София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите

В четири квартала е най-тежко положението
Обновена: 26 яну 2018 09:48 | 26 яну 2018 08:25, Александър Попов
144
София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

И днес софиянци ще дишат опасно мръсен въздух, като в някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива. Данните от измервателните уреди на "Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици.

Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Дружба".

От Столична община призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Ще се правят и проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а "Пътна полиция" ще извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, съобщиха от Общината.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: Софиямръсен въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си контролират електората, кийто гори всякакви ***.
119
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези крадливци от СО мнохо добре знаят, че не са колите проблема, а въглищата, суровите дърва, гумите, пластмасите, старите дрехи напоени с изгорело олио които се горят в махалите. А през нощта там е още по-лошо, гори се всичко за да се изкара някой лев. Но тези полухора гласуват за тях, скромно, срещу 50 лева. Как да ги загубят, няма да има милиони които ще откраднат. Ето защо нито дума за тях. Колите и дизела. В СО са крадливи идЕоти, лакоми и корумпирани. Колкото по-рано се разкара Даскалицат
118
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако общината има желание да подобри положението, като начало да започне с редовно миене на улиците, контрол на превозните средства излизащи от строежи, контрол на това, което излиза от комините.Автомобилите са най-малката грижа, но най-удобното извинение да не се прави нищо.
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега със затоплянето по обяд, нивата на замърсяване с фини прахови частици в София паднаха почти наполовина, спрямо нивата от около 09:00 днес сутринта. Сега е горе-долу 14:00
116
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой би карал стара кола ако има пари за нова, сещате се къде е проблема.
115
2
 
4
 
! Отговори
До 101 ББ преди 6 години
Ти изобщо знаеш ли как е около бул. Витоша, който селяните наричат Витошка? Аз съм роден там и знам всеки двор и всяко ъгълче в квартала между бул. Витоша, бул. Патриарх Евтимий, ул. Г.С. Раковски и ул. Граф Игнатиев. Много добре знам и сега къде се гори твърдо гориво в този квартал, както и на самият бул. Витоша.
114
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можеха на снимката да покажат табло с данни от днес, а не от 18 януари, когато силният вятър издуха извън София замърсяването от горенето на гуми, дърва и въглища в печките.
113
0
 
3
 
! Отговори
До 113 преди 6 години
То и на почти всяка фирма със седалище в София и клонове извън София, колите са с номера от София, а голяма част от тях се шофират предимно извън София. Това няма да убеди Край, че не е прав. Той си го е навил на пръста едно и също нещо и от години го повтаря. Учудващо е защо не е осъзнал защо получава толкова минуси за дивотиите си.
112
2
 
4
 
! Отговори
До 111 преди 6 години
Велосипедите в София трябва да се забранят при такива замърсявания, по странната логика, че което се движи, замърсявало. Велосипедите, както и колите се движат, значи вдигат прахоляка от мръсните улици и замърсяват София. Така поне твърди Фандъкова, когато иска да докаже, че колите били голям замърсител.
111
2
 
3
 
! Отговори
До 112 преди 6 години
В София колите са доста по-нови, отколкото ти повтарящ като папагал.Колите, които не са по стандартите ЕВРО 3,4,5 и 6, са по-малко от 15% от регистрираните в София коли, при това старите коли почти винаги се движат много по-малко от по-новите. 200 хиляди София е била преди 100 години, на много по-малка територия. После присъединиха селата около София към София.Съвсем други са проблемите, а колите са най-малкият проблем. За замърсяването сега големият проблем е какво се гори за отопление.
110
1
 
2
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До Край700 000 регистрирани коли - а колко от тях са на лизинг?Ако не знаеш - тъй като за всички фирми е по добре да имат офис в София защото цялата административна *** е концентрирана там затова като си вземеш кола на лизинг (в Горно Нанадолнище например) колата ти се регистрира от дилъра и е с регистрация София именно поради тази причина има 700 000 регистрирани коли (а поне 1/3 не са в София) Така, че това е грешен пример, лишен от какъвто и да е смисъл!
109
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално.Вкараха се всички стари коли от Запада в бедната ни държава ,защото пари за нови няма.София от 200 хилядна стана 2-3 милионна.
108
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В синята зона да се пускат само велосипедисти-на никой няма да му попречи малко повече физкултура
107
4
 
6
 
! Отговори
Тери преди 6 години
Разумните хора не излизат от къщи нито за работа, нито за училище при отровен въздух !
106
3
 
4
 
! Отговори
9 преди 6 години
Речните корита на реките, слизащи от Витоша, чрез които може да се реализира въздушен обмен са задръстени с ***, градоустройствени недомислици, полуразрушени промишлени зони. 10.Метрото се развива само по себе си, изолирано от развитието на мрежата на електротранспорта или автобусния транспорт примерно.11. Най-голямото богатство на града - Витоша е с прекъснати транспортни комуникации, и в почивните дни гражданите не могат да прочистят дробове - нито автобус, велосипед или пешаходно
105
1
 
2
 
! Отговори
Васил преди 6 години
Последно окончателно предупреждение на ЕК срещу повече от 6 тежки нарушения в системата на управление в страната ни срещу европейски закони и директиви и тотална излагация на Европа, клипът и западните медии го разпространяват светкавично
104
2
 
5
 
! Отговори
върху преди 6 години
тротоарите има огромни камари сняг, които пречат на движението. 5.Автобусите нямат бус ленти и влизат в единоборство с трафика, странното е че товасе отнася и за трамваите, които са отделени от пътното платно.6.В махалите и луксозните гета архитект и регулация не са влизали от 70-те. Камо ли да има пътища, тротоари, топлофикация, газификация, канал и т.н. 8. Има места в града до които въобще не можеш да стигнеш пеша или с колело поради абсурдни транспортни решения с кръстовища на няколко нив
103
4
 
4
 
! Отговори
ЕС и БГ преди 6 години
елементарно е да се ограничи трафикът в широкия център и да се ползва метро и градски транспорт. Европейските столици го направиха преди 20 години
102
3
 
13
 
! Отговори
София преди 6 години
расте като рак с метастази. За да няма мръсен въздух първо общината трябва да си свърши работата пък после да занимава хората. 1. Всяко кръстовище е задръсване - трябва да се промени организацията на движение2. Всяка улица е паркинг на мародерите от "Паркинги и гаражи" - да вземат да си построят паркинги с парите дето събират и да разчистят улиците.3. Всички велоалеи са недомислици, които водят наникъде, зимата, когато е най-мръсен въздуха те не са почистени,4.Тротоарите са непочистени
101
3
 
5
 
! Отговори
ББ преди 6 години
До DiesIraeГЕРМАНЦИТЕ НЕ СПАЗВАТ ЕМБАРГОТО КЪМ РУСИЯ И СИ ИМАТ ГАЗ ОТ СЕВЕРЕН ПОТОК И ЗА ТОВА НЕ СЕ ОТОПЛЯВАТ С ГУМИ И *** ЗА РАЗЛИКА ОТ *** И ТО ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ЗАРАДИ ЕДИН ***