София запази традицията: Пак е най-мръсната евростолица

Качеството, обаче се подобрявал, обясни експерт
21 яну 2018 10:15, Петя Славова
145
София запази традицията: Пак е най-мръсната евростолица
Снимка: кадър Bulgaria ON AIR

По данни на европейската агенция по околна среда България е най-замърсената столица в ЕС, така беше през 2016, ситуацията не се промени и през 2017. След като от началото на годината много граждански организации скочиха срещу невземането на мерки срещу мръсния въздух, следващата седмица на 25 предстои гласуване в общината.

Четни и нечетни номера на колите, забрана за влизане на автомобили в определени зони, евтин градски транспорт в дните на замърсяване – са част от предложените мерки, ще проработят ли –" коментираха пред Нова тв експертът по устойчиво развитие Боян Рашев и Стефан Димитров, който е  един от създателите и ръководител на Гражданска мрежа за измерване на чистотата на въздуха.

"Очевидно няма как да не повярваме на осъдителната присъда от Европейския съд”, каза Стефан Димитров.
България се намира в състояние на "екологична катастрофа", според него. Традиционните мерки срещу това, не са налични. "В момента трябва да се взимат мерки за управляването на една катастрофа", каза той.

"Проблемът с качеството на въздуха, не се решава с мерки", заяви експертът по устойчиво развитие Боян Рашев. Той подчерта, че това не става "от днес за утре".

Още по темата

Въпреки, че София е най-мръсната столица в Европа, качеството на въздуха се подобрява, каза той, цитирайки данни на европейските агенции.

Стефан Димитров подчерта, че проблемът не е само политически, а и на обществото. Той каза, че гражданите са длъжни да съблюдават тези въпроси и да се отнасят отговорно към тях.

Предложението за четни и нечетни номера на автомобилите е неефективно, смята Боян Рашев. Той каза, че във всеки град, в който е била предприета тази мярка, резултатът е бил повече от незадоволителен.

Главните мерки са насочени към транспорта и отоплението, каза той. Определени дългосрочни ефекти на предприетите политики, повлияват все още негативно върху въпроса с чистия въздух в цяла Европа каза тай, като даде пример за по-ниските дизелови акцизи на континента.

Стефан Димитров от своя страна подчерта, че данъчната политика трябва да бъде променена, за да се направи решителна крачка в решаването на този проблем.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
2
 
10
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че много успешно ни отвличат вниманието от огромният замърсител - горенето на гуми, дърва, въглища и други, както и от втроият по-големина замърскител - неизмитите улици и тротоари. Вместо със големите замърсители, все ни говорят за колите, а като гледам колко наивници са се хванали на въдицата, става ясно, че ще продължим да дишаме мръсен въздух.
72
1
 
6
 
! Отговори
До 71 преди 6 години
Прав си, богаташчетата също ще плачат, да не ми се правят на отворени.
71
6
 
3
 
! Отговори
Болярин преди 6 години
Шопите от край време се славят с афинитета си към мръсотията.
70
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги у нас проблема се решава отзад напред. Забрани, данъци, ограничения. Кой поддържа тези високи цени на горивата, одобено на бензина, кой взима проценти? Правителството. Лакомията на управляващите, кражбите от тока и парното, отказаха огромна част да се топлят така. Минаха на дърва и въглища. И всичко се прехвърля на трафика, който е едва 10%. Защо не се газифицира страната? Така ще престане да се сече жива гора. Защото не ги интересува, важното е печалбата. А нещо за ниския стандарт?
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На платените клакьори и богаташите които се силят тук, предлагат непосилни такси и данъци, мога да кажа, и те няма да си карат бангиите. Ще горят като факли. Много е лесно да удряш по средния и беднив човек, да му забраняваш или тормозиш. Има лек и за тях.
68
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може да бъде.Такива хвалби получихме от евроначалниците,че се чудехме за нас ли става въпрос или нещо са се объркали.А истината е,че ние ги лъжем,че всичко е наред,а те ни лъжат,че ни вярват.
67
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички негативни класации ние сме "най".Има ли изненадани?
66
1
 
13
 
! Отговори
от морето преди 6 години
Има и плюсове мръсотията в София. Дъщеря ми и зетя се прибраха близо до нас, след като тя забременя и сега са супер доволни. Имат почти същите доходи, чист въздух, море, нов градски транспорт, огромен парк за бебешка разходка, малки задръствания сутрин и привечер и т.н. Такъв град като София не се строи в котловина, а на проветриво място!
65
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България е най-замърсената столица в ЕС
64
3
 
8
 
! Отговори
пущиняк преди 6 години
До анонимен 54, Не е нужно да се сменя столицата! На времето Пловдив се е намирал до 1885г. в рамките на Осм.империя(Турция) като център на Източна Румелия! Нужно е да се смени акцента относно София! Нужно е, както казах, колкото се може повече седалища, държавни учреждения, агенции и т.н. да се изнесат извън София- например в Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и т.н. Не всички те е задължително да се помещават в столицата!
63
2
 
6
 
! Отговори
тцтцтццтц преди 6 години
ааааааааа нимой туй дай вярну , при ББ само хубави ища са случват на България , туй статия ший от хибридната война , дету я водят милионите руски НПО-та , те искад да разбият ЕС-то , ний сми им троянския хон
62
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бе подобрявало се - елате да замерите в Красна поляна какво става като пуснат *** печките на мордор...
61
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога България е столица?
60
3
 
18
 
! Отговори
ФънДъкова преди 6 години
Да върнем каруците в София е да я направим чиста модерна европейска столица.
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПЛОВДИВ, РУСЕ ИЛИ ТЪРНОВОТе понеже са били чисти преди 150 години
58
3
 
21
 
! Отговори
Имотен балон част 2 преди 6 години
И на челните места по поскъпване на жилищата !!!!!Банките надуха нов имотен балон ...хем мръсен град ,хем с нереални,спекулативни цени на имотите...абсолютен балон
57
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един автобус от малките замества 200 автомобила. Това кметицата го знае, но си трае, защото ще ѝ се наложи да се слее с простолюдието
56
2
 
14
 
! Отговори
СССС преди 6 години
Софиянци да разсъждаваме и малко географски.Намираме се в подножието на планина с инверсии, пренаселили сме се - по гъстота, кофти организация на движението, при което всяко задръстване при което работата на място и при потеглянето на автомобилите се отделя най много вредни емисии.И като добавим и комините в София и над София и високото атмосферно налягане в низината какво очакваме да се получи.
55
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз съм за такъв експеримент - една седмица в София без коли, пък после ще си правим изводи
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колите не проблем само за въздуха, а за задръстванията, трудното пресичани, запушването на пътеки, газенето на градинки, разснасяне на кал, шум, напрежение и стрес