"София 92" или когато Витоша бе на косъм от Зимна Олимпиада

Магистрала до Боровец и стадион за хокей под планина планирал Батето
1 фев 2018 11:00,
30
"София 92" или когато Витоша бе на косъм от Зимна Олимпиада
Снимка: "Труд"

София на косъм губи домакинството на Зимната Олимпиада през 1992 година. Политическото разделение на света дава тогава предимство на френския курорт Албервил, който печели на балотаж срещу българската столица. При първото гласуване обаче София е предпочетена от най-много членове на МОК.

И е имало защо. Проектът, представен от тогавашния шеф на Българския олимпийски комитет Иван Славков е грандиозен. Предвижда се изграждане на истински пръстен от спортни обекти в южната част на града. Олимпийският стадион "София-92" е планиран в близост до Околовръстното шосе в подножието на Витоша и трябвало да приеме състезанията по хокей на лед и фигурно пързаляне, разказва за плановете от преди падането на Желязната завеса "Труд".

В Бояна е предвиждан другият голям център, който да включва специализираните съоръжения за бобслей и ски скокове.

Северните склонове на Витоша са определени да приемат състезанията по ски – алпийските дисциплини са с финал на "Алеко", а около Златните мостове имало планове за изграждане на нов хотел.

Идеята била в района на сегашния комплекс "Малинова долина" да се построи олимпийското село. То щяло да представлява поредица от блокчета по 3-5 етажа, които след края на игрите да бъдат превърнати в жилищен квартал.

Само на 200 метра от него пък щял да тръгва кабинковия лифт.

Идеите за инфраструктурни промени са още по-мащабни. Комитетът по кандидатурата обещава, че до 1990-а в София ще има метро. Според по-късни разчети много от състезанията, например алпийските ски, трябвало да бъдат изнесени на Боровец. До него пък трябвало да води магистрала от София.

Основна тежест на кандидатурата ни все пак била Витоша. Наличието на планина до голям град е уникално предимство на българския проект, а евентуалното й интегриране в градоустройството би създало нещо, невиждано в цял свят, допълва "Труд".

Един от неофициалните девизи на проекта бил "От Витоша по-високо нема!".

През 1984-а Зимната олимпиада се провежда в Сараево, а 2 години по-късно 91-ата сесия на МОК в Лозана (Швейцария) разглежда българския проект наред с още 6 в жестока битка.

Конкуренти на София са Кортина д’Ампецо (Италия), Фалун (Швеция), Анкоридж (САЩ), Бертехсгаден (ФРГ), Лилехамер (Норвегия) и Албервил (Франция). Италианската кандидатура е представена от актрисата Джина Лолобриджида, а шведската се води от властелина в ските Ингемар Стенмарк. За скандинавските номинации лобират дори кралете им – Густав XV Шведски и Олав V Норвежки.

И въпреки това София е истинският победител при първото гласуване. Българската столица получава най-голяма подкрепа – 25 гласа, а Албервил е втори с 19.

Нашата делегация се води от зам.-председателя на МС Георги Йорданов, който е и председател на Съвета за духовно развитие. Присъстват още членът на МОК ген. Владимир Стойчев – почетен председател на БОК, председателят на БОК Иван Славков, председателят на ЦС на БСФС Трендафил Мартински, председателят на Българската федерация по ски Васил Попов и българската гордост в ски спорта по онова време – Петър Попангелов.

След първия тур следва втори – с напрегнато тайно гласуване. Заради политическото разделение в света и пренасочването на гласовете на загубили кандидатури към френската решава вота в полза на Албервил. Той печели с 51 срещу 25 гласа за София.

Тогава се говори се за тънки сметки при гласуването – Албервил взима Зимните Игри, а Барселона – Летните. Тогава МОК решава да размине двете събития и така "бялата олимпиада" за първи и единствен път се провежда два пъти за 2 години.

По-късно, след като Олимпиадата в Албервил вече е минала, Игрите там се оценяват като пълен организацоинен провал.

Надпреварата за домакинство на Игрите, летни или зимни, винаги е огромна. Освен реклама, и приходи, тя струва много на организаторите. Но след това построеното остава.

И днес в света вече мирише на Олимпиада. В края на следващата седмица започват зимните игри в корейския курорт ПьонгЧанг. Близо 3000 спортисти от 92 страни ще участват в надпреварата по 15 вида спорт пред очите на милиарди зрители по света.

Предишните игри Сочи 2014 струваха на организаторите главозамайващите 51 милиарда долара. Корейските домакини се оказаха значително по-пестеливи от руските – ПьонгЧанг 2018 ще излезе близо $10 милиарда, като огромната част от сумата не е за нуждите на спорта, а за инфраструктурни подобрения в района. Подобен е примерът и от летните игри  Лондон 2012, чрез които домакините преобразуваха цял район в модерен жилищен комплекс. Същите са плановете и за Токио 2020.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Hah преди 6 години
Не че нещо, но дори да ни бяха избрали да сме домакин щеше да стане като със Сараево:https://mirror.co.uk/news/world-news/sad-legacy-sarajevos-1984-winter-10292969
26
4
 
3
 
! Отговори
некой преди 6 години
Абе какво е една Олимпиада в сравнение с Европредседателство! Едно Нищо! Ето - ремонт на НДК направихме, две (сбъркани) велосипедни алеи по Раковска и Дондуков - ще останат за поколенията!!! А стотиците (неразбираеми) билборди с некакво странно лого сигурно ще ги махнем след 6 месеца - ама народа ще ги запамети завинаги!Междувпрочем - четох че днес било откриването на Българското 'европредседателство' - Брюксел...Е така се прави!
25
11
 
