Искана промяна: Не "Орландовци", а квартал Райна Княгиня!

Потомците й настояват квартала да върне името, което гражданите са избрали
22 яну 2018 13:45, Боряна Павлова
23

5446 гледания   |  Още видео

Квартал "Орландовци" да се казва "Райна Княгиня" - за това се обявяват потомците на голямата българка. Те организират петиция и търсят подкрепа от известни българи за тази своя инициатива.

Инженер Здравчо Здравчев, потомък на Райна Княгиня, разказа в студиото на Bulgaria ON AIR, че тя е дошла в София, заедно със съпруга си, който е бил народен представител.

Семейството им получава парцел в района на днешната улица "Опълченска", където са давани на много борци за свобода. Именно това е причината днес улицата да носи това име. Райна Княгина е била дипломиран акушер, като е помагала на бедни и богати. Именно заради това, след смъртта ѝ жените, на които е помогнала се обявяват за това, населеното място да носи нейното име.

"И така през 1935 г. през общинския съвет тогавашното село, по-късно квартал, получава името Райна Княгиня", обясни Здравчев.

Той допълни още, че смяната на името на населеното място става, защото тогавашните управници не са харесали факта, че има друга "княгиня", която не е такава по кръв, а това име и е дадено от народа. Здравчев каза още, че Орландо е италиански каменоделец, който се е заселил в района.

Диляна Здравчева и Яна Янкова, които също са потомци на Райна Княгиня и са част от инициативния комитет за връщане на името казаха, че се надяват и сега хората да ги подкрепят в тази кауза.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
7
 
! Отговори
Joko преди 8 месеца
Айде седнете си на зад ниците. От както се помня този квартал се кавза Орландовци. Сега някакви провинциални тръгнали да ръсят глупости.
22
0
 
1
 
! Отговори
До Джек преди 8 месеца
Еееех, друже,
някои по-възрастни съкварталци помнят, как на предизборна среща със Станка Шопова през 80-те години, някакъв *** вдигнал ръка и предложил ул."Ангел Кънчев" да бъде преименувана на "Асамблея Знаме на мира". За чест на тогавашните жители на централната част на София, залата буквално се взривила от спонтанни протестни викове. Никой не одобрил това и Стана, която си записвала предложенията на евентуалните си избиратели, предпочела да си замълчи, все едно не е чула това предложение.
21
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 8 месеца
До кадия--1;
Юджйн Скайлър ,дипломат от САЩ, я освобождава от турската бесилка. След Събитията в Батак ,българия е посетена от 4 дипломати на САЩ. Ю.Скалър поканва Макгахан и заедно поесщават района. Те са главни виновници за ЦАРИГРАФСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ<
която Русия провали.
20
0
 
4
 
! Отговори
Джек преди 8 месеца
Ако се смени името на квартала, всички хора трябва да си подменят документите. Това ще са много пари. По добре да се направи с тези пари една поликлиника. Някои ново построен квартал може да се казва "Райна Княгиня". Дори и богатите държави не биха си позволили такава подмяна на името на квартала.
19
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Василев
Съгласен съм с вас за положителните неща, но циг.а.ните наистина се превърнаха в гголям проблем. Говоря за тези, които надойдоха след 2000 година, защото преди това бяха основно месно население и ние си ги познавахме и нямаше проблеми, е поне не твърде често. В момента вечер в трамвая към Орландовци е нещо страшно, семейството ми го е страх да се прибира по тъмни доби пеша, а преди не беше така !
18
9
 
7
 
! Отговори
Василев преди 8 месеца
"квартала, който е известен с етническото черно население и гробищата"
Айде стига с това невежество, квартала е едно спокойно място за живеене, много къщи с дворове, изключително удобна локация: 7-8 минути с трамвай до Лъвов мост, разходка пеш от квартала до Дондуков съм за 20 минути, при хубаво време кубетата на Александър Невски се виждат на една "ръка разстояние", не съществува проблем с паркирането поради липса на "идиотско" застрояване, естествено липсва поддръжка на общинската собственост
17
3
 
