Мерките за чист въздух – само за центъра, а в "Красна поляна"?

В квартала настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати
18 яну 2018 09:10,
80

Въпреки мерките срещу мръсния въздух в София, бунтът в кв. "Красна поляна" продължава.  Жителите не са доволни от мерките, като според тях предложенията се отнасят само за центъра на града и проблемът в квартала остава. Те са решени на нови протести в началото на февруари и настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати.

"Мерките са крайно недостатъчни за решаване на проблема! Хората, които живеят във Виетнамските общежития, се отопляват като горят дрехи втора употреба, азбест и всякакви боклуци. Ще ходим на работа в центъра, ще дишаме хубав въздух, а когато се върнем в квартала въздухът ще е тежък", настоя един от жителите на "Красна поляна" Георги Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите му още през 2008 г. е взето решение, че тези Виетнамските общежития трябва да бъдат премахнати, защото застрашават здравето и живота на хората, но това така и не е направено.

Междувременно кметът на района Иван Чакъров обясни, че ще има обособени няколко пункта, където хората ще могат да оставят стари гуми, неизползваеми материали и дограми.

"Кой ще инспектира пунктовете?", попита Цветан Фиков от кв. "Красна поляна" и посочи, че това са нови мерки за събиране на данъци и налагане на рестрикции към фирми.

"Отново Стличната община бяга от проблема. Тя ни използва, за да си прокара непопулярните мерки на наш гръб. Абсолютно безсилие от страна на Фандъкова и Комисията по екологоия", коментира той в "България сутрин".

Ако на 25 януари не бъдат вписани специални мерки за "Красна поляна" и премахване на основния замърсител - Виентамските общежития, жителите ще започнат протестни действия в началото на февруари.

"Няма да се дадем, защото това, което ни предлага общината, не работи в "Красна поляна". Показваме демокрация в севернокорейски стил", каза още Цветан Фиков.

Той призова премиера Бойко Борисов и кмета на столицата Йорданка Фандъкова да заведат евроделегатите в гетото при Виетнамските общежития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
20
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Проблемът е в горенето на гуми, въглища, дърва и т.н., но докато фандъкова и шайката й, успяват да лъжат доста хора, че колите били виновни за замърсяването, въздуха в София няма да стане по-чист.
36
2
 
15
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Около 40% от колите в София са на дизел и повечето са относително нови. Хайде стига с басните за дизелите. Новите дизелови коли замърсяват въздуха по-малко от новите бензинови коли, като на практика нито дизеловите, нито бензиновите замърсяват значимо въздуха.
35
2
 
14
 
! Отговори
До 33 преди 6 години
Колите на над 20 години в София са 6,5% от общия брой на регистрираните автомобили в София и като бройка са около 60000. При това те обикновено се използват доста рядко. Средната възраст на колите в София е около 11 години. Какви 80% коли над 20 години сънуваш?! Да добавя ли, че замърсяването с фини прахови частици от двигателите на колите е около 2 мкг/м3, а хората в Красна поляна измериха и до 1600 мкг/м3 при максимално допустима норма от 50 мкг/м3.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Междувременно кметът на района Иван Чакъров обясни, че ще има обособени няколко пункта, където хората ще могат да оставят стари гуми, неизползваеми материали и дограми."ДА, и тези пунктове, ще бъдат редовно РАЗГРАБВАНИ от ромите в квартала! Страхотно решение кмете! Това ли можа да измислиш?!? Този квартал е извън контрол! Благодарение на бездействието на кмета и нежеланието му да се справи с проблемите, от страх да не изгуби ромските гласове!
33
0
 
