Вижда ли се краят на скъпите софийски имоти?

Сделките падат, клиентите не са готови да плащат висока цена
31 яну 2018 13:30, Екип на Bloomberg
51
Вижда ли се краят на скъпите софийски имоти?
Снимка: Pixabay

В момента на пазара на недвижими имоти в София има силно търсене, което, от една страна, трябва да ни радва, но вече се стигна до един момент, който е леко притеснителен. Сделките падат надолу, а клиентите не са готови да дават толкова много спрямо това, което вярват, че е правилната цена.

Това посочи Георги Захариев от Green Sofia Apartments в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

В този смисъл, посочи Захариев, малко се изчерпа информацията, че пазара трябва да качва цените нагоре.

„Въпреки че няма такова голямо предлагане, това ще се промени, защото през последните 2-3 години започнаха много строежи, бяха издадени множество разрешения за строеж. В един момент те ще се появят на пазара, макар голяма част да бяха разпродадени ще „на зелено“, отбеляза той.

„Това нещо ще повиши предлагането и, смятам, че цените трябва да запазят едно ниво, което в момента се наблюдава", прогнозира Захариев.  

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
колко е средната заплата в москва 1500 долара, при средна цена на квадрат 4000 долараКолко е средната заплата според НСИ в София 1500 лева, при средна цена на квадрат от 2000 лева.Тоест в София работи 40 дни за един квадрат, а в Москва работиш 80 дни за един квадрат.На който не му харесва в София във Видин има по 10 хиляди евро цели апартаменти, да пали натам.
26
1
 
9
 
! Отговори
До хаха преди 6 години
значи съгласен съм с това което казваш цената няма общо със себестойноста! Те затова се получават и балончетата в сегашната икономика! Щото плащаш милиони за едно нищо и не стига това ми и милионите не са твой лични и накрая се оказва, че се е получило нищо! Но пък си прецакал много други! Та така! Балончета балончета! Или казано по друг начин докато има балаци ще има и тарикати!
25
2
 
6
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До АнонименТи на ясно ли си каква е средната заплата в Москва. МРЗ никой не го интересува освен чиновници депутати, нападжии и разни мързеланковци и несретници! За справка в Москва СРЗ нетно е 850 евро. Но там както в Париж ила търсене от цял свят и необятна Русия, а и милионерите и милиардерите са доста. Та така сравнявай ти наа*ана софия с Москва. PS имам два апартамента в софия.
24
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами земеделците, дайте да видим цените на апартаментите в Скопие, Тирана, Букурещ и да видим, дали има по 300 евро за квадрат ...Знаете ли че в Русия минималната заплата е 270 лева, точно така 270 лева, а знаете ли че средните цени на жилище в Москва е около 4 хиляди долара ...айде сега ми кажете , как става мин заплата от 150 долара и квадратен метър в столицата им от 4 хиляди долара
23
5
 
4
 
! Отговори
хаха преди 6 години
Себестойността няма нищо общо с цената ...Един айфон има себестойност около 150 долара, ама се редят на опашки за него на цени по 5 ...Според статия в Днес от преди няколко години цените на квадратен метър са ...Монако - 58 хиляди долара за квадратЖенева 32 хиляди долараако и там не смятаха цената на земята, колко ли е себестойността 2-3 хиляди долара , а искат по 50 хиляди
22
1
 
1
 
! Отговори
До 19 преди 6 години
Виж какво е написал 20 помисли, ако можеш и тогава пиши!
21
3
 
18
 
! Отговори
Земеделец преди 6 години
До АнонименНаправо кипвам като прочета такава дивотия!!!!Как може да сравняваш нас*аната ни столица, ***, с лоша инфраструктура столица, където по махлити се горят памперси и парцали итн. с Лондон, Париж. Освентова в последните търсене има от цял свят и то от много заможни хора, влкючвам и петролните чаршафоносци, а те средства не пестят. При нас търсенето основно е от селяни продаващи ниви и други имоти итн. Не ми се влиза в дебат.
20
1
 
19
 
! Отговори
11 преди 6 години
На повечето имоти в София цената е с около 20 - 30% завишена. На тези които не са с завишени цени се продават бързо. В страната на повечето места цените са си реални. За да започнем да се мерим с Париж,Берлин,Рим и други, трябва минималната заплата да стане 3000лв което не виждам как може да стане в близките 150 години.
19
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За някои пишещи тук за балони, мога да им кажа , че ако си продадат апартамента в София за 100 хиляди евро, с тях ще могат да си купят един гараж в широкия център на Лондон или Париж ...Така , че живеещите и строящите си къщи на село , въобще да не гледат себестойност на строителството.Как ви звучи 12 - 15хиляди евро за квадратен метър жилище в Париж или Лондон.Явно има много луди , защото в някое френско село за 100 хиляди евро ще си купиш двуетажна къща, а не 6 квадрата в столиците им
18
0
 