1
 
! Отговори
Ute преди 8 месеца
Dealmana ... ili Dealbero ...po shi im miaza...pa moe i Penna...
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Орландо ?! От песента ,,Орландо,изкарай куцото магаре...,,
15
1
 
17
 
! Отговори
123 преди 8 месеца
Аре стига бе. Това е като "Левски" "В" и "Г" и "Ботев". Гетата на София. Ако имахме малко самосъзнание тия квартали щяха отдавна да бъдат прочистени. А не да са пълни с тъмно зелени.
14
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
KVA E PA TAA BE-NI YA ZNAM NI SAM YA CUL
13
1
 
19
 
! Отговори
Орландовчанин преди 8 месеца
Нерде "Опълченска", нерде "Орландовци"! Нито и живяла тук, нито наследниците й! По цял свят градове, квартали и улици носят имената си от столетия, само тук мине не мине време и айде да сменяме имената! Селата Орландовци, Биримирци, Обрадовци са по-стари от Райна Попгеоргиева. Редно е да бъдат с тези имена. А в квартала наистина са се заселвали български бежанци от Македония. Аз съм против преименуването!
12
6
 
16
 
! Отговори
tangra преди 8 месеца
Ами аз ако съм потомък на Райна Княгиня едва ли ще искам с това име да се казва квартала, който е известен с етническото черно население и гробищата.
11
1
 
28
 
! Отговори
Живущ в Орландовци преди 8 месеца
Аз лично държа да си остане името Орландовци, но най-държа да не занимават с глупости, а да вземат да оправят улиците и тротоарите в квартала, защото са в плачевно състояние, защото за нас, като квартал се сещат само, когато има избори ! Иначе имаме читалище, което е кръстено на Райна Княгиня и си мисля, че това е напълно достатъчно, за да я почетем !
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Орландовци, наречен на името на граф Орландо, виден участник в кръстоносните походи, не трябва да се преименува. Райна Княгиня заслужава на нейно име да се нарече нещо голямо в София, примерно централният площад на жълтите павета, или някой от големите булеварди, носещи имена, които политическата конюнктура им постави след 1989-та година и които очевидно не са подходящи.
9
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ами питайте живущите там дали са съгласни да им се промени името на квартала? Не е ли по добре да се преименува на първият жител който се е заселил в това село? Щото това село не е било квартал на софия. Защо ще го преименуват на някаква дето не се знае от къде е дошла? Жителя който се е заселил пръв да се намери в архивите и на него да се преименува. Така е по справедливо отколкото на някаква дето е пришълка в София.
8
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Райна Княгиня според мен заслужава много повече.
Названието Орландовци също е част от историята на града.
Би трябвало да се намери компромисно решение, за да се запази и това име. Но Райна Княгиня и този майстор-каменоделец са несъпоставими.
При добро желание може да се намери решение - кое да е Орландовци (например, така да се казва само кварталчето, в което са съсредоточени занаятчиите-каменоделци, каквито там има много), а целият район да носи името на Райна Княгиня.
7
5
 
14
 
! Отговори
българина преди 8 месеца
за оландовци не знам, но за кърджали и мусала, до кога така?!?!?
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
За проблемите на квартала петиция няма да организират, но за поредната патриотарска изцепка са първи борци. Да му имам приоритетите на организатора.
5
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Името няма значение , докато софиянци не започнат да се поздравяват със "Здравей" , вместо "Евалла"...............!
4
3
 
32
 
! Отговори
Реалист преди 8 месеца
Четох някъде, че името Орландовци идва от граф Орландо - участник в кръстоносен поход. Със същият произход били и Кондофрей (Конт дьо Офре), село Бов (Граф дьо Бов), Панчарево (Пан Чарли), Пасарел (Пан Сарел). Не мисля, че Райна Княгиня е подходящо име за квартал Орландовци, до 1961 година село Орландовци. Много по-подходящо е да се нарече на нейно име някой централен булевард със спорно име, например сегашният бул. Мария Луиза. Имената от династията на сакскобургите не се приемат от мнохо хора.