17
 
! Отговори
Перник преди 6 години
Па направете като у Перник. Преместете станциите, които замерват въздуха да са на баиро, дето въздуха е чист и веднага ще се оправи статистиката и вече никой няма да ока че диша мръсен въздух.
32
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами не може на ден, потарям НА ДЕН да се регистират по 650 автомобила в София, и това продължава от години.Няма как въздухът да е чист. Отделно че 80% от тези автомобили са 20-годишни дизелови таралясници.София е котловина и въздухът няма къде да се изтегля. Той стои тук и си го дишаме всички.Включително и ДЕЦАТА НИ И децата на тези с таралясниците - също.
31
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ и Фандъкова са оставили "Ромите" да си горят *** в Красна Поляна и да тровят всичко живо в замяна на гласовете им, когато дойде времето. И нищо чудно, това са им единствените избиратели напоследък.Така че Красна Поляна най-вероятно ще си остане стотици пъти по замърсена, от останалите части на столицата. Всичко е бизнес за Фандъка и Боко, гласове срещу мръсен въздух, данъкоплатците са без значение за политиците, важното е да си плащат.
30
0
 
15
 
! Отговори
право куме в очите преди 6 години
Мерките май са само за София а за другите градове??? По *** въздух от Бургаския НЯМА! Тук действа най-престъпната ГЕРБЕРСКА мафия и за съжаление тук са почти 90% ДЕ-БИ_ЛИ - с толкова избраха главатаря на тази мафия на последните кметски избори! Няма оправия и няма да има, както и в София и всеки друг град превзет от престъпниците от най-антибългарската партия ГЕРБ. Пак гласувайте за тях.
29
2
 
16
 
! Отговори
Мда преди 6 години
Това е пълна простотия! Центърът няма нищо с проблема в кварталите с най- мръсен въздух! Търсят си причина да вземат повече пари от работещите хора! Проблема с изгарянето на вредни и отровни отпадъци не го решават, защото не искат да закачат електората!
28
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва и в София да се направи това, което направиха в Лондон след Големият смог от 1952 година - там забраниха отоплението с твърдо гориво.
27
1
 
8
 
! Отговори
посока преди 6 години
Мерките май са само за София а за другите градове??? По *** въздух от Бургаския НЯМА! Тук действа най-престъпната ГЕРБЕРСКА и за съжаление тук са почти 90% *** - с толкова избраха главатаря на тази мафия на последните кметски избори!
26
0
 
14
 
! Отговори
ONGYLA преди 6 години
Трябва закон за градовете - който иска да живее в град, да се отоплява на ток и на парно. Който няма възможност - мястото не му е в града. Специално за София - ще се замислят хората в селата които са квартали на София дали искат да се водят по документи "граждани". 2/3 от кварталите в София реално са села които са присъединени за да им взимат по-големи данъци без дори да им е осигурена елементарна инфраструктура.
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакайте от Фъстъкова чист въздух ...
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аааа, това не е важно. важно е да не ни наводнят с ирански джендери по конвенцията
23
1
 
19
 
! Отговори
Deja преди 6 години
Абсолютно неадекватни мерки, на хората в Красна поляна им люти на очите и кашлят от това горене не ***! *** от виетнамските общежития пък през лятото нон стоп вдигат сватби с брутална чалга, които продължават по цяла нощ. Т.е. лятото хората в Красна поляна отново биват подлагани на нечовешки тормоз!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сега ще ви вдигнат дданъците на колите като искате мерки , не мислете че герб ще си изгони избирателите от виетнамските общижития
21
3
 
16
 
! Отговори
хах преди 6 години
Таз новина вече е неактуална. Днес вятъра измете улиците и занесе пушеците над морето.Второ: кой го измисли това, че *** горят азбест ?!... Азбест се поставя на вратите на печки и камини точно защото не гори.
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е да си подаде оставката госпожата кемтица!
19
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея на Хладилника, около нас повечето блокове вкл. и ние сме на ТЕЦ, но прането ми мирише на чад и въглища. Не е от колите. Столична община кой се опитват да излъжат.
18
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 16Май си пишеш за да ти мине времето ! За какви предложения относно прахта говориш като чистотата на улиците е основно задължение на общината.