5
 
! Отговори
Дядо Петър преди 6 години
До 24: Аз също съм стар софиянец, но понеже бях всяка седмица на Витоша, бях ужасен от намеренията на Батето да нареже като краставица любимата ми планина с писти. Дори и в резервата Бистришко бранище - то и сега никой не го е еня за природата, та тогава ли!Спомням си, че веднъж на слизане от планината се подписах под някаква петиция СРЕЩУ кандидатурата на София. Вероятно от петицията не е имало никаква полза, но Господ спаси Витоша от самозабравилия се бонвиван.
24
0
 
11
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Най-много съжалявам, че не направиха по-нормален пътя до Самоков. След 1989-та всичко около пътя се застрои, масово наслагаха ограничения на скоростта и от 90 км/час, скоростта на много места падна под 40-50 км/час. Така необходимото разширения на пътя, вече е невъзможно.
23
5
 
10
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
За да не останат с грешно впечатление по-младите хора искам да споделя какви бяха настроенията тогава. Гласуването беше в последните години на социализма по време на Студената война, вкл. и против България нарочена за участие в атентата срещу папата.Доларът на черно беше 4 лева, а заплатите около 250 лева. Магазините не бяха празни, както стана после, но хората имаха пари и имаше опашки. Тогава всички искахме тази олимпиада. Когато беше гласуването всички бяхме много разочаровани от резулултата
22
2
 
3
 
! Отговори
Олимп преди 6 години
И зимни олимпиади имаше, а метрото е готово още преди 1990 година!
21
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До софиянкаДа онези глупави алчни французи, пък и сега онези дребни и простовати корейци, тръгнали зимни олимпиади да организарат, да ми бетонират, да ми строят, да ми развиват зимен туризъм и зимни спортове. Ние от зелените НПО-та искаме диващина никакъв бизнес, никакъв спорт, никакви строежи, ще живеете в гората, в хралупи и пещери, ще храните вълците със себе си и ще мизерувате като сибирски мужици. Това е нашия план за вас и възражения не се приемат.
20
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакъв косъм не беше, а направо корабно въже. Просто Иван Славков постоянно лъжеше по телевизията как ще спечелим Зимната олимпиада. Вероятно беше подкупил (това най-добре умееше) някои членове на МОК с държавни пари и те го бяха подлъгали че ще гласуват за София. Много добре се получи че не станахме домакин по време на най-гладните години.
19
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега да се кандидатираме де- ще имаме подкрепа вече, че нали споделяме същите европейски ценности. Само да не стане като с нутелата- обичали сме я без какао и те да отговорят на вкуса ни. И ски обичаме да караме ама без писти и лифтове, че то какъв спортист си да се возиш на лифт?
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Политическото разделение на света дава тогава предимство на френския курорт Албервил, който печели на балотаж срещу българската столица."В превод: двойните западни стандарти дават предимство на френския курорт.
17
5
 
5
 
! Отговори
интел преди 6 години
малинова долина с панелки лифт стадион метро магистрала ако беше построен сега щеше да е интерсно
16
12
 
16
 
! Отговори
софиянка преди 6 години
Всички, които обичаме планината и София, стискахме палци да не стане. И тогава имаше хора, които казваха, че това е безумие. А Витоша е съсипана сега от корумпирани политици, които подариха планината на алчни "инвеститори", на които не им пука нито за природа нито за хора.
15
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре че не сме правили олимпиада, организационният провал във Франция нищо нямаше да е. 1 магистрала се прави по 30 години, метро 40 и особено с тогавашната никаква икономика щяхме да фалираме още 91ва при игри 92ра.
14
11
 
14
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Да питам и всички "загрижени" за спорта на Витоша - през последните години защо Лале 2 почти никога не работи? Въздишате пред мониторите като чуете строеж на нови съоръжения, а не се сещате да зададете въпроса защо не се експлоатират съществуващите. Логика на комплексирани човечета, които се прехласват по минало, което дори не познават добре. Най-забавно е, когато някой 20-годишен цоциалист започне да ми обяснява колко е било добре навремето, когато баща му още не го е бил планирал.
13
12
 
13
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
Муахахаха, явно хората на първо гласуване са видели само снимки от правилния ракурс и са чели обещания, а за второ гласуване вече са се поинтересували какво представлява проекта и са се посмели добре. Отворете една уикипедия да видите какво е ски алпийски дисциплини и после се опитайте да си представите старт на 2290 м.н.в. и финал на Алеко на 1810, което е по-малко от 500 м. денивелация. Сигурно проектът е включвал надстрояване на планината с 300-400 м :D Същите празни приказки като днес.
12
14
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гърция фалира заради олимпиадата в Атина, това ни чакаше и нас. Почти всички построени съоръжения там сега са в разруха.
11
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Славков колко милиончета открадна?
10
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЖалкоНе смесвай хапчетата с алкохол!
9
18
 
37
 
! Отговори
Жалко преди 6 години
Жалко все пак. Щяха да се построят много неща, които сега режимът на демократите няма да направи и след 100 години. Магистрала до Боровец, стадион до София, съоръжения за бобслей и ски-скокове, нови писти, ... никога няма да ги имаме.
8
2
 
23
 
! Отговори
Дингила преди 6 години
След като се направи 5 - ия лифт на Банско, там ще направим зимна олимпиада след някое столетие.