара не знам, но децата са способни, да повярват на всичко, което им се иска да повярват. Ще се наслушаш, как имали летящи коли, домашни динозаври, баща им бил Джеймс Бонд и подобни ...
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До руснакаНе е задължително, но не разбирам острата реакция. Все пак, доходите ти, са достояние на НАП, освен ако разбира се, не криеш нещо, но тогава ставаш престъпник и всякакви разговори с теб са безмислени. Просто, за анкетираите е по-лесно, ако се допитат директно, вместо да се опитват да гадаят. Ако искаш, сложи 1 млн.лева на година, все тая, никой няма да те гони, заради хвърчаща анкета.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Петър ГраматиковПредполагам, че нямаш много приятели.
46
0
 
0
 
! Отговори
руснака преди 6 години
До АнонименА за какво да ги казвам? Някой да ми е дал нещо за да му давам отчет и обяснения?
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Край"В Сърбия не можеш да регистрираш кола по стара от 4г."Тоест всички сърби карат нови коли ... ?
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво, ако си кажете доходите ?
43
0
 
0
 
! Отговори
руснака преди 6 години
Този изклесан въпросник/анкета, ни беше раздаден и на нас, но не си спомням в кой клас бях. Това е от онези безполезни глупости, с които те занимават а и себе си, само за да прибере някой известна сума от изготвянето и печата на тая глупост. Вместо да пуснат въпросник тип психо-профил, за да разберат насоката на децата каква е и какво ги интересува за напред, а да се направят пормени в обучителния процес, тези въпросните хора вършат безмислени дейности само за едната комисиоона по грждански дог
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има само един проблем. Анкетата ще е дадат на деца, които живеят в апартаменти и 90% се топлят на парно, а тия дето се топлят на "каквото намерят в контейнера" и случайно да стигне анкетата до тях няма да я попълнят, че "нещу туй четенето ни го моим многу." Така, че пак цялата работа е с цел да се усвоят едни пари и нечия фирма да спечели една поръчка.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В един панелен блок в Младост има семейства с различни семейства- от хора, които живеят 3 поколения в един апартамент с доход 1500 лв , до семейства с доходи над 3000 лв.Всички ползват парно или ток . Каква информация ще получат от тази анкета? Точно никаква. Какво ги интересува деца във втори клас колко е заплатата на родителите им ? И с какви цели някой си ще иска от сина ми такава информация?
40
1
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Хората не се издушават щото са бедни а щото са прости. В Сърбия не можеш да регистрираш кола по стара от 4г. тука си я внасяш и на 40 да е. Мразя когато някой обижда нас българите НО истината е че ние сме рядко диво племе.
39
0
 
8
 
! Отговори
До гражданина преди 6 години
Софиянецо, който искаш селяните да си ходят на село, *** и баща ти на жълтите павета ли са родени? И аз се водя столичанка, нали съм родена в София, но баща ми е от Бургас, а баба ми е родена и отгледана в едно село, което днес се води квартал на София. На мен селяните не ми пречат. Един такъв "селянин" ми плаща всеки месец по 450 лв наем за една панелна гарсониерка, която наследих от лелята на майка ми. За справка, заплатата ми е малко над 600 лв след удръжките.
38
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в центъра на София. В неделя сутрин е мъртвило от към коли. За това пък не се дишаше навън. Мислех да изведа детето на разходка, но щом отворих прозореца да се проветри, веднага го затворих и реших, че е по-здравословно да си стоим в къщи. Отоплението на дърва не е проблем. Страшно е, когато някой се грее на въглища или гори други ***. Тогава не се диша в района.
37
0
 
8
 
! Отговори
Помагам преди 6 години
Тази сутрин в София до 19 СОУ и Пирогов не се дишаше!Кога ще миете улиците всеки ден?
36
0
 
7
 
! Отговори
Как може?! преди 6 години
Така раждате разделение между децата, що за "чуТовност"? Някой читав адвокат ще ви осъди! Всяка община се свързва с домоуправител и пита - всеки знае как се отоплява съседа му, особено дървата и асансьорите, а не да натоварвате децата с глупости. Второ сметките от парно и ток справки от ЧЕЗ и Бруната, Техем, сравнявате със собственици на апартаменти и площ. Така хващате и тарикатите с хъбове, подови отопления и т.н. Толкова ли е трудно?!
35
1
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До Анонимен 35Никой не те принуждава бе, ***, като не искаш или не можеш = не купувай.
34
6
 
2
 
! Отговори
Петър Граматиков преди 6 години
"Искаме мерки срещу лошият въздух..."Всички хора имат право на хубав въздух, не само тези които пишат правилно! :)))Ама защо все тия дето не пишат правилно, се навпъват да пишат това и онова?:)))))
33
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие за 1-2 милиона се осирате и не може да се справите с проблемите,ами ако сте 8-10-15 милиона, какво ще правите,бе?Мислете в переспектива,не само да закърпвате положението от ден до пладне.
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искат да принудят хората да си купуват нови таратайки,затова е цялата дандания със замърсения въздух.Или някоя друга глупост са измислили.