Най-високата сграда в София - до 50 м. и то само на места

Небостъргачите ще се строят двустранно на Околовръстното
Обновена: 11 яну 2018 16:41 | 11 яну 2018 16:30, Камелия Цветанова
8
Най-високата сграда в София - до 50 м. и то само на места
Снимка: Facebook

В централната градска част на столицата няма да се разрешава строеж на сгради по-високи от 50 метра, реши парламентът с гласуваните на първо четене промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Още по темата

Въвежда се понятие за "територия на много високо строителство", с което небостъргачи ще могат да се изграждат двустранно на Околовръстен път при ж.к. "Люлин" и бул."Цариградско шосе"- от кръстовището на 7-ми км до р.Искър.

Независимо от зоната, в която попадат, високите сгради ще трябва да бъдат съобразени и със ЗУТ по отношение разстоянието между тях.

Депутатите предвидиха обаче за зоните, които са от значение за възприятие на планината, строителството на Околовръстното шосе да не е по-високо от 75 м, а извън него - от 15 м. В останалите части на града се позволяват сгради и до 125 м.

С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство", регламентират се точно и местата на озеленените обществени площи.

Промените разписват и мерки за облекчаване на административната тежест. Например, премахват се ограниченията за площ и лице на УПИ /урегулиран поземлен имот/ в зоните за ниско жилищно застрояване.

Предвидени са и промени в закона за териториалното деление на Столичната община с цел конкретизиране границите между районите "Витоша" и "Панчарево", и "Люлин", "Овча купел" и Банкя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
Ричарт преди 1 година
Не трябва да се изграждат грозни паметници и да се въоръжаваме. Защото след преврат всичко се унищожава. В момента точно това става и парите похарчени потъват като вода в пясъка. След като ни убеждаваха че армия и оръжие ни не трябват и унищожиха оръжието, сега ни принуждават да купуваме ново оръжие. Армията не служи на България а обслужва чужди интереси. Затова трябва да се строят небостъргачи и качествени магистрали. Трябва да се възстановят отново трудовите войски.
17
0
 
1
 
! Отговори
Евгени Янков преди 1 година
Ако има политици който обичат и милеят за България, ще трябва да построят нов Национален стадион на незастроени площи. Освен това да построят супер модерен квартал. Подходящо място е до жк. Левски и Малашефско шосе. Като Малашефско шосе се свърже с булевард Сливница и Магистрала Хемус. От Александър Невски може да се пусне метро което обикаля катедралата минава покрай паметника Левски и от там да се свързва по бул. Сливница и да стига до Кремиковци. Тогава столицата ни ще бъде съвременен град.
16
0
 
1
 
! Отговори
Деспина Пейчева преди 1 година
Има градове колкото България но в тях е по малко задръстването отколкото в България. Затова трябва да се строят пътища и небостъргачи с перспектива към бъдещето. Защото докато ги построят те вече са остарели. В столицата ни трябва да се изградят стотици транспортни надлези. Защото за българите е по важно да живеят в съвременна държава като нормални хора. Това е по важно отколкото да се въоръжаваме и кой ще ни бъде господар. Страната ни никога не е била независима и няма кадърни политици.
15
0
 
1
 
! Отговори
Ненчо Огнянов преди 1 година
Хубаво е да се изграждат нови квартали с небостъргачи и широки булеварди върху незастроена площ. Едновременно с това трябва да се строй и метро. На всяка метро станция трябва задължително да се изграждат много паркинги на няколко нива. Страната ни трябва да се научи да прави всичко хубаво и полезно за населението ни. Защото страната ни не трябва да бъде опитно поле за некадърни и корумпирани политици.
14
0
 
1
 
! Отговори
Невена Николова преди 1 година
На проектантите не им ли омръзна отвсякъде да ни заобикалят некачествени и грозни панелни блокове. Освен това са еднакво грозни като две капки вода. Сигурно трябва да стане природно бедствие или война за да бъдат разрушени смешните сгради и стадиони. Тогава сигурно ще се сетят че трябва да се изграждат красиви небостъргачи защото икономисват много площ. Освен това че са символ за всяка държава те са гаранция за величие и могъщество.
13
0
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 1 година
На Цариградското при двата небостъргача има няколко хубави сгради. Голяма грешка е че не са и те небостъргачи. По добре е местата които са определени да бъдат изграждани небостъргачи да не се строят до тях ниски постройки. Това е абсолютен кич и много прилича, на злато примесено с олово вместо със сребро или мед.
12
0
 
1
 
! Отговори
Мая Ангелова преди 1 година
Не е нужно като дават разрешително за строеж на небостъргачи да принуждават строителите да намаляват височината на сградите. Дори трябва да ги поущряват. Не им ли омръзна да гледат квартали с осем етажни панелни сгради. Време е панелките да бъдат разрушени.
11
0
 
1
 
! Отговори
Николова преди 1 година
Има хора на който високите сгради им правят сянка. Като не искат сянка лятото да бъдат на плажовете край морето. Но зимата да бъдат на палатки в планината и да носят мед на мечките. Небостъргачите са гаранция за величие и са символ на държавите. В София няма съвременен символ. Затова ще е хубаво до хотел Хилтан да бъде построен истински голям и красив небостъргач.
10
0
 
1
 
! Отговори
Атанасов преди 1 година
На зелените еко фашисти пречат небостъргачите че правели сянка. По скоро акъла им пречи защото го няма. В нормалните държави постоянно се строят истински небостъргачи над 300 метра. Докога в България ще се строят грозни и смешни сгради. Сигурно докато некадърници са във властта.
9
0
 
1
 
! Отговори
Роберт преди 1 година
Има много невежи хора който наричат 17 етажни сгради небостъргачи. Световния стандарт за небостъргачите е над 100 метра или над 40 етажа. Интересен е проекта за подземни улици до бул. Тодор Александров. Хубаво ще бъде ако там бъдат построени истински небостъргачи. Този който е предложил в София да се строят най високите сгради до 50 метра, трябва да го прегледа психиатър.
8
0
 
3
 
! Отговори
стар архитект преди 6 години
"С други текстове за пръв път се въвежда понятието "междублоково пространство" "- хайде стига глупости, още през 60-години планирахме междублоково пространство, и то доста по-широко от това днес. За справка - вижте по-старите комплекси, напр. Бъкстон, където има място за футболно игрище между блоковете.
7
2
 
5
 
! Отговори
Я па я...! преди 6 години
Зелените да се намесът и да спрат това безумие. Не може да се хвърля сянка върху Витоша.Ама , хааа!
6
1
 
4
 
! Отговори
mmm преди 6 години
До АнонименНямаш си представа колко още закони нарушава власта
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз мисля че това не е работа на НС. На коя улица да има небостъргач и на коя не.Сега ако искам у Враца да построя 110 метрова сграда шъ мога или ние?
4
1
 
4
 
! Отговори
до 3 преди 6 години
До АнонименЗащото промените в законите се правят в парламента.
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо парламента се занимава със София, това не му е работа на него а на Общината.
2
1
 
7
 
! Отговори
IT Pro преди 6 години
Законите не са за "наши" хора, споко
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НБУ построиха сграда 70 + метра .