При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!

На Витоша да има възможности и за летен, и за зимен туризъм, зове Фандъкова
16 яну 2018 11:00, Красимир Ангелов
156
При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Столичната община ще въведе зелен билет за градския транспорт, който ще се използва при замърсяване на въздуха. Той ще струва 1 лв. за целия ден и ще важи за всички линии и ще даде възможност да направим въздуха в столицата по-чист, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Едната мярка е въвеждането на зеления билет. Той е възможност на хората да пътуват в тези дни по-евтино. 1 лв. ще е цената в този ден за всички линии. Това е стимул и кампания хората да се чувстват съпричастни", коментира кметът. Тя отчете, че на гърба на билета ще има благодарност към хората, затова че са се включили в инициативата да се направи въздуха по-чест.

Още по темата

"Ще мога да го въвеждам не само при прогнози, а при наличие на реално замърсяване на въздуха, каквото имахме в началото на годината. Ако в един ден имаме сериозно превишение на четирите станции, ще мога веднага за следващия ден да въведа тази мярка", допълни кметът на София пред БНТ.

Фандъкова посочи, че Общината прави много за качеството на въздуха с новия автобусен и тролейбусен парк, подмяна на отоплението на много обществени сгради и повече почистване на улиците.

Йорданка Фандъкова коментира и дебатът за Витоша и възможността софиянци да използват пълноценно планината както през зимата, така и през лятото. По думите й темата е голяма и се дебатира непрекъснато, но и има много политическа окраска.

"Директният ангажимент на общината е осигуряването на автобусния достъп до планината. Възложила съм и още следващата събота и неделя ще бъде увеличен броят на автобусите по линия 66, които са за "Алеко" – най-натоварената линия. Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната станция на лифта, така че ако има чакащи хора, да може да се включи в движението", подчерта Фандъкова.

Тя призна, че основният дебат по темата е по отношение на състоянието и възможността за инвестиции в лифтове и влекове на планината.

"Важно е да кажа, че възложих към редовните проверки, които прави Изпълнителната агенция по метрологичен и технически надзор за техническото състояние на съоръженията, да се направи и междуведомствена група, така че към тези проверки да се включат и колегите от строителен контрол", коментира Фандъкова.

Тя изрази своето мнение, че в последните няколко дни този дебат се политизира.

"Фактите са, че през 2007 г. Столичният общински съвет взима решение за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" и да се приватизира от частен собственик. Групата на ДСБ единодушно е гласувала за приватизацията", отбеляза Фандъкова по повод на критиките.

"Моето категорично мнение е, че Витоша трябва да има възможности както за летен, така и за зимен туризъм, без да има никакво друго строителство освен спортни съоръжения", допълни кметът на София и изрази мнение, че е важно да се вземе това решение и то се съдържа в промяната за управление на природен парк "Витоша".

Градоначалникът обяви още, че тази сутрин 146 почистващи машини са били на терен във връзка със снеговалежа.

"Рано сутринта бяха обработени всички трасета на градския транспорт и основни квартални улици. Възложила съм да се продължи работата през целия ден", съобщи Фандъкова.

Тя помоли гражданите също да почистват пред блоковете си, както и собствениците на магазини пред обектите си.


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
0
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 9 месеца
КОКО НОГО ПАРИ ИМАТЕ ЗА МЕТРОТО,ЗА СМЕТКА НА ПРОВИНЦИЯТА,ТАКА ВИ СЕ ПАДА,ДАНЧЕТО ДА ВИ КУПИ ПО ЕДИН ПРОВОГАЗ,ПРЕДИ КРЕМИКОВЦИ ВИ БЕШЕ ВИНОВЕН,СЕГА ВЪЗДУХА,,КАКВО СЕ ТЪПЧЕТЕ САМО В СОФИЯ,ОТПУСНЕТЕ ПАРИ ЗА ИКОНОМИКА В ПРОВИНЦИЯТА,ЗАПЛАТИТЕ ДА СА КАКТО СОФИЯ,ЩЕ НАМАЛЕЕТЕ,ПАК КОМУНИСТИТЕ ВИ СА ВИНОВНИ.ПРИ БАЙ ТОШО САМО ВИЕ ЯДОХТЕ БАНАНИ И ПАК ЛОШО.
143
0
 
1
 
! Отговори
Darth Starkiller преди 9 месеца
А да ви *** майката на коментиращите - дела срещу общината и простотии! Какво ви е виновна кметицата, че карате таралясници без катализатор и бълвате отрова непрекъснато?! Да вземе да ви плати да ви сложат катализатори ли?!
142
0
 
3
 
! Отговори
Глупости на таркалет преди 9 месеца
Спокойно темата с мръсния въздух ще е актуална още 3-4 месеца.Като се затопли времето всеки ще забрави за този проблем,докато не започне отново зимата.
141
0
 
