Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?

Всеки четвърти обаче смята: Проблемът се драматизира излишно
29 яну 2018 18:00, Красимир Ангелов
71
Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?
Снимка: Булфото

В края на изминалата седмица жителите на София отново бяха неприятно изненадани от новината, че въздухът в града е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормата. От неделя обаче влезе в сила и първата нова мярка в борбата за по-чист въздух - "зеленият билет".

Още по темата

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година, като целта е да се насърчат софиянци да използват градския транспорт и да слязат от автомобилите в дните със замърсяване. Със "Зелен билет"  ще се пътува в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

Автомобилният трафик и използването на твърдо гориво за отопление през зимата, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия, са сочени за основните виновници за замърсяването. Във връзка с проблема, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: Одобрявате ли мерките на Столичната община срещу замърсяването на въздуха?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1707 души.

Оказа се, че едва 8% от анкетираните смятат взетите мерки за достатъчни и са убедени, че те ще подобрят качеството на въздуха в българската столица.

Други 26% определят мерките като добри, но са твърдо убедени, че трябва да има и рестрикции за отоплението с твърдо гориво, или в противен случай мерките ще са половинчати.

Голям процент от анкетираните пък – 27%, недоволстват от въвеждането на "зеления билет", вместо градският транспорт да бъде абсолютно безплатен в дните със замърсен въздух.

7% от хората отчитат, че каквито и мерки да бъдат взети, те няма да изоставят автомобилите си и да пътуват с градския транспорт, защото той има редици недостатъци.

Други 8% пък отчитат, че пътуват с карти и на практика въвеждането на зеления билет не им върши никаква работа.

Не е малък и броят на хората (23%), които считат, че въпросът със замърсяването на въздуха се драматизира излишно, защото такива замърсявания е имало и в миналото, а днес засягат всички големи градове в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За зеленото билетче трябва да попиташ и да се чувстваш виновен като го купуваш с 60 сте. по-евтино. Пак получава нещо е направено.
62
0
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
А тези, които използват дървата и въглищата, го правят, защото не могат да си позволят друг вид отопление
61
0
 
0
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
Някой ще ми разясни ли, защо обинската администрация счита автомобилите за основния замърсител, след като обявява увеличение на използването на гр. транспорт и намален автомобилен трафик? А това се вижда и без да се правят специални изследвания. Причините са кл. условия и отоплението с въглища и дърва.
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От гетата където горят всякакви *** им дреме от "зеления" билет.Те винаги пътуват безплатно в градския транспорт дори с големи чували *** от един квартал до друг.
59
0
 
6
 
! Отговори
очевидец преди 6 години
Не мирише на дизел,а на пластмаси,което е по лошо.Част от живеещите се отопляват с дрехи,пластмасови бутилки и други материали намерени в контейнерите с ***.Затова мирише само през зимата.Затова мирише вечерта ,през нощта и на сутринта и през деня миризмата я няма.Затова през лятото не мирише.За съжаление софиянци срещу това няма да протестират,а управниците срещу отопляващите се не смеят да направят нищо.
58
3
 
5
 
! Отговори
Георги преди 6 години
Без бари не може, всичко има цена! Без пари в комунистическите държави от третия свят при тяхните Гошко Димитрововци и ТошкУ Живковци с начално образование. Българина трябва да разбере, че всичко се плаща и има цена! Без пари е само илузията, че нещо може да е без пари!
57
4
 
8
 
! Отговори
! преди 6 години
БИЛЕТА ТРЯБВА ДА Е БЕЗПЛАТЕН!
56
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди години, когато 90% се отопляваха на ТЕЦ, София нямаше този проблем. Но лакомията и източването, с пълното съгласие на общината, ни върнаха в 70-те! Крадене до откат на смени и безогледно оскъпяване на услугата сега налагат безумно скъпи и неефективни мерки. За да се краде още и още от тези мерки. Дишайте, софиянци и плащайте!
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дреме им, че въздухът е мръсен. Нали трябва да има болни, да ходят по болниците, да се отчитат дейност, работа, финасни и машината да върви. Ако искаха справяне с проблема, щяха да вземат крайни мерки и то на мига. А те се мотаят и хвърлят прах в очите на хората.
54
2
 
8
 
! Отговори
11 преди 6 години
Не билетчето, а токът трябва да е без пари.
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
може и без пари, ако блумбърг поеме разходите
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кои са десни, Бойко и Фандъкова? :))) Това са ваши хора, леви хитруши
51
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Софиянци гласуват за десни популисти, а искат безплатно като при комунизма.
50
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не мереха тези прахови частици когато работеше Кремиковци? А колко народ работеше в този комбинат и никой не умря от замърсен въздух. Баща ми работи в Кремиковци в пещите 25 години. Какъв ли въздух е дишал че умря на 87 години? Сигурно кристален планински? Това с въздуха е пълна истерия. Не въздуха убива народа а ХИМИЯТА с която го хранят МУТРЕТАТА! Защо не скочат срещу ГМО продуктите срещу палмовото масло от което правят сиренето кашкавала млякото? Щото на мутрите бизнеса не се пипа!
49
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен селяните ходят на работа с кола, защото София им се вижда голяма и не са свикнали с разстоянията.Не всеки дошъл от провинцията е селянин, обаче. Много от тях се съобразяват с гражданското общество, не замърсяват и не задръстват допълнително улиците.
48
0
 
0
 
! Отговори
Извинете моля! преди 6 години
Да се чете- противогази...
47
5
 
14
 
! Отговори
софиянец преди 6 години
Селяните надойдоха в София, заселиха се по нивите, които бяха застроени с кюмезарници, накупиха 20 годишни таралясници и им сложиха софийски номера. За тях е престижно да си отидат с колата на село та да ги види родата. По същата причина ходят и на рабта с кола. Страх ги е, че в трамвая може да ги хване ток. По-смелите си носят торбичка със слама и чат пат на спирките му подхвърлят за да не ги ухапе.
46
2
 
7
 
! Отговори
Да де, преди 6 години
Само дето зелените билетчета случайно не достигат. Отново прах в очите на наивниците...... Свикнахте ли вече с чистия въздух- столичани?.....Не разчитайте на зелените билетчета на кметицата . Снабдете се с притивигази. Шашмата е пълна...
45
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До АнонименКато г-жа Фандъкова оня ден ли?
44
0
 
10
 
! Отговори
Въпрос преди 6 години
Къде са парите от синя и зелена зона?!! Някой някога ще извърши ли проверка. За какво се харчи бюджета на общината?