Столичната община събира стари гуми и дрехи, бори мръсния въздух

За месец са извозени близо 2600 стари автомобилни гуми
Обновена: 14 яну 2018 07:31 | 14 яну 2018 07:30, Красимир Ангелов
56
Столичната община събира стари гуми и дрехи, бори мръсния въздух
Снимка: Булфото

Близо 2600 излезли от употреба автомобилни гуми е събрала Столичната община в рамките на кампания, която започна в началото на декември, съобщава "Труд".

Още по темата
Целта на акцията е неизползваемите гуми да не попадат на нерегламентирани сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни, като по този начин да замърсяват и без това не особено чистия въздух в последно време.

Инициативата на Столичния инспекторат стартира в районите "Овча купел" и "Младост". “Ще продължим в "Люлин", "Връбница" и после отново в "Младост" и "Овча купел". Целта е да се освободят гражданите от старите гуми, защото те за специфичен вид отпадък и трябва да отидат за рециклиране", обясни пред изданието Татяна Асенова от звено "Контрол на компонентите и факторите на околната среда" в инспектората.

Графикът се и ще се публикува редовно на сайта на инспектората.

По думите на Асенова, софиянци приемат много добре идеята да се отърват от старите си гуми, без да ги оставят на боклука.

"Младост" и "Овча купел" са избрани неслучайно за началото на кампанията, тъй като предишни проверки там са установили най-големи количества изхвърлени гуми. Подобно е положението в "Люлин", "Връбница" и други райони, затова идеята е инициативата не само да продължи, но и да разшири обхвата си.

Адресите, които са посочени за събиране на непотребните гуми, са общински терени, на които няма обекти и инфраструктура. Там гумите се събират, а след това биват транспортирани до депо “Враждебна”, откъдето ги вземат лицензираните фирми за рециклиране.

Освен това в борбата са чист въздух се проверяват и автосервизи, за които има подозрение, че продават използвани моторни масла за горене в отоплителни уреди. Вече има глобени 2 такива сервиза за подобна дейност.

От тази седмица стартира и кампания за събиране на излишни дрехи и текстилни материали, защото и те често се горят в печки за отопление.  На определени адреси в три столични района – "Оборище", "Слатина" и "Люлин", вече са поставени контейнери със специални стикери, в които гражданите могат да хвърлят ненужни дрехи и текстилни продукти. Събраното количество ще бъде предадено на специализрана фирма за оползотворяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
5
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
В Сърбия, която преди години я бомбардираха , която даже не е в ЕС, има завод, който преработва автомобилните гуми, чрез суха дестилация, и получава автомобилни горива, сажди и метален скраб от тях. Всичко намира приложение и се продава. А в страната председателка на ЕС , технологично напреднала България, стабилна и непоклатима, като пръч на лед, горим гумите или ги изхвърляме на сметищата.Вижте в нета сръбския завод.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе пишете го този български език правилно без да го изкривявате, нали ви е майчин ?Казва се боря се против или боря се срещу и в никакъв случай боря нещоОткъде се извъдихте такива неграмотни журн...сти
36
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За това ли ми лепнаха гумите от колатаСега на трупчета .
35
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Бай Тошо може да се справи с ромите. Той знае как да ги удвои
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София е най-пропадналата столица на най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС.
33
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека гроб отиде в зимните вечери във кварталите на *** и да се разбере от къде идва отровният въздух на София....ООООО ДА не им е удобно.
32
1
 
10
 
! Отговори
маларт преди 6 години
Може ли тези акции да не са акции, а постоянна практика? Покрай блока няколко месеца се търкаляха стари гуми. Аз лично не знаех къде да ги предам, въпреки че не съм ги изхвърлил аз. Нямам кола. Къде се събират стари гуми в страната? Оставам с впечатлението, че старите гуми не се рециклират и всеки си ги хвърля, където намери за добре.
31
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали като няма какво да хорят ще започнат да горят българи. а знаете ли как мирешат трупове?сиромах човек жив дявол.
30
1
 
2
 
! Отговори
Бойко преди 6 години
"инициативата" е задължение на кметството, след като сме си платили данъците. Сега ни уведомяват, че че крадат и с двете ръце. Но от провинциалисти със семпъл интелект, които не познават гадът и нуждите му, очаквам скоро да се молят да лежат в български затвор.
29
1
 
