София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите

В четири квартала е най-тежко положението
Обновена: 26 яну 2018 09:48 | 26 яну 2018 08:25, Александър Попов
144
София диша: На места мръсен въздух пет пъти над нормите
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

И днес софиянци ще дишат опасно мръсен въздух, като в някои квартали замърсяването е повече от пет пъти над допустимите нива. Данните от измервателните уреди на "Еър София" показват, че над почти целия град има голямо превишение на нормите за фини прахови частици.

Системата за ранно предупреждение за замърсявания на Община София отчита завишени нива в кварталите "Павлово", "Хиподрума", "Надежда" и "Дружба".

От Столична община призоваха жителите и гостите на София при възможност да ограничат движението на личните си автомобили и да използват градски транспорт, както и домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление.

Ще се правят и проверки на пунктове за вторични суровини и автосервизи за нерегламентирано изгаряне на отпадъци, а "Пътна полиция" ще извършва извънредни проверки на автомобилите за нивата на вредните газове и техническата изправност на системите им за преработка, съобщиха от Общината.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша гражданите да изберат маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още по темата: Софиямръсен въздух
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ей т'ва да си *** явно е професия и се категоризира като "кмет". Нищо чудно че има песен 'дървена глава'.та така, как точно тия *** мислят че при минус 10 ще ме накарат да ползвам градски транспорт? Че то в моя квартал почистен тротоар няма, само на спирката, 3-ти ден след като не е валял сняг!Да изляза, да мръзна 30 минути да чакам смърдящ автобус, после да прикача на втори, да дам 3.20 за път, вместо да дам литър бензин за отива не и връщане до офиса??Не всеки е до метрото!
59
2
 
4
 
! Отговори
Дания преди 6 години
В Бг всичко е наопаки, тука колкото по стара кола, толко по висок данък, и то в пъти. Пример, мойта е нова и данъка е 650 крони на година, ако взема същата на 15 години, данъка е над 7000, седем хиляди, смятайте колко процента повече
58
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук темата е за замърсяването на въздуха, а не за колите, чиито дял в момента в това замърсяване е около 0,3%, т.е. на практика нула.
57
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шяха да се правят паркинги, подземни и надземни, нищо! Предпочетоха да въведат Синя и Зелена зона за да крадат пари. Картофелия Накова по улиците ограничения за колоездачи?? Кой ще кара *** Картофке, 6 месеца е зима, студ и сняг, увеличи задръстванията. Вдигна цената на билета, колите станаха повече. Градския транспорт лошо организиран, мръсен, пълен с джоревци които не плащат. Стандарта нисък, горивата с лошо качество, половин България в София. Хората си изоставиха къщите и дворовете.
56
1
 
13
 
! Отговори
Защо? преди 6 години
Като общината вижда, че замърсяването е много над нормите, защо не вземе някакви мерки? Защо поне не се опитат да спрат горенето на гуми, пластмаси, отработени масла, стари дрехи и т.н.? Това става основно в гетата, където са основните избиратели на ГЕРБ и май за това Фандъкова непрекъснато лъже, че въздухът бил замърсен заради колите.
55
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма да си карам колата. Столична община да ми намали данъка. И ще карам в крайните квартали. И с какво са се отопляват хората? С ток...нали е много евтин. Не съм против хората от провинцията, но София е задръстена от цяла България с коли.
54
0
 
14
 
! Отговори
Хер Вернер преди 6 години
До ПровинциалистИ как ни храниш бе ***, че нещо не се разбирам? В магазина чесъна е от Китай, доматите от Гърция, магданоза от Турция, картофите от Полша, салама от Германия и т.н. Всички *** напъплиха тук и станаха меринджей с платени дипломи от НБУ и не могат да свършат работа за 2 стотинки.
53
3
 
4
 
! Отговори
До 49 Dieslrae преди 6 години
Проблемът не е в колите, които замърсяват с фини прахови частици много малко в София - около 2 мкг/м3, при максимално допустима норма от 50 мкг/м3, а сега замърсяването е между 150 и 500 мкг/м3. Иначе си прав, може да свалим поне двойно замърсяването заради колите - от 2 мкг/м3, на 1 мкг/м3, като се подобрят качествата на горивата и когато има нормална организация на движението и паркирането в София, за да намалеят значително задръстванията. Това няма да има никакъв значим ефект за чистотата на
52
0
 
