Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?

Всеки четвърти обаче смята: Проблемът се драматизира излишно
29 яну 2018 18:00, Красимир Ангелов
71
Мръсен въздух, зелено билетче... Българинът: А защо не без пари?
Снимка: Булфото

В края на изминалата седмица жителите на София отново бяха неприятно изненадани от новината, че въздухът в града е замърсен с фини прахови частици в пъти над нормата. От неделя обаче влезе в сила и първата нова мярка в борбата за по-чист въздух - "зеленият билет".

Още по темата

Мярката беше одобрена с решение на Столичен общински съвет на 25 януари тази година, като целта е да се насърчат софиянци да използват градския транспорт и да слязат от автомобилите в дните със замърсяване. Със "Зелен билет"  ще се пътува в градския транспорт на цена от 1 лв. за целия ден за всички линии.

Автомобилният трафик и използването на твърдо гориво за отопление през зимата, съчетано с неблагоприятните метеорологични условия, са сочени за основните виновници за замърсяването. Във връзка с проблема, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: Одобрявате ли мерките на Столичната община срещу замърсяването на въздуха?

В традиционната ни анкета участие взеха точно 1707 души.

Оказа се, че едва 8% от анкетираните смятат взетите мерки за достатъчни и са убедени, че те ще подобрят качеството на въздуха в българската столица.

Други 26% определят мерките като добри, но са твърдо убедени, че трябва да има и рестрикции за отоплението с твърдо гориво, или в противен случай мерките ще са половинчати.

Голям процент от анкетираните пък – 27%, недоволстват от въвеждането на "зеления билет", вместо градският транспорт да бъде абсолютно безплатен в дните със замърсен въздух.

7% от хората отчитат, че каквито и мерки да бъдат взети, те няма да изоставят автомобилите си и да пътуват с градския транспорт, защото той има редици недостатъци.

Други 8% пък отчитат, че пътуват с карти и на практика въвеждането на зеления билет не им върши никаква работа.

Не е малък и броят на хората (23%), които считат, че въпросът със замърсяването на въздуха се драматизира излишно, защото такива замърсявания е имало и в миналото, а днес засягат всички големи градове в света.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 46Да, селянин съм, но наследник на онези селяни - земеделци, животновъди, такива каквито са били до 1944 г - собствениците на земя. Чак след това думата "селянин" придобива сегашното си негативно значение.
42
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истинските софиянци ползваме кола само при нужда, което в рамките на града не би трябвало да се случва често.
41
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 40 Защо селяните са Ви проблем?Ващето изказване е твърде показателно що за личност сте.СЕЛЯНИН.
40
1
 
9
 
! Отговори
Ми преди 6 години
В неделя е много удобно ,то и днес фпч бяха над нормата ,ама как Фандъкова да даде фандък в понеделник ,като батко и е зейнал те такава уста за бюджет ,че ще я уволни за подобно своеволие.
39
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 42 А Вие софианците не ползвате ли коли?
38
5
 
2
 
! Отговори
пешеходец преди 6 години
Не мога да разбера комунистите, какво плюете по руската учителка, селянката от Белчин беня, след като тя е от вашето котило - членка на БКП, дете на активни бандити. Да няма раздор в червените редици, май се делите на бкп-герб?
37
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е селяните да се научат да живеят в града без кола.
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крайно време е тази крадлива учителница да си ходи на село!!!!
35
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама нямам село. Не е ли по-лесно селяните да се върнат откъдето са дошли, заедно с колите си?
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ходи на село, там няма смрад от коли и пешеходни пътеки
33
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като пешеходец много мразя да чакам не пешеходната пътека да ми светне зелено, защото СМЪРДИ! Как може да сте толкова нагли и да не признаете очевадното, че от колите се носи тежка смрад на изгорели газове
32
0
 
24
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Българи, наистина ли сте толкова прости, че да ви люшкат с подобни безсмислени акции и да ви отклоняват вниманието имитирайки загриженост за вас ?
31
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията разбирам, че 26% са просто "други", но 27% са "голям процент".
30
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А да ви плащат не искате ли?
29
2
 
22
 
! Отговори
Пропагандата преди 6 години
Фандъкова май следва съветите на Гьобелс - една лъжа повторена сто пъти става истина. Лъжата, че колите били най-големият замърсител в София с фини прахови частици, се повтаря вече не 100,а хиляди пъти и за 80-те процента стана истина. Истината, че отоплението с твърдо гориво замърсява наднормено в София,за 80-те процента стана лъжа. Жалко,че хората са токова наивни и всички ще дишаме мръсен въздух,защото цялото внимание е насочено към колите. Отоплението дава 50-600 мкг/м3, а колите 1-2 мкг/м3
28
8
 
5
 
! Отговори
дам преди 6 години
Добре че не го направиха безплатен градския транспорт, че щеше да се напълни ей така за авантата, а не защото на някой му се налага да го ползва.Щеше да има хайде да ходим да се возим на метрото , че днес е без пари ...Лай.о да е аванта да е
27
0
 
8
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Дневник, 15:28, 19 яну 18, 8882 Девет държави - членки на Европейския съюз, имат последно предупреждение заради нарушения на нормите за чистота на въздуха. Това съобщи говорителят на Европейската комисия Мина Андреева, цитирана от БНР.Става дума за Чехия, Германия, Испания, Франция, Италия, Унгария, Румъния, Словакия и Великобритания. Комисарят по околната среда Кармену Вела е поканил министрите на околната среда на тези държави, за да им даде възможност да изложат мерките, които ще предприемат за решаването на проблема.
26
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля някой да провери какви автомобили карат във Факултето, Столипиново и Орландовци. Там транспорта по принцип си им е безплатен , никога не съм ги виждал живущите в района да дупчат билет, а въпреки това има най-голям процент замърсяване. Твърде вероятно е да е от автомобилите!
25
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А лятото по морето като има код кафяво ще има ли безплатен транспорт? Ако има разпоредби на ЕС за екология, на 100% сме извън всякакви норми! И то при условие, че в Бг няма никакво производство. Всичко е гуми, памперси и дограми. Ама електората не мож го спреш
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 6Не е проблема в 1, а в антибългарския сайт винаги когато някой плюе по българите си затварят очите, но ако го наречеш по неподходящ според тях начин веднага трият.