"Зелен билет" за днес? Ще следим таблата по столичните спирки!

И касиерките трябва да информират за евтиното пътуване
30 яну 2018 10:30,
69
"Зелен билет" за днес? Ще следим таблата по столичните спирки!
Снимка: архив "Булфото"

Електронните табла по спирките в София ще указват дали за този ден е в сила продажбата на  "зелен билет". Тази идея обмислят от Центъра за градска мобилност, за да гарантират в пълна степен достъпа на пътниците до информация.

"Зеленият билет" бе сефтосан от софиянци тази неделя, когато Столичната община приложи за първи път една от мерките си в борбата срещу мръсния въздух. Новият билет струва само един лев и дава възможност за пътуване във всички превозни средства от цялата градска мрежа.

В неделя столичани се информираха от медиите и социалните мрежи за "зеления билет", съобщиха от общината. Те уточниха и че в почивния ден са били продадени 30 217 зелени билета в София, пише "Монитор".

Още по темата

На касите на Център за градска мобилност са продадени 2000 билета повече в сравнение с предишната неделя от месеца. От касите на метрото са продадени 13 500 зелени билета. Със зелен билет в метрото са се возили 23 хил. души. Общо в метрото са се возили 118 хил. пътници, което е с 12 хил. пътници повече  в сравнение с 21-и януари 2018 г.

Освен електронните табла по спирките, касиерите в пунктовете за билетите също трябва информират дали "зеленият билет" е в сила за деня.

От общината контрират на твърденията, че хората с абонаментни карти са ощетени от "зеления билет". Администрацията в София припомня, че цената на картите не се вдигала, а годишната карта за целия градски транспорт е 365 лв., което е точно 1 лв. на ден.

Информацията за очаквано замърсяване на въздуха става ясно вечерно време и може да се следи на сайта на общината. Прогнозите се правят след анализ на данните от сензорите на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно обстановката.

Отделно Столичната община има разработена система и с БАН, която прогнозира на база климатичните прогнози. Когато се съпоставят тези две прогнози, се взема съответното решение за активиране на отделните мерки.

От "Московска" 33 разработват и мобилно приложение, чрез което хората също ще могат да следят прогнозирано замърсяване. При леко замърсяване на въздуха първите мерки, които ще се прилагат, са: общината ще призовава гражданите да използват градски транспорт, както и допълнително оросяване и чистене на улиците. Такъв призив бе отправен миналата седмица, когато за деня средно бяха продадени повече около 4-5 хиляди еднократни карти за пътуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
2
 
! Отговори
ДЕС преди 6 години
За прахта във въздухът мога да кажа, че в кв. Манастирски ливади-Запад измерванията може би ще бият рекорда. Тук на всяка улица има поне по 2 строежа, тежки камиони и земекопни машини си циркулират от калта на строежа директно на асфалта на улицата, нито някой полага настилка чакъл, за да не се разнася кал, нито пък съм видяла някой да мие гумите на камионите, излизащи от калта на платното. Специално за ул.Ралевица и ул. Борис Димовски мога да кажа, че от 4 години не съм видяла някой да ги измие
60
0
 
3
 
! Отговори
Курти преди 6 години
Фъндъкова да даде личен пример и да покаже на останалите селяни как се прибира в родното място. Тя обаче е богата и ще и е лесно, но останалите дето си хвърлят *** през балкона!?!?!........Ще ги оставя да се мъчат, като мина през Летището.........
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелен билет не значи чист въздух.
58
1
 
6
 
! Отговори
АБВ преди 6 години
Поредната простотия! Ще се правим на загрижени за въздуха! Като са толкова загрижени, градският транспорт трябва да бъде безплатен, а и хората, които редовно го ползват си имат карти! Какво ги интересува " зеления билет". Замърсяването е от изгарянето на въглищата и дървата с които се отопляват по - бедните хора и от кл. условия. Просто хората нямат пари да си купят климатици или да се газифицират. Айде не мислете , че всички са ***!
57
1
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
40 човека с кола или тези 40 човека в автобус - защо автобуса се замърсява повече.1/Времето на пътуване - с кола е поне два пъти по-бързо2/Замърсяването от двигателя на автобуса - даже и да са по едни и същи евростандартите, нормите за колите са многократно по-строги от тези за автобуса. примерно за Евро 5 колите са с 40 пъти по-ниски норми за ФПЧ3/Теглото - като се движат ППС вдигат прахоляк във въздуха, а количеството на ФПЧ зависи от теглото, а автобусите са 15-20 пъти по-тежки от колите
56
1
 