9
 
! Отговори
Ф. не може се опрви3 преди 6 години
Тук трябва промяна в закона да се отнема гражданство. Щом нямат работа и не искат да се местят в район където имат нужда от ромски труд значи са лентяи, чакащи на социалки или са крадци и убийци като тези тук в ЗАПАДЕН ПАРК (до СОУ ЯН АМОС КОМЕНСКИ). Взеха 2 апартамента, закопаха дядото и готово. Премести се цялата фамилия 20 човека и така.Убиват, крадът и изнасилват българи. Заради едни ГРОБАДЖИИ вижте какво се получава.Спрвте да гласувате за ГРОБАДЖИИ. СПРЕТЕ, защото фъндъчка и боко молек
28
1
 
6
 
! Отговори
Ф. не може се опрви2 преди 6 години
Фъндъчка не може да се справи. Тук трябва някой, който не е толкова наяден като нея. ТРЯЖВА БЪРЗА СМЯНА. ТАЯ Е ВЕЧЕ СТАРА , МНОГО БОГАТА И Я МЪРЗИ ДОРИ ДА *** СТАРЧОКА.Трябва мерки от умен човек.Трябва мониторинг, преразпределение на ромските ресурси спрямо изискванията на бизнеса, а не да бъдат местени спрямо ПОЛИЪИЧЕСКО-ИЗБИРАТЕЛНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ НА ГРОБАДЖИИ И ФЪНДЪЧКА. Разбирай да галсуват за тях.Тук трябва промяа в закона да се отнема гражданство. Щом нямат работа и не искат да се
27
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И сега аз какво ще горя
26
1
 
5
 
! Отговори
Ф. не може се опрви1 преди 6 години
ст0личн@ 0бщина и соециално ФЪНДЪЧКА-псевдо християнката(сатаниска) са много тъ'пи п***рчета.КВО КАТО СЪБЕРЕШ ГУМИТЕ? Това щереши ли проблема. ПРОБЛРМА СЕ РЕШАВА КАТО УВОЛНЯТ НЕКАДРНИЦИТЕ КАТО ТЕБ.ИМА И ДРУГ НАЧИН. ТРЯБВА ВСИЧКИ РОМИ ДА БЪДАТ МАРКИРАНИ С ЧИП В РЪКАТА(GPS, MICROPHONE). ДА СЕ ПРАВИ 24 ЧАСОВ МОНИТОРИНГ СЪС ЗАПИС. ДА СЕ ВИДИ ИМАТ ЛИ ПОСТОВННА РАБОТА. АКО НЯМАТ ДА СЕ ПРЕМЕСТЯТ НАСИЛСТВЕНО ДО НОВОТО ИМ РАБОТНО МЯСТО.НЕ ИСКАТ ЛИ ДА РАБОТЯТ ДА ИМ БЪДЕ ОТНЕТО БГ ГРАЖДАНСТВОТО.Фън
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви графици няма на сайта на инспектората. Вместо да ни препращат към нещо несъществуващо, да бяха дали тези графици. Аз имам 12 стари гуми, които се чудя къде да изхвърля, че ми пречат и май накрая по принуда ще ги оставя до кофите за смет.
24
1
 
3
 
! Отговори
бг преди 6 години
То щото на дърва е супер екологично
23
1
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
"Защо не се предприемат санкции срещу тези, които крадат ток, горят гуми и т.н.? Няма никаква наказуемост срещу тях защото са основният електорат на ГЕРБ. И водата ние им плащаме като "загуби по трасето", и им дишаме ***, които горят. Това не е справедливо!" - Защото ЗЕЛЕНИТЕ които трябва да движат тези идеи са заети с лифта в Банско и костенурките в Рила :) Все пак нали са зелени........Ама ми се струва,че се движат в съвсем друга посока а съжаление.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъсрил съм тези графици за старите гуми, но график няма. Има кратък текст, че общината е сключила договори с две фирми и това е.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам чувството, че в СО работят крадливи марсианци, които за първи път са на земята.
20
7
 
4
 
! Отговори
калоян преди 6 години
Какви *** , бе , та то блогоденстващи българи с триетажни къщи на парно отопление горят в котлите си масово гуми и какви ли не отпадъци и те ли нямат пари за дърва ???? всяка втора българска къща бълва отрова от пластмаса , домакински отпадъци и гуми !
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А от понеделник започват да ги раздават за отопление ...