Със свещ в ръка: София почете жертвите на комунизма

На церемонията присъстваха шефката на НС и президентът Петър Стоянов
171

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов (1997-2002), столичният кмет Йорданка Фандъкова, политици и десетки софиянци отбелязаха денят за почит към жертвите на комунизма.

Още по темата

Церемонията се състоя в градинката на НДК, където е и мемориалът на жертвите на комунистическия режим. Денят е избран не случайно – на 1 февруари 1945 година са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. до 3 септември 1944 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов. 

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния цар Симеон ІІ – княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов. Присъдите са изпълнени в нощта на 1 срещу 2 февруари същата година, а телата са погребани в общ гроб.

Присъдите са отменени едва през 1996 г. с Решение №172 на Върховния съд, седем години след падането на комунистическия режим. А от 2011 година е прието 1 февруари официално да се отбелязва като Ден на почит към жертвите на комунистическия режим.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


171
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
5
 
! Отговори
тонката преди 6 години
Е те така,БСП никога вече няма да управлява в България.Хващам бас със всеки червен БОТ пишещ тук.Бойко ше ви е...бе майката партизанска бавно и последователно.Ше плачете за другаря ви Вовата като малки дечица мама ви червеноармейска.Ше ви бесим по стълбовете,само още малко време да мине.
108
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес признателна България отбелязва Денят на Народния съд Денят на Възмездието, Денят на Наказанието, Денят на Справедливостта, която застигна на този ден българските националисти, шовинисти, фашистки палачи и слуги на германския национал-социализъм, виновни за смъртта на над четиристотин хиляди българи в периода 1912-1944 г.
107
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ли ви впечатление, че на снимките могат да се преброят 4-5 свещи, 5 рози, няколко сенки, размазани паметни плочи и 5-6 познати политици. НИТО ЕДНА обща снимка на гражданството, почитащо жертвите на комунизма. Защо ли? Да не би да е нямало публика?
106
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Помнещ45 години носила ни караха да се кланяме пред паметници и портрети на измислените ви герои, сред които тук-там е имало и по някой наивник, вярвал, че гине за доброто на човечеството.И докато карахте нас да се кланяме, роднините на тези ваши хиляди измислени герои деребействаха и съсипваха България!
105
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103Намалели са, НО СА ЖИВИ.
104
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поповете са заети да анатемосват децата ни, но нямат време една свещ да запалят
103
4
 
12
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 6 години
"Председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов (1997-2002), столичният кмет Йорданка Фандъкова, политици и десетки софиянци отбелязаха денят за почит към жертвите на комунизма." Напълно в реда на нещата. При фашизма в който живеем, ще почитаме жертвите на комунизма.
102
6
 
8
 
! Отговори
Да, преди 6 години
бившите ни президенти- демократи почетоха жертвите, но действуващият президент Радев въобще не се сети да изпрати НЯКОГО- има секретар. И никой ли от президентството не се сети?Ако да, явно са били от властимащите и ползуващи привилегии 1945-1989 и по-нататък.
101
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
45 години комунизъм и 30 години следкомунизъм. За 30те години "следкомунизъм" има в пъти повече жертви. Само с 2-3 милиона е намаляло населението на територията. Това ще го изучават ли децата???
100
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кутевците как не сетиха да направят един контрамитинг?
99
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"десетки софиянци отбелязаха денят за почит към жертвите на комунизма."Ами десетки са, защото на никой не му дреме за инициативите на американското посолство. Никой не скърби освен шепа грантаджии, няма и за какво да скърби.
98
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентката институция е деградирала
97
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румен Радев не пропусна възможността да раздели нацията и се скри в миша дупка само и само да не запали свещ за жертвите на комунизма
96
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато хората почитат жертвите на комунизма, зеленото чорапче води наложницата си на екскурзия в европа да си пазарува дрешки
95
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днешните депутати ако ги избият всичко ще бъде по старомуОнези депутати са били гръбнака на държавата. Комунистите са ги пречупили и държавата е рухнала, всичко е тръгнало надолу и надолу, хората са се страхували, живеели са ден за ден
94
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Денят е избран не случайно на 1 февруари 1945 година са произнесени наведнъж най-много смъртни присъди над политици от т.нар. Народен съд."Трябва да възстановим Народния съд, има 240 глави за сваляне.
93
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Председателят на парламента Цвета Караянчева, президентът Петър Стоянов (1997-2002), столичният кмет Йорданка Фандъкова, политици и десетки софиянци отбелязаха денят за почит към жертвите на комунизма."Тоест събрали се хора колкото за един футболен отбор :DЗа останалите няколко милиона това е някаква измислена дата.
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Осъдени на смърт са 67 депутати"И твърдите, че Народният съд е лошо нещо?
91
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средновековната инквизиция е изгорила за 700 г 30 хиляди вещици.Комунистите за 70 г избиха десетки милиони !Кво общо има Исус със Ленин ?Нищо!
90
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От Освобождението насам българите се самоизтребвате методично и днес сте останали само типични ганчовци! Пръв мъж Ви е Боко Тиквака, а първа дама са няколко Десислави - Презеденшата, Деси Слава, Деси Артилерията, Деси Плевнелиева.Земеделската министърка още август трябваше да е майчинство, но медиите на разтръбиха какво стана, както направиха с Волен и Бойко!