Зелен билет за днес: В целия градски транспорт в София - за лев

Не използвайте автомобилите, отоплявайте се на ток, зове общината
28 яну 2018 09:30,
173
Зелен билет за днес:  В целия градски транспорт в София - за лев
Снимка: архив "Булфото"

За днес, 28 януари, Столична община въвежда специалния "Зелен билет". Причината – замърсяването в предишните дни и констатираното превишаване на фини прахови частици в първите часове на днешния ден.

Целта е да се насърчат софиянци да използват градския транспорт днес и да слязат от автомобилите. Със "Зелен билет" днес ще се пътува в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година.

Още по темата

Столична община призовава настойчиво гражданите да използват градския транспорт за своето придвижване. Особено внимание се обръща на собствениците на автомобили с екологичен клас под ЕВРО5, да ограничат придвижването с тях.

"В случай, че използвате личния си автомобил, Ви молим да не оставяте двигателя включен при престой по-дълъг от 3 минути. Призоваваме домакинствата, които се отопляват на дърва и въглища, при възможност да използват електрически уреди за отопление или друго екологично отопление", съобщиха от Столична община, цитирани от "Фокус".

Столичен инспекторат продължава извършването на проверки за нерегламентирано събиране и горене на отпадъчни материали в града.

Съветите на лекарите са гражданите с респираторни заболявания, както и малките деца, и възрастните хора, да избягват продължителен престой на открито. При ходене пеша изберете маршрут, който не е покрай големите градски булеварди.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
160
0
 
0
 
! Отговори
! преди 6 години
ЗЕЛЕН БИЛЕТ ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТЕН!
159
0
 
5
 
! Отговори
Юли преди 6 години
Ами така ще е вече. Хората нямат пари за отопление и горят ***. На много места вече се отопляват и с отработени масла. Масово. Щото хората нямат средства за модерно отопление. А що нямат ли? Щото политиците ви окрадоха и вас и държавата и сега ще ви спрат и колите, ще ви спрат и отоплението с дърва дори. Всъщност, то отоплението с дърва вече отдавна е лукс заради цената им. Затова всички горят *** или отпадъчни продукти. Та тровете се сега и дано най после ви светне.
158
3
 
15
 
! Отговори
Ха ха ха ха ха преди 6 години
А ще съобщите лив колко часа се свършиха тезибилети и хората, щат не щат, пътуваха с билети от 1.60 лв.Някой може ли да обясни защо билетопродавачите не разполагат с толкова билетчета от 1 лв, колкото са и тези от 1.60 лв, които им доставят?Никой не може да знае кога ще бъде съобщено, че замърсяването на въздуха е достигнало критичната точка! Щом бъде съобщено, че това е станало, те веднага трябва да започнат да продават "зелени" билети, а не да чакат някой да им ги донесе!
157
5
 
14
 
! Отговори
79 преди 6 години
А в грацкият транспорт всички ли автобуси са с Евро 5???
156
4
 
16
 
! Отговори
бай х преди 6 години
навсякъде се говори и пише за билет от 1 лв... обаче никъде не се продава
155
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
спрете да презастроявате, на определено място може да има определен брой коли и хора, не може повече. Папайците като са се навряли по пет човека в стая, един да си изпусне душата и омирисва останалите, същото е и с въздуха. Преди 90-те имаше много строг контрол на дървесината, горските я пазеха в складовете минимум една година, задължаваха те да я пазиш и ти една година и така изолзваше наистина сухо дървесина, а не като сега от гората на пазара.
154
1
 
11
 
! Отговори
Европеец с налъми преди 6 години
И кво, въздуха веднага стана планински след като Фънда пусна зеления билет.
153
1
 
16
 
! Отговори
Пътник преди 6 години
А от къде зелен билет? В автобус 83 не продават, "защото няма", беше отговорът на шофьора...
152
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега явно е подухнал ветрец и половината София се поизчисти, но много ясно се вижда как замърсяването е останало там, където горят гуми и какво ли не. Наоколо замърсяването е в нормите, а там е много над нормите.
151
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В почивните дни, като гледам колко много паркирани коли има около блоковете, няма как пак да обвиняват мпс-тата за мръсния въздух. Крайно време е вече да глобавят за горене на парцали и гуми, да мият улиците ежедневно, когато градусите са положителни, че този прахоляк се разпръсква и от градския транспорт, не само от колите. София е строителна площадка и прах идва от строежите, ама общината мълчи, даже не глобява, задето се работи денонощно там. Няма залесяване на зелени площи.
150
3
 
10
 
! Отговори
До Дишай! преди 6 години
И какво предлагаш?Да излезем 4-5 *** да се борим за правото на благополучие на овцете ли?Овцата си е овца!Опитвам се от доста време да отворя очите на някои,ама на тях им е хубавко да си пасат на ливадката,да ги подстригват пролетно време коя овца с козинка, коя с данъци и таксички и те така...Като я завлекат овцата на дръвника, тогава се сеща, че е можела и е трябвало да се бори за всички (освен за себе си),ама е късно. А другите гледат с ужас как я колят и се надяват да не са следващите..
149
0
 
2
 
! Отговори
Metla преди 6 години
Dishai dalboko...jogging start!
148
0
 
3
 
! Отговори
учуден преди 6 години
добре де, като погледна картата цяла българия е в червено, то няма голям град да не е така, може би Варна прави изключение, да кажат варненци
147
1
 
5
 
! Отговори
Дишай! преди 6 години
Докато ВИЕ коментирате колите и билетчето за градски транспорт , всички НИЕ ще дишаме замърсен въздух. Разберете го най-накрая!
146
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заповядайте стадо!Заповядайте, пътувайте на воля с 60 стотинки по-ефтинооооо!!!Скоро като ви вдигнем цената на билетчето на 2 лв и ще ви пускаме да пътувате на по 1,60 лв..., а медиите пак ще ни похвалят, че сме голяма работа, защото пак сме ви пуснали фандък...И вие гостииии!Заповядайте в столицата на фандъцитееее!!!
145
2
 
19
 
! Отговори
Партиен член преди 6 години
В Милано ограничават Евро 4 за централната част.Ние обаче сме по напред и ограничаваме Е 5.Като имам карта за месеца как да се възползвам от това огромно намаление? Ако тока не беше толкова скъп кой луд щеше да цепи дърва и да рине въглища.Дали ще спрът автобусите под Е.5? Дали има една велоалея качествена? И още много въпроси.Просто ни вменяват вина заради тяхната некомпетентност и корумпираност.
144
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска да си направим нова държава,да сложи плюс.
143
0
 
17
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Леле... Все едно съм на друга планета. Току що пътувах с метрото с два билета от по 1,60лв. Автомата на паркинга не работеше и цената за паркиране на Евро6 автомобила ми си беше обичайната. Общината нещо ще да е сбъркала.
142
3
 
28
 
! Отговори
Дизелчо преди 6 години
Билета за цялата мрежа трябва да е 20 ст всеки ден, а не само в неделя. Иначе си карам старата таратайка и не ми пука.
141
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До inedи аз това не разбирам-защо ,,еко,,-то , ,,био,,-то и всякакви други ,,зелени,, продукти ,енергия,автомобили,храни и пр. са в пъти по-скъпи? Нали всякакви политици от много държави ,учени ,фондации и др. разтревожено съобщават за глобално замърсяване ,затопляне .Защо не намалят цените и ,естествено, хората ще започнат да ги употребяват и така баланса в природата ,поне до известна степен,ще се възстанови .