София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите

В четири квартала е най-тежко положението
Обновена: 26 яну 2018 09:48 | 26 яну 2018 08:25, Александър Попов
144
София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

И днес софиянци ще дишат опасно мръсен въздух, като в някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива. Данните от измервателните уреди на "Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици.

Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Дружба".

От Столична община призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Ще се правят и проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а "Пътна полиция" ще извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, съобщиха от Общината.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: Софиямръсен въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА РЕШИМ ПРОБЛЕМА КАТО ЗАПОЧНЕМ С ОСТАВКАТА НА ФАНДЪКОВА
99
1
 
2
 
! Отговори
... преди 6 години
Така да не си мислите че в Лондон е по-добре просто е по-ветровито и нямат планина.Но повярвайте не е само при нас проблема.. Ако искаме по-чисто само ЕЛ.КОЛИ и БЕЗ ДЪРВА .... :Д :Д
98
3
 
2
 
! Отговори
ББ преди 6 години
До Защо? КАТО ГЛЕДАМ НА ВИТОШКА ЕДНИ ПЕЧКИ НА ТВЪРДО ГОРИВО ПУШАТ И ЗАМЪРСЯВАТ МОЗЪКА НА ТАКИВА КАТО ТЕБЕ
97
1
 
4
 
! Отговори
BB преди 6 години
До До 95 КрайПРАВО В ДЕСЕТКАТА
96
1
 
9
 
! Отговори
До 95 Край преди 6 години
Защо най-накрая и не помислиш преди да пишеш?!Виж как е по света! Там хората първо правят други работи, а чак когато и това не помогне, започват със забрани. Ти от години ни занимаваш със следствия, а не виждаш очевидните причини. И да, колите в София са малко и ще се увеличават. Ще трябва да го схванеш и ти. Един *** въпрос - защо не виждаш изключително влошената в последните десетилетия организация на движението и паркирането в София, заради която са 90% от задръстванията в София?!
95
2
 
4
 
! Отговори
До Дания преди 6 години
И смяташ ли да повториш?Щото у нас това вече не прави впечатление на контролните органи, нито на околните. Вчера докато отивах към метрото се изненадах, когато едно полицейска кола спря пред мигащо на аварийки и с видимо работещ двигател МПС без шофьор. Спиране а ла "арабин в пустиня" в средата на малка странична уличка, пред светофара, на място затрудняващо на мах всички останали. Викам си, най-накрая на един от многото му излезе късмета! Да, ама не! След малко врътня, полицайте си тръгнаха..
94
1
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Като отчитат замърсен въздух в София, защо фандъкова и групата й в общината, не вземат някакви мерки да намалят това замърсяване. За всеки нормално мислещ човек е ясно, че замърсяването в София е заради отоплението на твърдо гориво, само фандъкова и нейните хора лъжат, че това било заради колите.
93
5
 
2
 
! Отговори
Граждани преди 6 години
не се правете на европейци, не всявайте паника, след Чернобил някакъв си обикновен мръсен въздух едва ли може да Ви навреди.
92
5
 
1
 
! Отговори
Край преди 6 години
До той с малкото коли в София. В София има регистрирани 700 000 автомобила. И всеки ден се регистрират нови. Тези коли няма как да бъдат паркирани законно в града. Местата за паркиране са по малко от колите. До 3 г. ще се задръстим фундаментално. Като *** ще се движим с 10 км./час и ще дишаме газовете си.
91
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
4 станции за измерване на чистотата на въздуха в София, от които една е на Копитото - това е подигравка. Имаше една станция на Орлов мост, но я преместиха, защото видите ли строежа на метрото замърсявал много и ще се види, че колите не замърсяват толкова много въздуха в София. Ами то строежи в София има много и всеки един от тях замърсява много. Това означава ли, че трябва да дишаме мръсният въздух и от строежите, освен този от горенето на гуми, въглища, дърва, ...?
90
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При ходене пеша гражданите да изберат маршрут------------------------------Кой луд ще ви ходи пеша в тази мърсотия ? И стига глупости, че транспорта е виновен, ВИНОГА МНОГОКРАТНОТО НАДВИШАВАНЕ НА НОРМИТЕ за прахови частици се отчита през зимата, когато работи битовото отопление на дърва, въглища, гуми, парцали и тн. Имаше превишение и по Коледа, когато СОФИЯ БЕШЕ ПРАЗНА от коли.
89
4
 
4
 
! Отговори
Край преди 6 години
Вече казах че отоплението на твърдо гориво в големите градове просто трябва да се ЗАБРАНИ. Няма как да живееш в Княжево, Бояна Драгалевци, Симеоново, Панчарево, Лозен и да твърдиш че се грееш с *** щото си беден. Парцела на къщата му струва 100 хил. евро пък той беден. А с ромите българите не могат да се справят защото не могат да се преборят с ромското в себе си.
88
0
 
8
 
! Отговори
huehuehue преди 6 години
Ще ползваме градски транспорт когато и в него може да се диша.
87
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вчера по една от телевизиите показаха един огромен стълб черен дим в Орландовци, а такива има много в София. Всеки един от тях замърсява повече от ститици хиляди автомобили, а в пиковите часове в София се движат не повече от 50 хиляди автомобил, в пъти по-малко в сравнение с градове като Берлин, Виена и други, където уж колите били по-малко.
86
1
 
5
 
! Отговори
Ех, мечти, мечти преди 6 години
В София трябва да има не 5 станции за измерване на чистотата на въздуха, а примерно 500 станции, равномерно разпределени на територията на София, вкл. и там откъдето идва най-голямото замърсяване в София от горенето на гуми и какво ли не още. При всяко регистриране на наднормено замърсяване, трябва някакви упълномощени за това хора да отиват на място и да установят кой гори гуми или някакъв друг голям замърсител, да го принуждават да прекрати замърсяването на въздуха и да плати глоба.
85
2
 
5
 
! Отговори
Дания преди 6 години
До 82, за глобите за неправилно паркиране:Личен опит, получих "дузпа" от 750 крони(100евро), срок на плащане 10 дена, после ако не платиш отива на 2500 крони+съдебни разноски.
84
1
 
17
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До КрайА вГермания колко хора горят гуми за да изкарат от тях жилезо? Колко се топлят на памперси (защото били по евтини от дървата)? Кога един Германец ще продаде енергийните си помощи, за да си купи кило ракия и после да се топли с каквито отпадъци намери? Да трябва да вземем пример от другите градове в Европа където бутат катуните и ни ги натикват на нас! Нека и ние да почнем да ги събаряме и да ги екстрадираме някъде! Страхотна идея всички българи веднага биха я подкрепили!
83
3
 
5
 
! Отговори
Край преди 6 години
Кметицата да направи запитване към подобни на София градове в ЕС колко са им колите на 1000 човека население. И да преведе лимузините ви към в нормални граници. Някой знае ли за върната от преглед кола. 2/3 от колите в София не могат да минат преглед в Германия - бас слагам.
82
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отдавна има нужда от екополиция, която да спира горенето на гуми или други горива, които замърсяват наднормено. Ще трябва ГЕРБ да прежали електората си, заради здравето на жителите на София. Май ще трябва от ЕС по-здраво да натиснат ГЕРБ да си свърши работата.
81
1
 
10
 
! Отговори
venix преди 6 години
Няма какво да се лъжем - сензорите са само в тия 4 квартала.