8
 
! Отговори
Hex преди 6 години
Сутрин паля колата, отивам до най-близката спирка, и ако има "зелен билет" се връщам, 30 минути търся къде да паркирам, паркирам, и после хващам автобуса? Точно така ще направя. Браво!!!
55
0
 
4
 
! Отговори
до 57 преди 6 години
Все още има някакакъв шанс нещата да бъдат овладяни. Но наистина трябва да има политическа воля и продажниците от различни партии да бъдат озаптени. За сега новия Главен Архитект се опитва да овладее ситуацията, но без решение но Плана и то в преспектива от няколко десетки години. Нещата ще затъват във все по-голям хаос. Сега и олигарсите от Витоша ски се разшетаха - борбата ще е неравна.
54
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едни от главните виновници за положението е екс главния архитект Диков и приближените му, които разписаха хиляди разрешителни за стореж без да се съобразят с географското положене на София. От "Зеления клин на Витоша" няма и следа, а мнозина не са и чували за него. Лшото е, че наследниците им продължиха порочната практика на това безразборно застояване. Като изникнат още 10 комплекса след околовръстното посока Витоша в София съвсем няма да може да се диша, че и на очите ще почне да люти
53
0
 
5
 
! Отговори
69081 преди 6 години
зелен билет, замърсяването събота и неделя - дните с "ужасен трафик"...
52
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От сутринта досега, със затоплянето на времето София се поизчисти. Само до онези квартали, дето горят гуми, замърсяването все още е наднормено, а там трафикът е слаб. Зелен билет ли?!
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евтиното винаги е по-скъпо. Купуваш си по-евтиният Зелен билет и замърсяването се повишава. Купуваш си по-скъпия билет, спираш отоплението на гуми, въглища, дърва, ... и замърсяването намалява.
50
1
 
8
 
! Отговори
Оставка преди 6 години
И като си оставиш колата и се качиш на градския транспорт, а въздухът от примерно 250 мкг/м3, стане 300 мкг/м3, какво правиш? Не разбрахте ли, че единственият вариант за по-чист въздух в София започва с оставката на Фандъкова поради некадърност и с избирането на нов кмет, който няма да ни лъже, че транспортът замърсявал и да въвежда зелени билети, за да имитира дейност, а ще направи каквото трябва да се намали горенето на гуми, въглища, дърва и какво ли не в София, за да стане по-чист въздухът.
49
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали идеята е да си оставиш колата и да ползваш ГТ, значи трябва да се знае от предишния ден!
48
3
 
8
 
! Отговори
! преди 6 години
АКО ХОРАТА НЕ СА ИНФОРМИРАНИ НАВРЕМЕ ЗА ДЕНЯ, КАК ТОГАВА ЩЕ ЗНАЯТ И ЩЕ РИСКУВАТ ДА ОТИДАТ? АМИ ЩЕ СИ ВЗЕМАТ КОЛА, НЯМА ДА РИСКУВАТ!
47
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А зелени карти кога?
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мръсния въздух не е ,като Демокрацията !Няма как да бъде фалшив !
45
1
 
8
 
! Отговори
въпрос преди 6 години
Интересно Евро началствата и техните свити дали се оплакват от мръсен въздух?Да не би пак заради тях да е тази кампания Зелен Билет?Да не се изложим пред чужденците?Само в София ли е замърсен въздуха? В другите големи градове се карат същите коли и отопляват по същия начин.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снощи се прибрах към 19.30 часа, паркирах на улицата. Сутринта цялата кола беше покрита с черни сажди, през прозорците не се виждаше нищо и цветът неможе да се познае. Сигурно през тази нощ целия софийски трафик е минавал само по тази улица и никой не си е запалил камината/печката. За Лозонец говорим.
43
2
 
6
 
! Отговори
до 28 -Или си прост? преди 6 години
хаха... кое определихте като мрънкане? нали написах, возим се в комфортна нова кола :)Сметките са верни, вземете калкулатор ако не се справихте първия път. Карта не си струва също за нас специално.Икономическия модел на столична община за цена на транспорта е олиго*ренски. За да им излезе бюджета просто вдигат цени на билети. В най-бедната страна в Европа.Много рядко вече ползвам градски транспорт. В София център влизам няколко пъти месечно. Ужасен въздух, ужасен трафик.
42
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За зеленият билет разбрах - Фандъкова си прави реклама.Не разбрах кога Фандъкова ще направи нещо да намали замърсяването в София, което почти изцяло се дължи на отоплението с твърдо гориво.