16
 
! Отговори
До 17 преди 6 години
Човече до колкото знам в софия назелено цените почват от по 850 евро нагоре! Така ти можеш сигурно и по 1 милион евро на квадрат да платиш! Но какво от това! Обикновено, до колкото съм изучавал икономика, на това му викат БАЛОН! Щото в един момент се пука и се оказва, че си прецакал 1 милион човека с тоя 1 милион на квадрат! Виждали сме го повече от 1 милион пъти това! Затова има и регулации ако не знаеш! И ако няма значи всичко ще опре до познатото тарикати и балъци! Знаем до какво води това!
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 16радвам се че си си построил къща, но както казах , терена е много важен и е много важно къде се намира.В твоето село един декар може да струва 5 хиляди лева, в София на хубаво място може да струва и над 500 хиляди, а има градове в които един декар не може и за 5 милиона да купиш ако е на топ място и е отреден за многоетажно строителство.Сигурно си чувал, че и парцел на първа линия море може да е 10 пъти по-скъп от такъв без гледка в близост до него.
16
1
 
7
 
! Отговори
До 15 преди 6 години
Нем не си прав! По-просто съм го решил проблема! Понеже поназнайвам малко от стоителство, та сам си построих къщичка и да извън града в който работя споко не е София. И ми излезе и по-евтино и по-хубаво и метъра си беше метър и правия ъгъл си беше прав ъгъл и 100 квадрата си бяха 100 квадрата не като сега от 100 продадени обитаемите да са 55-60 най-много! Е верно терена си беше мой собствен, ама късмет:) *** тука е така или сам се оправяш или другите те оправят както искаш го разбирай това!
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14,ами тогава нямаш никакви проблеми, отиваш и си заграждаш едно теренче от някой парк и ти строят къщичка за 20 хиляди евро ...А пък има и още по лесно, отиваш в някое село да живееш и си съвсем на аванта има къщи за по 50 евро квадрата, тоест ти ги продават в пъти под себестойност
14
3
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 6 години
Да значи тука не включвам цената на терена! Но инак за цената на квадрат строителство не е по-скъпо! Още повече, че не много но около 99% от "строителите" не спазват и на 50% плана за строителство! Какви неща съм виждал! Примерно предписано 10 желязо те сложени 6!Бригадира ми вика аз от 40 години строя ше издържи! После бетона предписана смес те сложили друга "по-добра" разбирай двойно по-евтина! Да не говорим за ел и ВиК там нещата понякога са ТРАГИЧНИ! Така, че 300 евро е много много даже!
13
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 6 години
В Лондон например, жилище не може да се изплати от наеми за по-малко от 20-25 години , а не знам за какви 10 години ми говорите.Наемите на двустайни 80 квадрата са около 1000 паунда, а жилищата са около 500 хиляди паунда ...
12
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"нищо не може да е по скъпо от 200-300 евро на квадрат"Малко ниско ми изглежда за себестойност, по-скоро 300-400 в зависимост от общата застроена площ, етажността и някои други /значителни/ фактори. И това тук без цената на терена, рушветите в общините. Да речем, че 600-700 е прилична крайна цена. Не 1000+.
11
1
 
9
 
! Отговори
Г-р преди 6 години
Не е нужно ти да казваш, брокерче, топлата вода е открита преди появата ти на бял свят. Достатъчно е човек да си на прави справка за тенденциите през последните 3-4 години, за да види ясно, че цените са само нагоре с нищожни колебания. Чак Дубай и Китай обаче малко трудно ще стигнат, щото при това положение търсенето ще намалее, дърпайки цените до относително нормални нива, плюс това стандартът на живот тук не е дубайски или китайски.
10
15
 
11
 
! Отговори
Брокер преди 6 години
Не се вижда. Цените на имотите ще растат само нагоре. Завинаги. Сега ще кажете, че не разбирам от икономика и че няма никъде в света такъв пазар. Има. Само тук в София всичко е розово, днес са по 1500? утре по 3000?...догодина ще е Дубай...подогодина Китай.Ще поскъпват форевър. Казах.
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И още как !!
8
1
 
38
 
! Отговори
2ра статия за днес преди 6 години
защо почнаха да пишат по 2-3 статии за имоти на ден ?!от 2 дни САЩ са луднали че ще вдигат лихвите....