Столичната община събира стари гуми и дрехи, бори мръсния въздух

За месец са извозени близо 2600 стари автомобилни гуми
Обновена: 14 яну 2018 07:31 | 14 яну 2018 07:30, Красимир Ангелов
56
Столичната община събира стари гуми и дрехи, бори мръсния въздух
Снимка: Булфото

Близо 2600 излезли от употреба автомобилни гуми е събрала Столичната община в рамките на кампания, която започна в началото на декември, съобщава "Труд".

Още по темата
Целта на акцията е неизползваемите гуми да не попадат на нерегламентирани сметища, откъдето да бъдат събирани и изгаряни, като по този начин да замърсяват и без това не особено чистия въздух в последно време.

Инициативата на Столичния инспекторат стартира в районите "Овча купел" и "Младост". “Ще продължим в "Люлин", "Връбница" и после отново в "Младост" и "Овча купел". Целта е да се освободят гражданите от старите гуми, защото те за специфичен вид отпадък и трябва да отидат за рециклиране", обясни пред изданието Татяна Асенова от звено "Контрол на компонентите и факторите на околната среда" в инспектората.

Графикът се и ще се публикува редовно на сайта на инспектората.

По думите на Асенова, софиянци приемат много добре идеята да се отърват от старите си гуми, без да ги оставят на боклука.

"Младост" и "Овча купел" са избрани неслучайно за началото на кампанията, тъй като предишни проверки там са установили най-големи количества изхвърлени гуми. Подобно е положението в "Люлин", "Връбница" и други райони, затова идеята е инициативата не само да продължи, но и да разшири обхвата си.

Адресите, които са посочени за събиране на непотребните гуми, са общински терени, на които няма обекти и инфраструктура. Там гумите се събират, а след това биват транспортирани до депо “Враждебна”, откъдето ги вземат лицензираните фирми за рециклиране.

Освен това в борбата са чист въздух се проверяват и автосервизи, за които има подозрение, че продават използвани моторни масла за горене в отоплителни уреди. Вече има глобени 2 такива сервиза за подобна дейност.

От тази седмица стартира и кампания за събиране на излишни дрехи и текстилни материали, защото и те често се горят в печки за отопление.  На определени адреси в три столични района – "Оборище", "Слатина" и "Люлин", вече са поставени контейнери със специални стикери, в които гражданите могат да хвърлят ненужни дрехи и текстилни продукти. Събраното количество ще бъде предадено на специализрана фирма за оползотворяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари