София расте, че и с рекорден бюджет! А ще го усетят ли столичани?

Приоритетите за 2018 г.: Метро, чист въздух, образование...
25 яну 2018 18:20,
38
София расте, че и с рекорден бюджет! А ще го усетят ли столичани?
Снимка: visualhunt.com

Този бюджет ни позволява да продължим устойчивата работа по утвърдени приоритети, които на практика бяха потвърдени от всички политически сили, включително и от изказванията на опозицията – а именно - повече средства за транспорт и транспортна инфраструктура, образование и най-вече цялата инвестиционна програма, посветена на стратегическия ни приоритет за по-чиста околна среда и по-чист въздух. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова, след като Столичният общински съвет прие бюджета на столицата за 2018 г., предаде "Фокус".

Столичният кмет благодари на всички общински съветници и политически групи, които подкрепиха проекта за бюджет на Столичната община за 2018 година в размер на над 1,5 млрд. лева.

"Безспорно най-големият обект за тази година е изграждането на третата линия на метрото", уточни тя, като отбеляза, че над 300 млн. лева, част от които безвъзмездни европейски средства, са заложени за това.

"Тази година предвиждаме значителен напредък в строителството на метрото. Само за последните около 10 години са изградени повече от половина от линиите на метрото в момента и продължаваме усиленото изграждане", посочи Фандъкова.

Тя допълни, че са заложени и повече средства за ремонт на квартални улици.

"На практика за първа година средствата за улици в кварталите са повече от тези за реконструкция на основни улици и булеварди", каза Фандъкова, като уточни, че в това са включени и тротоари, и велоалеи.

Сред заложените проекти за тази година столичният кмет изброи довършването на участъка от бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Цар Борис III", довършване на разширението на бул. "Монтевидео", започване изграждането на южното платно на бул. "Тодор Каблешков" - от бул. "България" до ул. "Костенски водопад".

По думите на Фандъкова най-големият и труден обект вероятно ще бъде цялостната реконструкция, заедно с подземната инфраструктура, на ул. "Граф Игнатиев".

Тя отбеляза, че са предвидени и повече средства за електротранспорт и подобряване на градския транспорт.

"Залагаме средства за продължаване програмата за изграждане и реконструкция на паркове и градини", каза още Фандъкова, като уточни, че над 2000 дървета ще бъдат засадени покрай улици и булеварди, като част от усилия към подобряване на качеството на въздуха.

Бюджетът на София, който бе определен като рекорден, е в размер на 1,5 млрд. лв., което което е с 220 млн. лв. повече в сравнение с този за 2017 г., което е показателно за доброто финансово състояние на общината, подчерта столичният кмет.

Общинските съветници гласуваха с 42 гласа "за", 14 "против" и 0 "въздържали се".

Сред критиките във връзка с приетия бюджет се включи общинският съветник от БСП Борис Цветков, който заяви, че дори с "бомбастичното име, че бюджетът е рекорден, на практика столичаните няма да усетят нищо рекордно".

Той подчерта, че настояват за изграждането на нови паркове, да се ремонтират съществуващи зелени площи и паркове.

"Преди години единственият нов парк, който в София се построи, беше парк "Възраждане", по предложение на колеги от БСП. От толкова години управление на ГЕРБ нов парк, освен този, който ние предложихме и те приеха, няма", каза Цветков.

"В нашето предложение, което отхвърлиха, имаше предвиждане на цял нов парк в "Овча купел", където страдат от замърсения въздух", допълни той, като обърна внимание и на проблеми с канализацията.

"В целия район "Кремиковци", а и в други, няма канализация, а водопроводът са го строили преди 40 години със собствен труд", подчерта още той.

Николай Николов от БСП пък изтъкна, че е скандално в бюджета да са отделени само 0,2% за спорт, тъй като тази година градът е европейска столица на спорта.

"Моята оценка и на хората, които няма да подкрепят този бюджет е, че София се управлява зле. 10 години след като заварихте проблема с местата в детските градини, 10 години по-късно се влиза с връзки. Трафикът на коли е неовладян. Тази политика на общината е провал, защото безпристрастните и точни статистики показват, че потребителите на градския транспорт намаляват. Софиянци не предпочитат градския транспорт за придвижване, защото той не е достатъчно удобен и евтин от алтернативата кола", пък добави Иво Божков от Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
А кога най накрая ще започнете да местите всички държавни *** и по другите градове? Кога най накрая ще се приеме закон което където се плати там да остават парите? И да видим тогава дали Шопия ще има бюджет от 1,5 млрд. лева или бюджет от 2 лева!До кога всички други ще храним Шопите? Бай Иван от Варна какво му дреме на шмайзера за шопското метро?А дреме му защото се строи от неговите данъци, които вместо да останат в градът му отиваш в Шопия за "преразпределение", егати простотията!
27
0
 
2
 
! Отговори
Гвендор преди 6 години
"Столичани" ще го усетят, вервайте ми
26
2
 
8
 
! Отговори
Gost преди 6 години
Много приказки нищо не се прави.Е достатъчно пари са се предвидили за крадене спор няма.Толко е некадърна тази администрация ,че няма на къде повече.
25
3
 
11
 
! Отговори
Революционер преди 6 години
Алууууууууу крадливия,корумпирания,третополовия вонящ се катун София не е майка БЪЛГАРИЯ......до кога катуна София ще живеете на гърба на мизерната,изчезващата се провинция.......да живеете БЪЛГАРИЯ...Пълна блокада на катуна софия
24
2
 
18
 
! Отговори
sofeto преди 6 години
Е това е най страшното че София расте! Не искам да засягам хората дошли по една или друга причина в града нооо.... само простотия и мръсотия довлекоха!!
23
1
 
6
 
! Отговори
To Be кражбиниют преди 6 години
Куче влачи самолет насред София Бюджетът на София през 2010 година ще бъде 1.2 милиарда леваза 2011 г. 1,3 млрд. лева.за 2012-г. 1,272 млрд. лвза 2013 г. 1.190 млрдза 2014 г. 1,465 млрд. лева.за 2015г 1.49 млрд. лвза 2016г. 1.26 млрд. леваза 2017г с 63 млн. лв. повече от м.г. и възлиза на общо 1325 млрд. лвза 2018г над 1,43 млрд. лв. Това е със 104,9 млн. лв. повече от заложеното за 2017 г.Вноската за Евросъюза е от ВСИЧКИ ДАНЪКОПЛАТЦИМетрото е на 80-85% БЕЗВЪЗМЕЗДНО от Еврофондове!
22
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сред заложените проекти за тази година столичният кмет изброи довършването на участъка от бул. "Тодор Каблешков" и бул. "Цар Борис III", довършване на разширението на бул. "Монтевидео"Общо няма и 100 метра голяма работа ще падне.
21
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данчето днес е отишла на работа с тролей! Евала Йорданке :)
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
естествено, че ще усетят! нали някой ще трябва да плати сметката!
19
7
 
9
 
! Отговори
МaйМyнaтa преди 6 години
Еиии алоо. София център на светот ли беше, всеки ден София София София.....
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходете в Пловдив, Варна, Бургас, все хубави и развити, големи градове. Там също има забавления и работа.
17
3
 
14
 
! Отговори
Централизация преди 6 години
Спаси София - колонизирай страната.
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ви кажем ли защо бягат от провинцията.Няма работа няма икономика няма инвестиции спорт забавления е за какво да стоим да гледаме махленски футбол или да гледам ония де се карат за глупости те не желаят да работят защо ли малко са им парите и да инвестират
15
3
 
6
 
! Отговори
Цесекар преди 6 години
Метрото е супер, само Левски
14
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно като тумор. Расте за сметка на целия организъм. Който се мъчи, гасне и накрая загива. Ако не бъде остранен.
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чист въздух няма да дишаме, докато ни лъжат, че колите замърсявали и присвояват милиони предназначени за уж по-чист въздух.
12
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нека расте хубав град хубави хора
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Ивчо,тц,тц,тц,колко са останалите живи,има ли барем 500000 души по останалата "извън софийската империя"територия,абе ейййй тикви ли имате на тия рамене не знам ама сте тежки случаи
10
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
София расте, цялата останала провинция измира
9
3
 
22
 
! Отговори
бла,бла преди 6 години
Хубаво идват всякакви от всякъде, всичко ок, искат заплати, да живеят по-добре. Но, хора, изхвърляйте си *** в контейнерите за смет и не ползвайте печки за отопление, че не се живее вече тук, *** си...