Отново опасно мръсен въздух, а къде е зеленият билет?

За да го има в работен ден, трябвало решение на общинарите
71
Отново опасно мръсен въздух, а къде е зеленият билет?
Снимка: Булфото, архив

В последните дни софиянци отново дишат опасно мръсен въздух, особено след края на работното време, но общината се придържа строго към правилата и отказва да въведе зелен билет в работен ден.

Още по темата

Системата на БАН регистрира превишение на среднодневните норми в една до две станции в последните дни, но според общинската програма това не е достатъчно за по-евтин градски транспорт, пише в."Сега".

В последните дни замърсяването е особено тежко рано сутрин и вечер, но следобед ситуацията е сравнително добра.

Зелен билет беше въведен само веднъж - в неделя, като само в метрото това увеличи пътниците с 12 000 до 118 хил. Зеленият билет струва 1 лев и важи за цял ден в цялата градска мрежа.

"За мярката въвеждане на зелен билет, изобщо за всичко, което е свързано с цени и стойности в градския транспорт, трябва да има решение на общинския съвет, защото тук говорим за отчетност. Не може просто кметът да си помисли днес колко ще струва билетът, трябва да има много ясна отчетност. Аз разговарях с моите колеги и тъй като беше за първи път въведена тази мярка, само два-три дни след като общинският съвет гласува, проследихме, видяхме и начина на организация, необходимите промени, които да се направят, така че ще коментираме още начина на въвеждане. Всичко е възможно, ще проследим, ще видим по какъв начин да се случи", коментира вчера кметът Йорданка Фандъкова на въпрос защо в тези дни не се въвежда зелен билет.

Вместо това общината продължава с другите мерки като миене и машинно метене на улици, но то е твърде ограничено.

Междувременно жители на "Западен парк" и "Красна поляна" отново ще протестират срещу отровите, които дишат - на 5 февруари под прозорците на Столичната община. Хората там не престават да се оплакват от изгарянето на всякакви материали с цел отопление.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
34
 
! Отговори
Край преди 6 години
Парите на Общината са общите ни пари - при мръсен въздух няма логика да се похарчват - има логика на се ПРИНУДЯТ гражданите/селяните да замърсяват по-малко. И това става като им се забрани твърдото гориво и неизправните коли. При много мръсен въздух трябва да се забранят и изправните но стари коли.Всичко друго е гол популизъм който не работи. Ама асмата, ХОБ, емфизема и рака не им трябват зелени билети за да ви добарат.
38
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да има по-чист въздух в София, първо трябва да махнем Фандъкова. Вижда се, че иначе не става.
37
0
 
41
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Реално няма връзка между зеленият билет и равнището на наднорменото замърсяване в София. Факт!
36
1
 
49
 
! Отговори
Така преди 6 години
Ами нема го зеления билет. То беше ясно, че е еднодневен ПиАр! Хем скъп градски транспорт, хем мръсен въздух. Честито!
35
0
 
36
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Според хамерикански източници, Асад може би, евентуално има химически оръжия. Доказателството е смога в София. Как един журналист не се сети да разгледа и тази толкова вероятна причина (също толкова колкото и, че колите са виновни за смога) и да докажат недвусмислено на избирателите, че не са виновни диваците които както в първобитно общинния строй горят каквото им падне под ръка, и като добавен бонус Бай Тиквонии ще може да се подмаже още повече на САЩ като им даде повод да нападнат Сирия?
34
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички очакваме оставката на фандъкова - тая жена не се справи с нищо !
33
4
 
46
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
За пореден път се убеждавам. Българите са едни глупави ОВЦЕ! Вие не заслужавате нищо! Мързеливи сеирджии, вдигнете си дебелите *** от диваните и излезте на протест както в Румъния - 50-100 хил. души на улицата и бъдете чути. Но вие сте овце и си следвате овчаря - Бойко мутрата - мултимилардер на гърба на собствения си овчарски народ!ЧЕСТИТО!
32
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Максимално допустима норма за замърсяване с фини прахови частици - 50 мкг/м3. Измерено замърсяване накъде в София от 400 мкг/м3. От него 370 мкг/м3 е от горенето на разни работи, вкл. гуми, най-вече за отопление. 28-29 мкг/м3 е заради неизмитите от Фандъкова улици и 1-2 мкг/м3 са замърсяване от двигателите на колите. Какво прави Фандъкова - обявява колите за най-големият замърсител!?!
31
1
 
