Имотите в София поскъпват (1 095 евро/кв.м), но купувачите не бързат

Новото строителство продължава да води в продажбите
101
Имотите в София поскъпват (1 095 евро/кв.м), но купувачите не бързат
Снимка: pixabay

Средната цена на жилищата в София се покачва до 1 095 евро/кв.м през четвъртото тримесечие на 2017 г. от 1 060 евро/кв.м. през двете предходни тримесечия.

Годишното увеличение на цените - спрямо последните четири месеца на 2016 г., е 14%. Средната покупна цена на жилищата в София е 98 780 евро, сочат данните на Bulgarian Properties.

Най-много закупени жилища през последното тримесечие на 2017 г. има в кварталите Кръстова вада, Студентски град и Витоша с приблизително равен дял на продажбите в тях. Младост 4 е бил изключително търсен, но поради ограничено предлагане, особено на двустайни жилища, сделките там са отложени в изчакване на по-добро предлагане.

Средните цени на имотите в Кръстова вада са 1163 евро/кв.м, Студентски град – 977 евро/кв.м, Витоша – 1107 евро/кв.м, Връбница 2 – 920 евро/кв.м, Младост 4 – 1064 евро/кв.м.

Най-скъпо продавани са жилищата в центъра и в Лозенец, където средните цени за изминалото тримесечие са били 1 510 евро/кв.м. в центъра и 1 407 евро/кв.м. в Лозенец. И в двата квартала предпочитани са луксозни апартаменти с поне 2 спални.

Показателят за достъпност на цените в София (съотношение на цената на кв.м. към средната заплата в столицата) запазва ниво около 1.48. Има леко влошаване на достъпността на имотите в столицата, но като цяло коефициентът е на нива от средата на 2011 и началото на 2012 година и е далеч от стойностите си от предходния бум, когато достигаше близо 3.5.

Новото строителство продължава да съставлява над 60% от продажбите в София. В края на годината най-много от закупените жилища – 60%, са двустайни апартаменти, като наличностите им в сградите ново строителство се изчерпват най-бързо. Средната площ на закупените жилища е 86.5 кв.м.

Забеляза се ръст в дела на закупените жилища на 1-ви етаж – цели 27% от сделките и това се дължи най-вече на такъв тип наличности в сградите с напреднало строителство. Най-много се купуват апартаменти на 2-ри до 6-ти етаж – 70% от сделките. Апартаментите на високи етажи – от 7-ми до 10-ти, са едва около 3% от всички закупени.

За цялата 2017 г. в столицата са вписани 28 175 продажби при 26 480 през 2016 г., което показва годишен ръст на продажбите в София в размер на 6.4%.

От данните на Агенцията по вписванията също се вижда, че София е най-голям и е един от най-бързо растящите пазари. Като цяло страната бележи спад с -6.2%, а продажбите в областните градове общо също спадат с -3.4%.

От Bulgarian Properties очакват, че тази година темпът на нарастване на цените ще се успокои до около 10%, но като цяло активността ще се запази и имотният пазар отново ще бъде сред най-атрактивните за инвестиции пазари.

Местното търсене ще продължава да бъде основен двигател, но очакванията са то да бъде примесено с леко нарастване на чуждестранното търсене на имоти за инвестиция в София.

“Интересно е да се отбележи, че макар да е налице осезаем ръст в цените на имотите в София и те да преминаха границата от 1 000 евро/кв.м., купувачите като че ли не бързат да купуват. Има моменти, в които те се оттеглят в изчакване на по-добри оферти, които да пасват по-точно на техните изисквания и възможности. Една немалка част от купувачите търсят от доста дълго време, понякога повече от година. Тази еластичност в търсенето постепенно ще забави нарастването на цените, тъй като купувачите не са склонни да купуват на всяка цена”, обясни Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти.

По думите й продавачите трябва да бъдат много внимателни в ценообразуването, за да може имотите им да бъдат продаваеми.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бегли наблюдения на обявите за апартаменти в центъра на София, през последнте 3 - 4 години, гледам си за вдъхновение: Надценени апартаменти не се продават. Дадена обява се маха за около 3 месеца и се появява отново. Понякога на същата цена, понякога с променена, но малко. Пример: https://imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1b145329406081544. Този апартамент се продава от 2014... Изводите си правете сами. Без ДДС е.
88
2
 
6
 
! Отговори
Нов имотен балон преди 9 месеца
Имотния балон е факт !!
Цените на жилищата са надути в следствие извратената лихвена политика на банките и техните отрицателни лихви по парите на хората .
Имотните агенции дейно участват в спекулирането с цените и формирането на балона като публикуват статти за ръст и дезинформират обществото.
Лихвите скоро тръгват нагоре , в момента е най неизгодно да се закупи имот.
Двойни и трони цени ,и лихви с тенденции за вдигане !!!
87
0
 
16
 
! Отговори
Св преди 9 месеца
Като каза търкайте билетчета, се сетих че това трябва да е ужасът на всеки "инвеститУр" у апартаменти. Като чуя "поредния милионер на Нац. лотария" и ми се изправя косата като видя черна мутра, турско име или фъфлещ питекантроп - "за какво ще ги похарчите парите", "Хапартаменти ще купя, на мен, на децата, на родата". Та се сетете за това следващия път като махнат табелата "ПРОДАВА СЕ", до вашия"Хапартамент" дали не е някой "нов мЕлеонер", със съответните битовизми съпътстващи житието му.
86
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Един имот струва макс.200 наема,а не 10годишни заплати. Смешньо. 50% от жилищата в сф са ПРАЗНИ, като гледам същото е и с офисите....много празни сгради виждам...

