"Зелен билет", ден първи: 20 000 продадени, 100 000 отпечатани

Общината отрече, че билетчета са свършили още до обяд
29 яну 2018 13:00,
93
"Зелен билет", ден първи: 20 000 продадени, 100 000 отпечатани
Снимка: архив "Булфото"

В първия ден на "зеления билет" срещу мръсния въздух в София са продадени около 18 000 - 20 000 билетчета от 100 000 отпечатани. Това съобщи зам.-кметът на столицата по транспорта Евгени Крусев. Той отрече информациите, че новите билети са свършили още до обяд.

Вчера софиянци можеха да сефтосат нововъведението на Столичната община. За първи път те имаха възможност да пътуват със "зелен билет" от 1 лев в целия градски транспорт. Мярката бе приложена заради информация за замърсен въздух и с призив столичани да слязат от колите и да се отопляват на ток.

Още по темата

Оказа се обаче, че не всички успяха да се възползват. Репортаж показа шофьор, на който "зелените билети" са свършили и продава от традиционните. Пътници също споделиха, че са им казали, че "зелени билети" няма.

От Общината обаче отричат.

"Възможно е на отделни шофьори в градския транспорт те да са свършвали, но са били зареждани в хода на деня, каза Крусев пред bTV.

Той обясни, че все още няма данни колко хора са предпочели да оставят колите си, за да се възползват от евтиния градски транспорт вчера. За миналата седмица, след първия призив на Столичната община да оставим колите вкъщи, са регистрирани 4000 – 5000 повече продадени билети.

Крусев прогнозира, че и за вчера ще бъде регистрирано увеличение на пътниците в градския транспорт.

Зам.-кметът разясни, че решението за въвеждане на "зелен билет" е прави на базата на прогнози от сензорите на екоминистерството и БАН.

"Когато се съпоставят тези две прогнози, се взема съответното решение за активиране на отделните мерки за въздуха", каза зам.-кметът.

Той припомни и други мерки срещу мръсния въздух, които могат да бъдат активирани при определено количество прахови частици във въздуха. Сред тях са ограничаване навлизането на превозни средства в централната градска част, буферни паркинги в периферията на столицата до основни пътни артерии и до метростанциите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Той обясни, че все още няма данни колко хора са предпочели да оставят колите ситова е ключът тук...хората слизат от колите или това са такива които не се возят в град транспорт но сега се качват заради евтиния билет...кой да разбере...
25
0
 
3
 
! Отговори
само питам преди 6 години
Има ли в статистиката колко от най-сериозните замърсяващи/*** българи/,са си купили зеленото билетче?
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без билети ще спестят пари за печатниците.
23
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така е но понеделник, не се налага т.е. има нормализация на екологията дори в неделя,а както казваш ти представете си ефекта в работен ден,където замърсяването е по високо.Това говори че мярката е много ефективна.И да пусната в работен ден ще бъде доста по ефективна.
22
2
 
27
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Вие за балъци ли ни взимате, пуснахте го в най-слабия ден -неделя никой не пътува. Да не говорим ,че в другите държави пускат напълно безплатно пътуването в градския транспорт в някои дни! Да ви имам мерките популистки!
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да раздават зелени билети на тъмнoзeлeните когато не горят всевъзможни отпадъци в печките си.
20
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки е ясно че високата цена на билетите на градския транспорт ,е довела до много проблеми в София,но това не стана изведнъж а постепенно се натрупаха проблемите, няма начин да се решат за един ден ,тези натрупали се проблеми трябва постоянство и правилни решения години наред за да се решат тези проблеми.Но ден първи е в правилната посока, но е една крачка само към дългото пътуване да видим дали ще има втора крачка , трета и така нататък, или мързела ще надделее и ще се откажем от посоката
19
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Понеже замърсяването е постоянно, да се премине на зелени билети, така ще се поправи една несправедливост.
18
2
 
18
 
! Отговори
Fil преди 6 години
Отпечатани, ама не разпространени!!!!! Вчера в 76 накараха баща ми да си купи билет от 1,60 защото нямали от зелените билети. Хубава работа, ама българска !
17
4
 
22
 
! Отговори
дишам преди 6 години
Зелен билет. Спряха колите. Снегът се разтопи. Цяла София в кучешки райна.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така трябва да бъде. До 2 часа пътуване - 1 лев, независимо колко превозни средства се ползват. Целодневна карта за всички линии 1.60
15
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бреееей, тоз зилен билет голяма работа ба. Глей неска колкуй чисту.
14
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво ,това че общината не подготвена с билети за това говори че мярката е по ефективна от очакванията които са имали.Т.е. решението има доста добра ефективност.И е изненада че никой досега не се е сетил да възведе по рано тази мярка, при условие че трафика в София винаги е бил проблемен.
13
1
 
27
 
! Отговори
гого преди 6 години
Чудно как така, тъй като се качих в 2 различни автобуса около 13:30 и в двата ми казаха нямаме свършиха. Пак разтягат локуми бабите и дядовците да им вярват.
12
3
 
35
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Мръсно е, защото улиците не се мият. Някакви римлянки въртят метли и вдигат още повече прах. От махалите се вдига пушулка - горят каквото им падне и чак след това идват колите...
11
5
 
28
 
! Отговори
ЕмЕм преди 6 години
Никой от хората които познавам няма да си зареже комфорта на колата и да отиде да си купи билетче от 1 лев. На мен дето нямам кола това болетче ми е добре дошло, ще спестя още пари, но на гъзарите с кредити да си купят "яката" количка не разчитайте да се унижават с билетче от 1 лев. Те си гладуват и си плащат бензина, защото кефа цена няма. А въздуха че е мръсен друг е виновен.
10
3
 
37
 
! Отговори
:-) преди 6 години
Типично в тоталитарен стил - Общината отрече!. И какво като отрече - да им пратя снимка на двата си билета с цена 1,60 от вчера ли?... Само простотии.
9
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен, но красив преди 6 години
Щом от общината отричат, значи репортажът е фалшив, а пътниците са платени и искат да клатят стабилността. :D
8
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако колите са големият замърсител, тогава как в неделя, когато няма задръствания и коли, въздухът е отново опасно замърсен? Защо не започнат по-обстойни проверки на къщите и с какво се отопляват хората?
7
12
 
4
 
! Отговори
Сандо преди 6 години
хууу че гнусноооо, тая има черно под ноктите!