Икономиката и замърсяването: Защо е мръсен въздухът в София?

Замърсяването на въздуха от икономическа гледна точка
13 яну 2018 12:00, Екип на Investor.bg
44
Икономиката и замърсяването: Защо е мръсен въздухът в София?
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Едва ли някога досега гражданите на София са били толкова чувствителни на тема „мръсен въздух в столицата”, колкото в началото на тази година. Създалото се напрежение и очакванията за незабавни мерки направиха темата по-скоро политическа, а опитите на различни експерти да говорят обективно за проблема потъна в общото море от недоволство, пише в анализа на Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

От икономическа гледна точка има няколко неща, които си струва да се отбележат на първо време и които са свързани с недоволството на хората, наличните данни и възможните политики.

Покачващият се интерес на хората към темата не бива да ни изненадва. В икономическата теория има нещо, което се нарича „Крива на Кузнец”. Хипотезата на Нобеловият лауреат за 1971 г. Саймън Кузнец е, че с развитието на икономиката неравенството в обществото първо се покачва, след което започва да спада. Тоест с натрупването на богатството обществата стават един вид „по-справедливи”.

Приложението на кривата на Кузнец в околната среда е огромно (след 90-те години на 20 век), като тук аргументът е, че колкото по-богато става едно общество, толкова по-чувствително е то за околната среда и съответно замърсяването ѝ започва да намалява. Съвременният облик на богатите западни градове общо взето категорично потвърждава тази теория.

Именно екологичното приложение на кривата на Кузнец обяснява и повишеното внимание по темата за мръсния въздух в София. Икономическият подем, почти нулевата безработица в столицата и създалата се устойчива градска средна класа, вече търси решения на проблеми, които са отвъд чисто икономическите.

Заедно с това, развитието на технологиите осветява проблема по начин, който доскоро беше немислим. Хората вече измерват чистотата на въздуха със собствени уреди и използват апликации, които им казват кога е безопасно да тичат навън и кога да не го правят, тъй като въздухът е мръсен. В тази среда мръсният въздух ще бъде все по-важна тема – няма как да се избяга от нея.

Изглежда обаче, че има известно разминаване между това, което официално се подава като информация (в норма сме) и това, което кара хората да недоволстват в конкретен ден. Причината е, че големият дебат в столицата не е просто за нивата на замърсяване по принцип (в рамките на годината), а се концентрира в пиковите моменти – периодите с много замърсен въздух. Столицата вече влиза в средногодишните норми за фини прахови частици – 30 микрограма на кубичен метър за ФПЧ2,5 и 40 микрограма на кубичен метър за ФПЧ10.

Проблемът обаче са пиковите стойности в рамките на конкретни дни – надвишаване на средноденонощната норма от 50 микрограма на кубичен метър за ФПЧ10. Преди 7-8 години тази норма е била превишавана в близо 1/3 от дните през годината. Сега превишенията са по-малко, но все още извън нормата от 35 пъти годишно.

Целият анализ прочетете в Investor.bg


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
19
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Анонимен - "Ами ако нямаме село, какво правим тогава?"
В такъв случай чакаш зелените да спрат да се занимават с глупости (лифта на банско и костенурките) и да поемат истинската си роля. Стоп на отоплението с дърва .. по ниски данъци за еко и нови коли и още много много такива закони.
А лифтовете ? Лифтове има на всеки баир в Германия и Австрия и си имат прекрасна природа.
41
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен

Ами ако нямаме село, какво правим тогава?
40
0
 
17
 
! Отговори
Данните не са верни преди 1 година
Зимата е от 150 до 1200 при норма до 20... следа статистиката всеки ден.. потърсете я в интернет че като пусна линк го изтриват от коментарите...
39
0
 
19
 
! Отговори
нормално преди 1 година
И на село е същата порнография, съседа като смени летните гуми със зимни и една неделя не отварям прозорци и не простирам на двора. И ни е нито беден нито ром, ами сел'-aHдуp
38
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
първо, ромите си поддържт тена чрез горенето на гуми - етнотрадиции демек! второ, смога го има във всички градове, колкото е по голям града - по гъст е смога! а софиянцето, ако искат чист въздух, да се върнат на село!
37
0
 
22
 
! Отговори
Боза преди 1 година
Поредната боза. Превишението е в пъти - в Красна поляна като измериха до 1600 мкг/м3, което е 32 пъти над нормите. Просто е предишните години това замърсяване от горенето на гуми и други подобни не замърсяваше топлкова много.
36
0
 
29
 
! Отговори
име преди 1 година
И в момента се носят гъсти , смадливи пушеци от ромската махала в Красна поляна, но общинарите не ги виждат, нали чрез тях печелят избори, а нас кучета ни яли.
35
3
 
32
 
! Отговори
До 31 преди 1 година
Надя,не бъди наивна.Това не е решение.Като се возиш безплатно в гр.транспорт пак ще си дишаш мръсния въздух.Да не мислиш,че хората ше слязат от колите за едно безплатно возене?Проблема е в печките,които продължават да бълват отрови,не в колите.
34
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щото улиците се мият по избори.
33
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въздухът на София е мръсен заради нафтомобилите. Нафтомобилите трябва да се забранят за големите градове.
32
7
 
19
 
! Отговори
Шопи преди 1 година
Стига с тази 1бана София
31
0
 
32
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Нали уж кметицата ни убеждаваше,че при дни с мръсен въздух ще има безплатен градски транспорт?Пинокио май пак излъга...
30
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въздуха повече намирисва от интеграцията на ромиту.Погледнете в гетата къв черен дим се издига от печките им.
29
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Учуден

Не виждаш ли че няма условия в София за толкова коли, какво срамно има да отидеш на работа с градски транспорт? Голям праз, че ще паднеш в очите на някой селяк. Лошо ли е станеш малко повече гражданин...
28
2
 
28
 
! Отговори
Ти да видиш преди 1 година
Всеки народ заслужава съдбата си.Браво,густо,кеф и наздраве.
27
2
 
22
 
! Отговори
Учуден преди 1 година
До Анонимен 24

Явно си сериозен гражданин,софиЕнец!
26
0
 
30
 
! Отговори
модерни преди 1 година
Хахахаха, кривата на Кузнец, Нобелови награди.... ще откача от смях.... като ударим дъното и сме щели да се оттласнем нагоре.... нямам думи за тия глупости
25
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По всички малки улички, във всеки квартал са плъзнали автомобили. Не се ли замисляте, че стресирате пешеходците?
24
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 21
Не ти ли пука, че са много колите по улиците, пречите на хората да се движат, трудно се пресича навсякъде, шумно, замърсено. Ето, ние сме остави колите, защо и вие не направите нещо за града, проявете съобразителност? Или предпочитате да си остане същите горди селяци?
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я па тея незнаяли оти воздуха е мръсен? Оти токо е ного евтин и сите минаа на дръва и въглища е те затова те. Щом по апартаментете се греат на дръва как си мислите че воздоха ше чист? Допреди 28 години сите се греея на парно и на ток. После мутретата си напраия централи веиита фотоволтици дигнаа токо дигнаа паното и ората им теглия майната. Отказаа се от парно отказаа се от токо и минаа на самозадоволяване от гората. Ем без паре ем топло. Е малко чадат като парен локомотив ама това е за здраве.