6
 
! Отговори
до 35 преди 6 години
Не зная от кога ти е информацията, но в София няма ТЕЦ, който да не е на газ.
51
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видими резултати.И то при положение, че Кремиковци не работи от 10 години.Помним и атаките на ГРОБ. Те така дойдоха на власт. С гласовете на селяните, от който вече София се пръска по шевовете.
50
1
 
9
 
! Отговори
Край преди 6 години
Имаше един филм за пакистанец в Лондон - Гражданинът Кхан. Отличителната му черта беше че си паркираше стария мерцедес на тротоара - 30-40 % от населението на София е съставено от пакистанци. Кметицата няма нищо против - достатъчно и е да я изберат за да харчи ТЯ данъците и парите от ЕС.
49
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
Некой пък искат при -10 да се мият улиците. Интересна идея - всички ще караме кънки. Какво миене на улици ви гони като 1/ 3 от колите са паркирани из калищаците на бившите градинки и излизат от там като малаци. От там се вадят не фини прахови частици ми направо камъни и дърве и тонове КАЛ.
48
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 6 години
въздуха се замърсява от кюмбетата на бедните и от "колите" на бедните - предлагам да няма бедни в София. Който е беден да напуска града за да стане той европейски. Как така ще си беден в град в който доходите са на средно европейско ниво. Беден с кола -това го има само в Прищина /Скопие /София. Комшията взема на заем 1500 лв. за да си купи за 5 хил лева S класа на 17-18години. 3л. дизел. Общината няма нищо против - данъка му е 30лв. сигурно. Гараж няма -държи я на тротоара. Абсурдистан
47
1
 
10
 
! Отговори
Фини прахови частици преди 6 години
Сега по нета виждам замърсяване в някои точки на измерване над 400 мкг/м3, например в една от тях е 454 мкг/м3, което е над 9 пъти над максимално допустимите норми. От тези 454 мкг/м3 около 420 мкг/м3 са заради използването на твърдо гориво и горенето на какво ли не. Около 20-25 мкг/м3 са заради неизмитите улици и около 9-14 мкг/м3 са заради колите - точката на измерване е в близост до огромен трафик, иначе средно за София това са около 2 мкг/м3, а Фандъкова казва да намалим колите. Без коментар
46
2
 
4
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Проблема не е толкова в колите, колкото в качествата на горивата в България. И понеже не искат да си намалят печалбите, затова предпочитат да слагат още данъци и такси на гражданите. Повечето сте пътували извън България, я погледнете какъв разход имате като заредите в нормална страна и какъв тук? Колко коли на запад бълват гъсти кълба дим и колко тук? Освен това трафика на много места в градовете не е правилно регулиран. Не на последно място братята горят каквото набарат за да се топлят и жилезо
45
0
 
5
 
! Отговори
въздуха преди 6 години
в София беше далеч по-чист преди да вдигнат електромерите в махалата на 5 метра над земята. Моля Столична община да вземе мерки и да разпореди да бъдат свалени отново на нивото на очите.
44
0
 
2
 
! Отговори
До 44 преди 6 години
Да, ще падне замърсяването, ако хората направят това, което предлагаш - от примерно 410 мкг/м3 фини прахови частици, ще станат 409,9 мкг/м3 при максимално допустима норма от 50 мкг/м3
43
1
 
1
 
! Отговори
споделеното преди 6 години
пътуване се счита като нерегламинтирана търговска практика в тази държава, Министерството на транспорта се грижи да няма нелоялна конкуренция, не предлагайте на гражданите да правят данъчни престъпления моля
42
0
 
11
 
! Отговори
Т преди 6 години
Банкянският ненормалник 9 години нищо не направи за икономиката, за развито селско стопанство, да не крадат от тока, парното и горивата, от храните и лекарствата, за здравеопазването и образованието, изведнъж, нови коли и то електрически. Кой у нас миже да си го позволи, ако не е в схемите на ГЕРБ? Много малко. И тази Фандъкова, която играе Дева Мария, защо не каже, проблема са ромските махали?Защото те са и основен избирател. И заради тях ще се мачкат работещи и живеещи в центъра, данъкоплатци?
41
0
 
7
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Стойностите на замърсяване с фини прахови частици в air tube са такива, че няма да имаме чист въздух, ако ще целият транспорт в София да спре напълно, т.е. и велосипедистите, тролеите и трамваите да не вдигат и те прахолякът от неизмитите от Фандъкова улици във въздуха. Ако транспортът спре напълно, както и вятъра, замърсяването, което е сега е около 4-7 пъти над нормите, ще стане около 3,5-6,5 пъти над нормите