"Зелен билет" за днес? Ще следим таблата по столичните спирки!

И касиерките трябва да информират за евтиното пътуване
30 яну 2018 10:30,
69
"Зелен билет" за днес? Ще следим таблата по столичните спирки!
Снимка: архив "Булфото"

Електронните табла по спирките в София ще указват дали за този ден е в сила продажбата на  "зелен билет". Тази идея обмислят от Центъра за градска мобилност, за да гарантират в пълна степен достъпа на пътниците до информация.

"Зеленият билет" бе сефтосан от софиянци тази неделя, когато Столичната община приложи за първи път една от мерките си в борбата срещу мръсния въздух. Новият билет струва само един лев и дава възможност за пътуване във всички превозни средства от цялата градска мрежа.

В неделя столичани се информираха от медиите и социалните мрежи за "зеления билет", съобщиха от общината. Те уточниха и че в почивния ден са били продадени 30 217 зелени билета в София, пише "Монитор".

Още по темата

На касите на Център за градска мобилност са продадени 2000 билета повече в сравнение с предишната неделя от месеца. От касите на метрото са продадени 13 500 зелени билета. Със зелен билет в метрото са се возили 23 хил. души. Общо в метрото са се возили 118 хил. пътници, което е с 12 хил. пътници повече  в сравнение с 21-и януари 2018 г.

Освен електронните табла по спирките, касиерите в пунктовете за билетите също трябва информират дали "зеленият билет" е в сила за деня.

От общината контрират на твърденията, че хората с абонаментни карти са ощетени от "зеления билет". Администрацията в София припомня, че цената на картите не се вдигала, а годишната карта за целия градски транспорт е 365 лв., което е точно 1 лв. на ден.

Информацията за очаквано замърсяване на въздуха става ясно вечерно време и може да се следи на сайта на общината. Прогнозите се правят след анализ на данните от сензорите на Министерството на околната среда и водите, които следят ежечасно обстановката.

Отделно Столичната община има разработена система и с БАН, която прогнозира на база климатичните прогнози. Когато се съпоставят тези две прогнози, се взема съответното решение за активиране на отделните мерки.

От "Московска" 33 разработват и мобилно приложение, чрез което хората също ще могат да следят прогнозирано замърсяване. При леко замърсяване на въздуха първите мерки, които ще се прилагат, са: общината ще призовава гражданите да използват градски транспорт, както и допълнително оросяване и чистене на улиците. Такъв призив бе отправен миналата седмица, когато за деня средно бяха продадени повече около 4-5 хиляди еднократни карти за пътуване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
19
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Тоя зелен билет е пълна гавра с народа !