При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!

На Витоша да има възможности и за летен, и за зимен туризъм, зове Фандъкова
16 яну 2018 11:00, Красимир Ангелов
156
При мръсен въздух в София – зелен билет! А той – левче!
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Столичната община ще въведе зелен билет за градския транспорт, който ще се използва при замърсяване на въздуха. Той ще струва 1 лв. за целия ден и ще важи за всички линии и ще даде възможност да направим въздуха в столицата по-чист, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Едната мярка е въвеждането на зеления билет. Той е възможност на хората да пътуват в тези дни по-евтино. 1 лв. ще е цената в този ден за всички линии. Това е стимул и кампания хората да се чувстват съпричастни", коментира кметът. Тя отчете, че на гърба на билета ще има благодарност към хората, затова че са се включили в инициативата да се направи въздуха по-чест.

Още по темата

"Ще мога да го въвеждам не само при прогнози, а при наличие на реално замърсяване на въздуха, каквото имахме в началото на годината. Ако в един ден имаме сериозно превишение на четирите станции, ще мога веднага за следващия ден да въведа тази мярка", допълни кметът на София пред БНТ.

Фандъкова посочи, че Общината прави много за качеството на въздуха с новия автобусен и тролейбусен парк, подмяна на отоплението на много обществени сгради и повече почистване на улиците.

Йорданка Фандъкова коментира и дебатът за Витоша и възможността софиянци да използват пълноценно планината както през зимата, така и през лятото. По думите й темата е голяма и се дебатира непрекъснато, но и има много политическа окраска.

"Директният ангажимент на общината е осигуряването на автобусния достъп до планината. Възложила съм и още следващата събота и неделя ще бъде увеличен броят на автобусите по линия 66, които са за "Алеко" – най-натоварената линия. Също така ще има автобус, който ще изчаква на долната станция на лифта, така че ако има чакащи хора, да може да се включи в движението", подчерта Фандъкова.

Тя призна, че основният дебат по темата е по отношение на състоянието и възможността за инвестиции в лифтове и влекове на планината.

"Важно е да кажа, че възложих към редовните проверки, които прави Изпълнителната агенция по метрологичен и технически надзор за техническото състояние на съоръженията, да се направи и междуведомствена група, така че към тези проверки да се включат и колегите от строителен контрол", коментира Фандъкова.

Тя изрази своето мнение, че в последните няколко дни този дебат се политизира.

"Фактите са, че през 2007 г. Столичният общински съвет взима решение за приватизацията на общинското дружество "Въжени линии" и да се приватизира от частен собственик. Групата на ДСБ единодушно е гласувала за приватизацията", отбеляза Фандъкова по повод на критиките.

"Моето категорично мнение е, че Витоша трябва да има възможности както за летен, така и за зимен туризъм, без да има никакво друго строителство освен спортни съоръжения", допълни кметът на София и изрази мнение, че е важно да се вземе това решение и то се съдържа в промяната за управление на природен парк "Витоша".

Градоначалникът обяви още, че тази сутрин 146 почистващи машини са били на терен във връзка със снеговалежа.

"Рано сутринта бяха обработени всички трасета на градския транспорт и основни квартални улици. Възложила съм да се продължи работата през целия ден", съобщи Фандъкова.

Тя помоли гражданите също да почистват пред блоковете си, както и собствениците на магазини пред обектите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
29
 
! Отговори
АЗ СОФИЯНЕЦА преди 6 години
ПЛАЩАМ КАРТА ЗА ЦЯЛАТА ГРАДСКА МРЕЖА ЗА ТРИ МЕСЕЦА. С КАКВО ЩЕ МЕ КОМПЕНСИРА ОБЩИНАТА ПРИ КРИЗИСТНИ СИТУАЦИИ.
78
4
 
12
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Статия тук в днес.бг от 11.05.2017г.:"В дните, в които въздухът в София е много мръсен, ще се налага да оставяме автомобилите и да се придвижваме с градския транспорт. Той пък ще бъде безплатен.Това реши транспортната комисия в Столична община вчера, като прие програмата за управление на качеството на атмосферния въздух в София."
77
4
 
0
 
! Отговори
отново аз преди 6 години
До 71 Дооооооооооообре , може и да съм завишил малко цифрите , нямам статистика пред себе си Ако можеш - >прати линк , там откъде черпиш инфото
76
2
 
25
 
! Отговори
да бе преди 6 години
Обещанията бяха за безплатно пътуване, сега стана левче, а после ще се окаже, че няма мръсен въздух ... ауде у лево.
75
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отровата в София е заради сбърканата държавна политика,поради която цели региони си загубиха поминака и хората се втурнаха към столицата.Ето това е основната причина.Всичките пари се наляха там,като в резултат вместо модерна европейска столица се получи едно отровено гето.
74
15
 