-------------------------------
Виждаш празни имоти, защото все още е много ниска цената на наемите и понякога е по-изгодно да стои празен, отколкото диваци да го съсипват. Собствен опит.
85
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Търкайте билетчета.....нали всички "милионери" са от прованс.....все пак къща на село всеки има....и не е скъпа....а тук в София ни оставете да се "мъчим"....
84
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Наслаждавам се на поредния имотен балон.
83
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имотите в София поскъпват (1 095 евро/кв.м), но купувачите не бързат
.

хм , е как тогава поскъпват? за да има "поскъпване", всяка следваща сделка трябва да е на по-висока цена, а за да има сделка, купувачите трябва да купуват, а не "да не бързат".
значи нищо не поскъпва, по-високите цени "продава" изобщо не означава, че срещу тях има цена "купува"
82
2
 
6
 
! Отговори
Trump преди 9 месеца
Fake news
81
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Никой ,никого не кара да идва в София насила.....стойте си,където сте.....а ако си мислите,че в Букурещ,Белград,Скопие,Атина,Загреб,Сараево е по 200 € /m 2,значи сте живели последните години в пещерата Леденика....
80
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пазарът определя цените ...
Сигурно на много от идващите в София не им харесва, че не могат да си продадат примерно тристайния апартамент във Видин за 20 хиляди евро , а пък в София за подобен им искат 80 хиляди, ама това са реалностите.
Има малки градчета в България където и за 100 евро на квадрат няма купувачи, а в градове като София , Варна се продават за по над 1000 евро.

И аз се чудя как има хора които дават по 80 хиляди за автомобили, като след 5 години същия ще струва 20 хиляди, ама ...
79
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Правилно е написано - тези които идват в София, да научат бългрски език, и да си сменят номерата на автомобилите със софийска регистрация, защото колите със софийска регистрация вече са малцинство и се плаща доста повече.
78
5
 
14
 
! Отговори
ами сега преди 9 месеца
До Анонимен 78
Имаш ли апартамент в София за даване под наем...
Ако имаш дай линк към обявата ти за да видим как са се сринали ...
Сестра ми два месеца търси едностаен от старите с отделна кухня и спалня в младост до 500 лева и не може да намери...
За теб срив какво означава...
А и според нея половината от обявите на агенциите за наеми са фалшиви и като се обади и казват, този вече го отдадохме , но може да ви предложим подобен на друго място със 100 лева по-скъп
77
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Който им брада, логично е да може да си позволи да има гребен.
76
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Всеки ден стотици българи напускат страната. Пазара на наеми се срива, което показва липса на стимули за инвестиция в имоти.
75
8
 
16
 
! Отговори
Иванов преди 9 месеца
До Бъдещ емигрант
Знаеш ли че в белите страни на където си тръгнал, годишните данъци за имот са около 1% от стойността на имота.
Тоест ако си купиш имот за 100 хиляди евро, трябва да отделяш по хиляда евро на година за данъци и като бонус ще пиеш биричка за по 5 евро.
В София за двустаен апартамент, данъка е 50 евро на година и биричка за 1 евро.

Ако получаваш 1500 лева в София, трябва да търсиш работа за около 3 хиляди евро в западна европа за да имаш подобен стандарт на живот
74
8
 
21
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 месеца
28 хил. сделки за миналата година. Не е малко. При около 10 хил. (може и повече) с доходи над 2-3к и още 5-6 хил. програмисти плюс чужденци и още хора от страната - излиза че и тази ще има ръст на сделките.
За да се ограничи поскъпването в дългосрочен план наистина трябва да се въведе доста по-висок данък за втори имот. В момента има една класа от няколко хиляди души - т. нар. рентиери с по пет и повече жилища, които не плащат никакви данъци за приходите си.
73
14
 
15
 
! Отговори
дам преди 9 месеца
Намерете статии от преди 5 години и ще видите какви смешки се пишеха в нета ...
Имаше доста активна групичка коментиращи, които предричаха, че реалните цени били 200 евро за квадрат и тези които им се вързаха и не купуваха на по 600 евро за квадрат, сега се радват на 1000 евро за квадрат.
За съпоставка Скопие средно 1200 евро за квадрат, Белград 1400 евро , а и македония и сърбия поне още 5 години няма да са част от ЕС
72
3
 
21
 
! Отговори
Gost преди 9 месеца
До:50
Един имот струва макс.200 наема,а не 10годишни заплати. Смешньо. 50% от жилищата в сф са ПРАЗНИ, като гледам същото е и с офисите....много празни сгради виждам...
71
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Детето ми има здравословни проблеми и докато беше в детската градина, отидохме да живеем в провинцията на чист въздух. За тези 4 години се нагледах на мизерия. Заплатите са по 400 лв и ... ако искаш. Дори и собствен бизнес не можеш да завъртиш, защото местните са бедни и си броят стотинките. Най-скъпо платени са учителите. Но за да се уредиш като учител трябва да си човек на кмета. Дори домати не можах да отгледам, защото ги нападат болести, оцеля ми само един корен чери домат в саксия. Мизерия.
70
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Прави впечатление ниското ниво на грамотност на коментиращите..