Софиянци за мръсния въздух: Миене на улици - да, забрана за коли - не!

Столичната община попита гражданите кои мерки одобряват
95
Софиянци за мръсния въздух: Миене на улици - да, забрана за коли - не!
Колаж: Bulgaria ON AIR

Софиянци оценяват замърсяването на въздуха като един от най-сериозните проблеми на столицата през последните години и са готови да подкрепят много мерки за решаването му.

Още по темата

Това показват резултатите от представително за пълнолетното население на София проучване на агенция Алфа Рисърч. То е реализирано в периода 15-21 януари сред 800 души по поръчка на Столичната община.

За 86% от анкетираните има проблем с качеството на въздуха в столицата в определени дни от годината.

Като основни източници на замърсяване хората сочат автомобилния трафик (51%), отоплението на дърва и въглища (24%) и нерегламентираното горене на отпадъци в някои квартали (19%).

Всяко второ домакинство в София или приблизително 600 хиляди души ползват автомобил практически ежедневно.

Делът на домакинствата, които се отопляват на дърва, въглища или пелети е 9%. Сред тях се открояват най-вече нискодоходните групи, поради което и готовността им да подменят отоплителната си система с по-екологична е сравнително ниска.

Сред обсъжданите през последните седмици мерки за решаване на проблема гражданите са склонни да подкрепят ангажимента на Столичната община за по-често миене на улиците - 93%. Осигуряване на безплатен градски транспорт в дни с високо замърсяване е подкрепено от 92%, а въвеждане на зелен билет на цена от 1 лв. за целия ден на пътуване с градския транспорт - от 89%.

Силна е подкрепата и за безплатно паркиране в буферните паркинги срещу билет за използване на градски транспорт - 87%.

Затварянето на центъра на София за автомобили в дни с високо замърсяване обаче се одобрява от доста по-малко анкетирани - 60%. Останалите 40% го отхвърлят. 55% одобряват идеята за намаляване на времето за паркиране в синя зона от 2 часа на 1 час, 45 % обаче се противопоставят.

Евентуално увеличение на цената за паркиране в синя зона се посреща с още по-големи резерви и разделя мнението на хората по равно.

74% от самите шофьори декларират готовност да ползват буферните паркинги и безплатен или евтин градски транспорт в дни с повишено замърсяване на въздуха.

Други 58% биха излезли без автомобила си при наличие на предварителна информация за предстоящо замърсяване.

Почти всеки втори е готов да остави автомобила си и да ползва зелен билет за градски транспорт от 1 лв. в дни на изострен проблем със замърсяването.

Най-ниско - 35% е одобрението за забраната за влизане на автомобили в райони с повишено замърсяване и глоби при нарушаването й.

81% одобряват извършването на проверки от КАТ на автомобилите в града - дали отговарят на екологичните норми и дали са технически изправни.

По-поляризирани са мненията за санкциите към нарушителите: 43% смятат, че те трябва да бъдат спирани от движение, а 38%, че трябва само да бъдат глобявани.

69% одобряват инициативата за въвеждане на стандарти за дървата и въглищата, като се продават само такива с ниско съдържание на пепел и сяра.

60 % са позитивно настроени и към идеята да се отказва първоначална регистрация на автомобили, които нямат работеща система за очистване на отработените газове.

54% смятат за полезно поставянето на стикери, отбелязващи екологичния клас на автомобила и в зависимост от това, избирателно допускане на автомобилите до определени зони в дни с високо замърсяване на въздуха.

69% смятат, че ежедневното поведение на гражданите би допринесло за подобряване на състоянието на въздуха в София, срещу 32% привърженици на тезата, че това е изцяло отговорност на общината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В гетата горят гуми и пластмаса, те колите ще спират, задето малко данъци плащаме.
5
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е, че няма да искат, но кой казва, че мнението на презрените миризливи шоферски мухъли трябва да се взема предвид?
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ценности, какво да го правиш. 20 годишния таралясник е номер 1, защото ако излезеш пеша, ще те помислят за неудачник.
3
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българина си е такъв - ако трябва друг да свърши нещо ( в случая столична община ) е мноооого за, ама когато трябва той лично да свърши нещо ( да не ходи с кола до "забранените" зони или изобщо на работа с кола ) той неще ... Защо?Защото българина само иска, но без да дава нищо! Както казах ако може друг така да ни "оправи" ... то и затова ни "оправят" 30 години ....
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"по-често миене на улиците"Изобщо не се мият улиците. Стига лъгали.
1
1
 
24
 
! Отговори
zeus преди 6 години
100 процента от белите софиянци подкрепят мерки срещу горенето на каквото има в гетата