8
 
! Отговори
идея преди 6 години
Ако зависеше от мен , забрана за движение на лични автомобили в периметър 40 км от центъра за часовете м/у 6 сутринта и 10 вечерта / изключение за транзитно преминаващи , и то ако нямат алтернативен маршрут и зареждащи коли , те трябва да отговарят на екологичните норми от 2050 -та година / . Синя зона - 20 лв за час , Развитие на транспорта , билетче около 0.20- 0.30 ст ,
73
8
 
18
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Селяни прости, вие сте бедни и мързеливи, не може да живеете хем богато, хем и здравословно!Само напредналите страни могат , да се справят с тези проблеми, защото могат да решават проблеми, които са възникнали от човешката дейност!Гледайте и се учете как се справят хората в големите столици!Вие нищо не можете да измислете, това сте го доказали във времето, само простотии от вас, но същевременно сте и най-големите, най-великите, най-кадърните!!!Бази боже българин да стане европеец!Васер!ЦРУ!
72
4
 
7
 
! Отговори
До 71 (пак аз) преди 6 години
Нещо здраво си се объркал или просто ни манипулираш.Имаш ли си идея какво означава 1 милион автомобили? То регистрираните в София автомобили са много по-малко, тези, които се движат са в пъти по-малко. В даден пиков момент, автомобилите по улиците едва ли са повече от 40-50 хиляди.Второ, какви 80% коли над 20 години сънуваш? По официалните данни на КАТ, от всички регистрирани МПС в България към 15.07.2016 г, 43% са на възраст над 20 години. В София колите на над 20 години са около 60000.
71
3
 
18
 
! Отговори
БОГА преди 6 години
До МорскиМНОГО ТОЧНО,В ЕДНА УЖКИМ ИЗОСТАНАЛА МАКЕДОНИЯ ПРИ ЗАМЪРСЕН ВЪЗДУХ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ Е БЕЗПЛАТЕН,САМО В ПРОЦЪФТЯВАЩАТА БОРИСОВА-ФЪНДЪКОВА БЪЛГАРИЯ Е ПЛАТЕНО !??НО НИЕ СМЕ СИ ВИНОВНИ, ЧЕ ОЩЕ ГИ ТЪРПИМ ТЕЗИ В ПАРЛАМЕНТА-РОБИ СМЕ СИ И ТАКИВА ЩЕ СИ ОСТАНЕМ ДОРИ И НЕ ЕС ,А МИ В ГАЛАКТИЧЕСКИ СЪЮЗ ДА НИ ПРИЕМАТ !!!
70
2
 
4
 
! Отговори
супер интересно преди 6 години
До Анонимен 52 А дали няма замърсяване ???Може би се спестяват данните ,едва от няколко месеца насам , започнаха да се бият тъпаните Но така или иначе кошерът с осите е разбутан вече , и това лято ще видим данните
69
5
 
33
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че скъпият билет доведе до повече пътуващи с кола, но не чак толкова повече. С кола се пътува най-вече заради лошият и все по-влошаващ се градски транспорт в София. При това колите в София са относително нови - на средна възраст около 11,5 години.Знае се, че наднорменото замърсяване е заради горенето на гуми, въглища, дърва и т.н. и "мерките" на Фандъкова щяха да са смешни, ако не бяха тъжни.
68
12
 
2
 
! Отговори
пак аз преди 6 години
До 60 но нали знаеш ,ч е през София ежедневно минават над милион автомобила , на хора живеещи извън столицата , също това ,ч е даден автомобил е регистриран някъде другаде , не означава ,ч е шофьорът му не живее в София 80 % от колите в БГ са на над 20+Иначе как кола може да с е купи за 800/ 1000 лв ????
67
12
 
2
 
! Отговори
още по-интересно преди 6 години
До 51 Първо не знам , какво е парапитек второ , ти за изгорели газове чувал ли си ??? Или мислиш , че автомобилите отделят водна пара ????Или мислиш , че тези 500 000 коли имат катализатори ????Или са правени при сегашните екологични изисквания ???
66
2
 
31
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Ха ха ...при мръсен въздух в македонската столица билетите са безплатни.Много сме зле тук.
65
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГлупостиЛятото никога не е било с 40-50 пъти над нормите фини прахови частици .
64
2
 
15
 
! Отговори
не стана ясно... преди 6 години
По начина, по който е написано или казано, не става ясно - 1 лв. на пътуване или един зелен билет от 1 лв. за целия ден? Разликата би била чувствителна, въпреки, че сме далеч от някои европейски практики на столици, като Париж, например, където пътуването в такива дни е изцяло безплатно.
63
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайта, чакайте нали Софийска община беше вече осъдена за цената на билетчето от 1,60?!
62
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лелка е за затвора!София е най-скапаната столица за живеене в Европа!!
61
6
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 6 години
А защо през лятото София не се вижда от Витоша???
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАГЛОСТ И ДЕМАГОГИЯ!