Не ми било Пекин, най ми било София, обгърната от смог!

През зимата отоплението е водещ фактор в замърсяването на въздуха
10 яну 2018 20:52, Екип на Bloomberg
52
Не ми било Пекин, най ми било София, обгърната от смог!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Факторите за замърсяването на въздуха в София са комплексни, географски, разположение на София. Но голям ефект има и човешката дейност, отоплението.

Това посочи в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Теодора Стоянова от Greenpeace България.

Кои са основните пера от човешката дейност, замърсяващи въздуха в столичния град – отоплението, особено това с нискокачествени въглища, влажна дървесина, битовите отпадъци, гуми, пластмаса, както и автомобилният трафик.

През зимните месеци именно битовото отопление е водещ фактор, измествайки автомобилния трафик, посочи Стоянова.

Има ли панацея на проблема?

„Има различни решения, които са индивидуални, не може да бъде дадено едно общо такова. Трябва да се вземе предвид специфичната ситуация на всеки един от нас. Трябва да се говори за определен набор от мерки, които всеки един, в зависимост от случая, да приложи. Това не може да стане с магическа пръчка“

„За да се справим с проблема, трябва да атакуваме източниците на замърсяване. Другите големи европейски градове прилагат мерки, съобразени с тях. Там в повечето случаи източникът е транспорта, като мерките са насочени към подобряване на градския транспорт, намаляване на използването на лични автомобили“, добави гостът в студиото.

Това води до резултати там, но тук, в България, трябва да видим кои реално са източниците на замърсяване и дали мерките, които се предлагат, адекватно ги отразяват, смята тя.

Именно поради тази причина, посочи Стоянова, у нас следва да се вземат мерки именно срещу битовото горене, да се намерят алетрнативни форми на отопление.

Вижте повече във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
КЛИМАТИК преди 6 години
КУПЕТЕ СИ КЛИМАТИК БЕ ХОРА :) стига с тия дърва и въглища ..
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не ми е било Пекин,най ми било София",София,още Русе.Поздрав от нашия слънчев,обвит в мъгла град!
44
0
 
1
 
! Отговори
pipo преди 6 години
Преди 70г. София е била само на въглища и дърва, зимата при мъгла е била яка смрад. Никой не е коментирал въздуха тогава. Проблем сега са само количеството коли които заместват тези печки с гадната смрад на дизел. По времето на социализма тецовете бяха на мазут и Кремиковци пушеше яко, но дизели почти нямаше.
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като няма никаква политика за осигуряване на достъпно централно парно. На времето завиждахме на тези които имаха парно. -------------ама тогава руснаците ни даваха газ без пари, а сега американците ни продават скъп ток от мариците и фотоволтаиците, накараха ни да си заклием 4 реактора, спряха ни Белен и Южен поток, сега се топлете с евроатлантически ценности!Аз лично съм на парно и съм много доволна, ама имам чист месечен доход над 6 хил. лева и мога да си го позволя.на работа ходя с ГТ.
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
айде стига с това отопление бе, колко са къщите на *** в София? В центъра няма.Ама е пълно с пушещи трошки на по 20-30 години.Сутрин пресичам бул. Христо Ботев - кръстовището с Пиротска със затаен дъх, чак и се догажда.
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политиците подготвят почвата за нов данък!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С тая мафиотска власт няма как да е друго.
39
4
 
3
 
! Отговори
гтре преди 6 години
Много пърдите в тая София бе у Владая нема смог итам минава целия югозапад като коли и кююмур гориме и си е екстра въздуха
38
0
 
1
 
! Отговори
Бай Колю преди 6 години
Приказката "сиромах човек-жив дявол" да не би да е за някой, дето гори гуми и омаслени парцали?
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изкопувам стари гуми,паркет от ремонти, стари щайги и дрехи. По 5 ст/килото. Моля контакри само с писмо,понежи нямам ток, кумпютър и др.
36
1
 
5
 
! Отговори
Защо ли? преди 6 години
Ами нека да дозастроим трите останали градинки в София, все пак има цели булеварди, от които можеш да зърнеш ПЛАНИНАТА до града. Е, то и тя вече е застроена наполовина, но все пак остава още половината до върха! Откъде да се задвижат въздушните маси, като отдавна са им отрязани пространствата, добавени са им 1 милион коли, 200 хиляди в гетата и разбити до кокал улици с прашен евтин "асфалт".
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДНЕС МИХА УЛИЦИТЕ ОКОЛО НДК И НАРОДНИЯ ТЕАТЪР С ГОРЕЩА ВОДА.
34
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"За да се справим с проблема, трябва да атакуваме източниците на замърсяване."Щела да атакува тая... а един десен прав между оките, така, като самозащита?!?
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега разбрахте ли защо беше патърдията?Ще плащате и такса за "замърсен въздух",хахаха,макар че не е смешно!На гол тумбак,чифте пищови!
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е чист пушек, така ми смърди, че едва издържам 2-3 дни преди да се върна в Дойчланде.
31
2
 
4
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Добрутро. Мъгла имаше и на други места. Преди малко докато се прибирах, ми идеше с нож да режа мъглата!Но истината е че, Край е друга разновидност на мъгла.
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никакъв смог, това си беше обикновена мъгла.
29
1
 
0
 
! Отговори
Край преди 6 години
Точките отдолу са Май муната.
28
4
 
7
 
! Отговори
Край преди 6 години
На некой /и на *** също/ колите в София все му малко. Те дръгелите повече от в Берлин, Прага, Виена, Кьолн на 1000 човека ама той иска още.Покажете ми тротоар без кола на него или градинка или детска площадка. Това тук е диктат на автомобила над човека. Мъкнем се с 15км/час средна скорост. с тази тенденция в София да плюнеш на кола ще падне. И всичко НОВ ВНОС. Сега като подгонят дизелите нормалните хора - тука всичко ще е печки. Аз ще ида в Рударци ама *** ще го опушат като скумрия.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купете си противогази ! Аз току що сложих две цепеници в камината . Който не му харесва да се връща на село щото повечето сте такива *** пришълци.