Фандъкова на работа с автобус – за по-чист въздух

След призива й: 5 хил. души повече пътували с метрото за ден
Обновена: 27 яну 2018 10:14 | 27 яну 2018 10:06, Елка Василева
159
Фандъкова на работа с автобус – за по-чист въздух
Йорданка Фандъкова. Снимка: архив, Булфото

Не казвам, че е само резултат от призива ни, но във вчерашния ден имаме около 4-5 хил. души повече, пътували в метрото в сравнение с предходния ден. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по Нова тв.

„Това са данни на база на продадени повече билети. Дори тези числа показват, че хората имат съзнание и отношение към това, че ако повече от нас слязат от автомобилите си в тези дни с превишение на фини прахови частици, може би лично ще допринесем за това градът ни да стане по-чист“, посочи тя.

„Дойдох на работа с автобус 76. Нямам метро в кв. „Манастирски ливади“, където живея. Засякох 40 мин. от излизането от вкъщи до Орлов мост“, каза Фандъкова.

Преди дни тя призова столичани за използват градския транспорт, а не личните си автомобили като мярка за борба срещу замърсяването на въздуха.

Още по темата

Кметът обясни, че вчера най-голямо замърсяване е имало в в кв. „Хиподрума“, днес - в „Младост“. През нощта е имало пикова стойност, в момента също е доста.

В този сезон най-сериозният замърсител е битовото отопление и това се вижда по върховите стойности, каза Фандъкова и припомни, че по празниците, когато трафикът беше изключително облекчен, през нощта доста често е имало най-високите дейности.

„Със „зеления билет“ усилието ни е да подкрепим хората, които по финансови причини не биха се качили на градския транспорт. Същото се отнася и до възможността за паркиране в крайните зони на входно-изходните артерии в буферните паркинги, хората да оставят автомобилите си, ако идват от по-крайни квартали, и да се качат на градския транспорт“, посочи кметът и допълни, че има готовност за пускане на повече автобуси, трамваи и тролейбуси, за да се компенсира ефектът от „зеления билет“, каза столичният кмет.

Фандъкова обясни, че се правят и засилени проверки за прекъсване на пътя на отпадъчните материали от контейнерите, от пунктовете за вторични суровини или автосервизите до домовете.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Събудих се в 4 сутринта. Отварям прозорецът, а навън пушек и миризма на тлеещ ***.
86
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е вече да изритаме ГЕРБ.
85
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Данче, я забрани да се карат таралясници преди 99г. и виж как въздуха изведнъж ще стане като на Мусала
84
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 83За твое съжаление др. червен *** те са в чужбина ,а там ползват мерцедеси , защото няма москвичи .
83
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слезтв от колите за да подишате изгорели газове и тогава ше говорим
82
2
 
19
 
! Отговори
Неразбирко преди 6 години
Сега няма голямо движение в София, както всяка събота и неделя, но замърсяването е по-голямо от вчера. Колите ли са виновни за замърсяването?! Като са по-малко колите, замърсяването е по-голямо, значи трябва да увеличим колите за да има по-малко замърсяване.
81
0
 
23
 
! Отговори
Неразбирко преди 6 години
Малко факти. Колите в София са нови - средна възраст 11,5 години, а старите коли, които са на над 20 години, т.е. не са по Евро 3,4,5 или 6, са само 6,5% и се движат много по-малко от новите. Новите бензинови коли с директно впръскване също замърсяват с фини прахови частици, колкото и дизеловите, макар и малко като стойност. Това са около 25-30% от колите в София, а след 5 години ще са половината. Изводът е, че колите са пренебрежимо малък замърсител с фини прахови частици и общината ни лъже
80
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бойко и Цецо също ли ползваха градски транспорт?
79
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има я снимана, возила се е два дни подред. А вие шофьори ще последвате ли примера
78
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази никаквица какво ни прави на маймюни, кога е замърсен най-много въздуха в София и страната? През нощта когато нема никакво движение, кой замърсява, печките и махалите. Тая е ненормална или се прави на такава.
77
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази кметица явно си вярва, че за под 10 километра 40 минути с градски транспорт са ок. Да иде в някоя друга столица и да види как е организиран и колко бързо се движи градския транспорт
76
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А нещо доказващо, че се е качила в автобус? Че е била сред редовните пътници?
75
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, затова ли пуснаха нови автобуси по 76? Банкянския търтей като стана кмет смениха всички автобуси за Банкя, в останалата част от града се движат 30 годишни гробници. Сега същата работа
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази учителница крадлива, колко пъти изми София през 2017, колко паркинга построи, колко разрешение даде за нови блокове? Презастроена е София, тесни улици, все по-скъп ток, безумно парно, некачествени горива, скъпи билети, и кой да плаща, тези които си карат колите. Една дума не чух за мерки в махалите, една! Що *** Картофке? Удариш ли ги и си чао. Нали щеше да бори корупцията в Топлофикацията, скри се. А за газификация нещо, нищо!Лскомията и кражбите управляват града.Рано или късно ще се съди!
73
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Боцко с какво отиде на работа?
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трамваи*
71
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немските депутати ходят с колело на работа. Да я видим Фандъчката с велосипед по някоя от безумните и велоалеи...
70
1
 
16
 
! Отговори
х преди 6 години
Да се качи в старите трамвай, с които пътувам всеки ден до работа. 20 минути за 6 спирки. Едва , едва се движи, и закъсявам на работа с 3-5 мин. Да не споменавам, че докато чакаш си на студа , при минус 22 . Вали, гърми, дъжд и сняг няма къде да се скриеш. Колите няма да станат по-малко защото леля Фандъчка ползва 76 автубус. Няма удобства, това е, на мен новите автубуси не ме греят защото работя в краен квартал. И не съм Само аз.
69
1
 
19
 
! Отговори
Кой преди 6 години
Кой ти вярва мислиш? Никой! Личен пример! Всеки ден да те виждам бързаща, в наблъскан до тавана автобус, мъкнеща сто торби, тогава ще говорим. Качила се нашта за снимка и айде, вие сте будали... Да, ама не.
68
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако погледнете приложенията и сайтовете за мръсен въздух ще видите че въздуха в София е толкова мръсен колкото и в Дупница, Видин, Плевен и всеки по-голям град. Вчера докато шофирах по околовръстното си смърдеше на пушек. Не отричам че автомобилите не замърсяват, но си мисля че малко се преувеличава нещата, и общината прави опит да прибира още пари от шофьорите.