Мерките за чист въздух – само за центъра, а в "Красна поляна"?

В квартала настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати
18 яну 2018 09:10,
80

Въпреки мерките срещу мръсния въздух в София, бунтът в кв. "Красна поляна" продължава.  Жителите не са доволни от мерките, като според тях предложенията се отнасят само за центъра на града и проблемът в квартала остава. Те са решени на нови протести в началото на февруари и настояват Виетнамските общежития да бъдат премахнати.

"Мерките са крайно недостатъчни за решаване на проблема! Хората, които живеят във Виетнамските общежития, се отопляват като горят дрехи втора употреба, азбест и всякакви боклуци. Ще ходим на работа в центъра, ще дишаме хубав въздух, а когато се върнем в квартала въздухът ще е тежък", настоя един от жителите на "Красна поляна" Георги Миланов пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

По думите му още през 2008 г. е взето решение, че тези Виетнамските общежития трябва да бъдат премахнати, защото застрашават здравето и живота на хората, но това така и не е направено.

Междувременно кметът на района Иван Чакъров обясни, че ще има обособени няколко пункта, където хората ще могат да оставят стари гуми, неизползваеми материали и дограми.

"Кой ще инспектира пунктовете?", попита Цветан Фиков от кв. "Красна поляна" и посочи, че това са нови мерки за събиране на данъци и налагане на рестрикции към фирми.

"Отново Стличната община бяга от проблема. Тя ни използва, за да си прокара непопулярните мерки на наш гръб. Абсолютно безсилие от страна на Фандъкова и Комисията по екологоия", коментира той в "България сутрин".

Ако на 25 януари не бъдат вписани специални мерки за "Красна поляна" и премахване на основния замърсител - Виентамските общежития, жителите ще започнат протестни действия в началото на февруари.

"Няма да се дадем, защото това, което ни предлага общината, не работи в "Красна поляна". Показваме демокрация в севернокорейски стил", каза още Цветан Фиков.

Той призова премиера Бойко Борисов и кмета на столицата Йорданка Фандъкова да заведат евроделегатите в гетото при Виетнамските общежития.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредното доказателство, че законите не важат за ромовете.
16
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Презастрояването, включително и на Витоша, разширяване на гетата, горенто на *** в печките, Липсата на зеленина, немиенето на улиците - това са основните причини. Автомобилите може и да замърсяват, но в София се карат предимно по-нови и такива на газ и те не са в основата на мръсни въздух. От Ст.община да не подскачат като ощипани девойки, а да започнат да си вършат работата, а ако не могат да се справят, да освободят местата за тези които могат.
15
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Досега никой тук не даде предложение за намаляване на праха.Само евтино плюене по Община София.Ама общината не замърсява, правите го вие.Нивото на Ганювщината е на МАХ
14
1
 
24
 
! Отговори
До 8 сф преди 6 години
В центъра на София е пълно с малки къщи с дворове, които масово се отопляват на дърва и въглища, поради липса на друга възможност. Има малки части в Центъра, където къщите почти ги няма, но като цяло стара София е от къщи с дворове, които сега постепенно се събарят и се строят високи сгради, което създаде проблем с движението и паркирането.
13
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странно нещо е българина....иска да цапа навсякъде, но друг да чисти след него ;)Замърсява въздуха и после се сърди на Общината !?Е, така не става другарю българин, всеки в държавата е отговорен за чистотата.Всяко семейство има поне по 2 коли, а се мрънка, че стават задръствания ;)Така ще е, докато се научите да не мислите само за себе си.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СелянинВ повечето села от пинтилък не плащат такса смет. Съответно нямат сметосъбиране. Отпадъците се изхвърлят в деретата или се горят. Отоплението е с браконерски изсечени сурови дърва, които бълват лют дим. Особенно ако селото е в котловина може да си изпюеш дробовете.
11
1
 
29
 
! Отговори
Истината преди 6 години
По груби сметки, замърсяването с фини прахови частици от двигателите на автомобилите е около 1,5 до 2 мкг/м3, при максимално допустима норма 50 мкг/м3. Още около 28 до 38 мкг/м3 са фините прахови частици заради неизмитите улици, които фандъкова приписва на автомобилите, но истината е, че вятъра и всичко, което се движи ги вдига във въздуха, вкл. пешеходци, велосипедисти, трамваи, тролеи, автобуси. Това са общо 30-40 мкг/м3, а замърсяване от 100-1600 мкг/м3 е резултат на горенето на гуми,дърва,въ
10
5
 
31
 
! Отговори
Селянин преди 6 години
Елате на село ,тук въздуха е кристален,спокойствие , суджуци и червено вино.
9
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема е ясен за всички истината е, че общината няма да го реши не защото не може, а защото няма сметка и още по-лошо е, че медиите обслужват властимащите като просто си правят репортажчета имитирайки загриженост вместо да ги изравнят със земята.
8
7
 
23
 
! Отговори
сф преди 6 години
Въздуха в София се замърсява основно от пояса къщи около града. Заможните граждани лъхат през комините на камините си по кубик дърва на ден, ей така за раскош. Всеки, който мине по южната дъга на околовръстното вижда талазите дим, които се стелят над града от полите на Витоша. Гетата и автомобилите също замърсяват, но те са второстепенен фактор.
7
3
 
14
 
! Отговори
островите са чисти преди 6 години
Бюджетът на София събира се от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИпрез 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. леваза 2017г с 63 млн. лв. повече от м.г. и възлиза на общо 1325 млрд. лвза 2018г над 1,43 млрд. лв. Това е със 104,9 млн. лв. повече от заложеното за 2017 г.Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!!
6
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Красна поляна фандъкова ще им спре автомобилите и фините прахови частици при максимална норма 50 мкг/м3, от 800-1000 мкг/м3 ще станат 800-1000 мкг/м3. Както в Центъра и както навсякъде в София през зимата, когато се гори какво ли не.
5
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оставки и да дойдат кадърни хора, които могат да работят и да решават проблеми, а не да създават нови и да бягат от отговорност!!! ОСТАВКА!
4
1
 
34
 
! Отговори
Имитация на дейност преди 6 години
Досега фандъкова и фандъковците в общината не са предложили нищо при наднорменото замърсяване, което да доведе до по-чист въздух поне с 1% някъде в София.
3
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
кои казва че в центьра вьдухьт е чист застанете на моста на гр игнатиев иев георгиев аз там не мога да дишам а хората които живеят там могат ли да сиотворят прозореца
2
1
 
38
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Предложенията за Центъра на София очевАдно няма да доведат до по-чист въздух. Не знам защо фандъкова и кликата й, тъпo и упорито продължават да лъжат, че колите били основния замърсител и не смеят да признаят истината - замърсителя е горенето на гуми, дърва, въглища и т.н. през зимата, което замърсява в пъти повече от всичко останало взето заедно, даже и от мръсните улици, които са вторият по големина замърсител.
1
0
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Картофелка отказва да признае, че основен проблем за замърсяването са неграмотните и гласоподаватели, които горят в кюмбетата каквото откраднат.