Грипът пълзи! До две седмици епидемия и в София

Засега спират плановите операции в столичните болници
15 яну 2018 08:10,
19
Грипът пълзи! До две седмици епидемия и в София
Снимка: flckr

Грипна епидемия предстои да бъде обявена в София до една две седмици. Това съобщи националният консултант по микробиология и директор на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Заболелите от грип към момента, само за последната седмица са към 48 000 души в страната, поясни той.

Перник вече е в епидемия от събота. Женските и детските консултации са преустановени, свижданията в болниците са забранени, не се правят и имунизации, а болницата е в готовност да разкрие обособен сектор, ако случаите нарастнат. От пенеделник до сряда учениците там са във ваканция.

Още по темата

Очаква се след 14 дни да спрат плановите операции и в столичните болници, след като епидемията бъде обявена.

"Решението за обявяване на епидемични мерки в дадена област е по предложение на локалното Районната здравна инспекция и се взима от местната управа. Фактически за епидемичната обстановка в страната можем да кажем, че някои от областите имат една значително повишена заболеваемост. Това са Пазарджик, Смолян, София-област, Сливен", каза ощи проф. Кантарджиев и допълни, че за последните пеш дни са доказани 5 случая на пандемичен грип, популярен повече като свински.

По думите на проф. Кантарджиев инфекцията поразява приоритетно млади хора, по-пълните, бременни жени и страдащите от хронични заболявания.

Втрисания, висока температура хрема и кашлица са първите симптоми. За разлика от острите респираторни заболявания при него има остри болки в ставите и мускулите, и поваля на легло за часове.

Понякога при възрастните хора той може да започне с дихателна недостатъчност, при бебедата и по-малките деца с учестено дишане.

Проф. Кантарджиев заяви пред "Монитор", че при такива симптоми лечението е болнично, понякога пациентът е слаган и на командно дишане.

По информация на държавния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и началото на февруари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля ви да има грипна епидемия защото в класа на дъщеря ми вече има по 13 деца в клас а те са 27 моля ви защото не искам и тя да е с този вирус моля ви ако искате да бъдем примерна държава
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля ви да има грипна епидемия защото в класа на дъщеря ми вече има по 13 деца в клас а те са 27 моля ви защото не искам и тя да е с този вирус моля ви ако искате да бъдем оримерна държава
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече е в Бургас! Започна като задна хрема + отпадналост и болки и скованост на горната част на тялото и след 2-3 дни слезе в дробовете
14
4
 
3
 
! Отговори
Rucifer преди 6 години
Лекарствата срещу грип са две. Ремантадин и Тамифлу. Първото може да се пие профилактично.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОБРЕ, ЧЕ ОЩЕ НЯМА МЕТРО ДО ПЕРНИК, ИНАЧЕ ЩЕШЕ ДА Е ДОШЪЛ ВЕЧЕ.
12
1
 
6
 
! Отговори
Браво 11 преди 6 години
Много правилно си се справил с него ;) Много правилно мнение и за антибиотиците. Поздравления!
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова работя от вкъщи и не излизам, докато не свърши зимата.
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз го прекарах грипа около Коледа. Идва бързо за 2-3 часа и те събаря. Вдигаш температура 39 градуса, но с парацетамол я успокоих. Обаче цялото ътяло те боли и даже като си погалиш косата кожата те боли на главата. И даже лимферн възел на врата ми се поду. За 10 дни отминава но яко чесън мед и джинджифил. Никакви антибиотици не използвах. А не ме беше хващал грип поне от 25 години. Антибиотиците убиват имунната система- не ги ползвайте, ако вече не е крайно наложително.
9
5
 
4
 
! Отговори
Ут село преди 6 години
У софее ще стане страшно. Иде спукалипсес....
8
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипните вируси се пускат от американските военни самолети на НАТО които най-спокойно нисичко си прилитат над населените места по път към базите си тук.Нали трябва и фармацевтичната индустрия да папа да се нагуши с още повече пари и то наши пари.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И минус 40 градусов студ ще настане в софето и ще замръзнат ръцете и задниците на со то стои д ните драскачи.
6
0
 
5
 
! Отговори
гого преди 6 години
вервайте си че в Перник има грипна епидемия, на хартия да... ама това е друга боза..
5
2
 
8
 
! Отговори
Фкдсшт преди 6 години
Чакаме го с хляб и сол.
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той докато стигне до София ще му се изтъркат коленете и лактите.
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хуу де, пълзи насам-натам. А отде идва, някой няма ли да се сети да поразпита?И как така никой не задава неудобните въпроси - защо вече и медиите знаят кога ще дойде, кой ще дойде...? Защо джипитата са запознати кой е най убавия антибиотик и предписват дирекнто, преди още да са изхарчили скъпоценното си направление и да те пратят на специалист и изследвания?И защо в аптеките са в готовност и са зарвдни с необх.препарати преди рекламите им?
2
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес.бг, много ли е трудно да си пускате проверка на правописа на статиите си?
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грипът се ражда в София.