4
 
! Отговори
Petko Ivanov преди 9 месеца
Sprete brutalnoto izdevatelstvo nad naciqta ni! Grehota e.
140
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сетих се!
Трябва да се изобретят бездимни дърва!
139
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
добре че Витоша е наблизо...
138
1
 
6
 
! Отговори
Офф ,да се омитат преди 9 месеца
А кога наглите и алчни суджуци ще раздават безплатните левчета с които да си купуваме билети за автобуса "Самоков-Банкя"? Ей това герберастите се оказаха по-нагли и от болшевиките. Вярно че н.в. Тиквун беше дългогодишен личен слуга на Тато , ама тогава редовните билети бяха по 4ст. Сега безплатните са по 1 лв. Омитайте се тиквиииии ,омитайте се докато не е станало късно.
137
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако направят колите да се движат на черни и нечетни, веднага си купувам още една бангия.
136
1
 
10
 
! Отговори
Еди кой си преди 9 месеца
Всички крайни квартали (считате - доскоро села предопределени на квартали) се отопляват на кюмюр и др твърди горива. От там идва 90% от СО2-то. А всичкият прахоляк - от разпадащите се пътни настилки + множеството черни пътища
135
2
 
8
 
! Отговори
хехе преди 9 месеца
....аз се качвам без билет. Нека ми вземат лева.. ако могат :) Пикая ви на самоковските идиотщини!
134
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тия се гаврят.1лв....самозабравили се ***.
133
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Зеленото на билета ще му е само цвета
132
5
 
16
 
! Отговори
Петърчо преди 9 месеца
Не можеш да му извадиш колата от акъла на българина и туй то. И това е една от основните причини за замърсяването. Да не говорим за фабриките без съответни филтри за прочистване. Но да кметицата и Бойко били виновни за това че българина и до кварталното магазинче ще си замъкне дупарата с колата ако не са съседите след това да го одумват. А ето ви и критика. В Скопие при замърсен въздух транспорта е безплатен а тук едно левче. Е това е мизерия хем да дишаш отрови хем да си плащаш. Честито.
131
3
 
22
 
! Отговори
обективен преди 9 месеца
А бе софиянци ,от цяла 2 милионна София сте си избрали някаква самоковска даскалица да ви оправя града. И то защото някакъв сикаджия я е посочил. И какво очаквате от тази женица с руска филология и пилешки мозък под изрусената главица? Сами сте си виновни и за мръсотията и за абсурдните обещания на Картофка.
130
4
 
19
 
! Отговори
3476 преди 9 месеца
Градът ни е обречен от презастрояването на дъгата между Малинова долина и Манастирски ливади, защото оттам през южните квартали нахлуваше пресен планински въздух и проветряваше и най-ниските части на София. Безмозъчните хищници доведоха колапса на столицата. Мислете в кой друг град да преместим столицата, защото тук вече не може да се диша в буквалния смисъл на думата.
129
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали уж щеше да е безплатен? А и не става дума за 1 лев, а за факта, че пак не признаха, коя е основната причина за замърсяването. Жокер, не са колите...
128
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
така излиза, че няма стимул да се ограничава замърсяването, а напротив - ако комините димят повече, транспортът ще става по-евтин... минавам на твърдо гориво
127
6
 
9
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Трябва да се мисли с перспектива. Колите в София са малко и ще се увеличават, поне докато стигнат някакво ниво близко до средното за подобни градове в ЕС. Съвременните норми за замърсяване са толкова строги към автомобилите, че на практика те замърсяват пренебрежимо малко. При това колите в София са значително по-нови, в сравнение с колите в провинцията - новите коли до 5 години в София са около 9 пъти повече в сравнение с провинцията, а старите коли над 20 години са 9 пъти по-малко.
126
0
 
12
 
! Отговори
Лелемале преди 9 месеца
Ама тези "умници" имат ли сиво вещество в черепните кутии или нас ни мислят за тъ'паци?!?С какво и как точно "зелен билет",ограничаването на автомобилите в центъра и други подобни безумия,ще променят положението в Красна поляна и Западен парк,Овча купел също???
Не очаквам смислен отговор,очевадно е,че хора,предложили тези"мерки" не могат да предложат адекватен такъв.Така,че да не се объркват повече.
125
0
 
19
 
! Отговори
Гражданин преди 9 месеца
Мръсният въздух всеки ден взема жертви. Никакви зелени билети не могат да компенсират човешкото здраве. Просто трябва да започнем да водим съдебни дела срещу кметицата и общинарите! Стига празни приказки, защото България се стопи. Демографията е доказателство, че управниците ни не стават!