38
 
! Отговори
До Реалист преди 6 години
Прав сте. Не само бездействие от Столична община, но и напълно неподходящи действия и решения се предприемат в този град. Няма друга столица в Европейска държава в която да цари такъв градоустройствен хаос. Предвидения от преди 100 години план града да се проветрява с естествените течения от Витоша е почти изцяло ликвидиран, има части на града без улична регулация, тротоари, газификация, електификация, канализация, топлофикация и ако си мислите че е само в Красна поляна - лъжете се
30
1
 
44
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Рекламната акция на Фандъкова, май успя. Всички коментират безполезният зелен билет и почти никой не коментира бездействията на Фандъкова и бандата й, за чистотата на въздуха в София. За какво да коментирам транспортът в София, когато замърсяването е от отоплението с твърдо гориво и най-вече от горенето на гуми и други подобни в едни квартали с избиратели на ГЕРБ?! Зеленият билет е за отвличане на вниманието, както и за имитация на дейност, че нещо се правело за по-чист въздух в София.
29
3
 
39
 
! Отговори
един от провинцията преди 6 години
Много си е добър въздуха в София онзи ден бях там.Стига сте ревали там какво искате държавата ли да ви плаща билетите,като не ви харесва идвайте при нас в провинцията тук билети не ви трябват а може и на 2 ракиики да си караш колата.
28
0
 
35
 
! Отговори
hahah преди 6 години
До Сторм:))))))
27
1
 
44
 
! Отговори
Сторм преди 6 години
Еми като няма зелен билет, аз си пътувам без билет. Въздухът диша ли се - не се диша, е айде да видим кой ще ме глоби!
26
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Фандъкова ѝ трябвала отчетност?Как точно я правят, защото не ми е ясно по какъв начин отчитат купените от бутките за вестници билети и по какъв начин перфораторите предават информация, колко са продупчени?? Системата е морално остаряла, има нужда от модернизация, но няма воля и не им е изгодно!
25
1
 
45
 
! Отговори
рускиня до 24 преди 6 години
защо просто не е направят цената на билета като по-рано 1 лев ? Хората масово се качиха в колите след промяна на цена на билета, която към всичко отгоре е падна в съда. Защо не възстановят линиите на трамваи - който е зелен транспорт, които те спряха? Да спомним лъжите на Фъндъка ,че ще възстанови трасето на 6, и след 1 година как тя се отметна от обещанието. Има толкова лесни начини за справяне с проблема, но те измислят громките акции -"зелен билет". а *** кога ще се возят с билети
24
2
 
52
 
! Отговори
Престанете преди 6 години
с този Зелен билат. Това си е просто една ПР акция без никакъв реален принос към чистотата на въздуха. Тя няма да свали шофьорите от колите, защото само с инцидентни мерки не можеш да накараш човек да промени утвърдените си навици, това дори децата от първи клас го знаят. Ако въобще се намали цената на билета през зимата би могло евентуално да известен ефект но преди това трябва да бъдат построени паркинги,да се увеличи броя на автобусите в пикови часове, да че изчистят тротоарите и спирките ...
23
2
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешници, въведоха ми зеления билет в неделякогато трафика е малък. Защо не въведат зеления билет в работен ден ама тогава ще загубят много парички. И как така в неделя замърсяването е по-голямо от през седмицата нали колите са ви виновни за замърсяването.Пълни смешници от общината.
22
0
 
47
 
! Отговори
гражданин преди 6 години
Какви са общинарите?С *** си решения относно София затвърждават мнението ми, че там са само некомпетентни с купени дипломи и свои хора.Писна ми от такива калинки на всички нива.Апелирам софиянци и гостите на София да пътуваме без билет като *** докато общинарите се "наумуват".
21
0
 
44
 
! Отговори
рррррррррр преди 6 години
"Всичко е възможно, ще проследим, ще видим по какъв начин да се случи", коментира вчера кметът Йорданка Фандъкова на въпрос защо в тези дни не се въвежда зелен билет.А проверка няма ли да има? А виновните няма ли да бъдат санкционирани най-строго? Всичката и работа на Картофелия е такава!
20
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зелен или жълт билет...все тая...Всички занем, че основното замърсяване не идва нито от трафика, нито от "неизмитите улици"...ВАко беше така, защо миналата неделя отново бяхме над нормите, при положение, че трафикът през уикенда е ограничен !? Докато "малциснтвата" продължават да горят каквото им попаден няма да дишаме чист въздух! Лошото е, че общински инспектри нямат право да влизат в частни домове! Трябва да се направи специална акция с полицията и конфискация на всичко неразрешено за горене!